SAPE inaugurează parcul fotovoltaic Dârvari, prima investiție cu fonduri din PNRR finalizată de o companie energetică de stat

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) va inaugura pe 5 iulie, un parc fotovoltaic în Valea Călugărească (jud. Prahova), prima investiție realizată din fonduri PNRR a unei companii energetice deținută de statul român.
Mihai Nicuţ - sâm, 29 iun. 2024, 09:57
SAPE inaugurează parcul fotovoltaic Dârvari, prima investiție cu fonduri din PNRR finalizată de o companie energetică de stat

Inaugurarea oficială a parcului fotovoltaic Dârvari din județul Prahova, de 5 MW,  va avea loc la data de 5 iulie, potrivin unei invitații transmise de SAPE presei.

Valoarea investiției este de aproape 35 de milioane de lei, din care circa 7,5 milioane de lei fonduri nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit informațiilor transmise mai demult de SAPE.

”SAPE este producător de energie verde și continuă să se implice activ în dezvoltarea capacităților de producere a energiei din surse regenerabile. Contractul de execuție pentru ”Stație de producere a energiei electrice prin panouri fotovoltaice și rețea de transportenergie electrică în sistemul național – CEF 4.9995 MW” s-a semnat la sfârșitul lunii august2023, iar acum se fac ultimele lucrări, astfel încât, în luna aprilie, adică după numai opt luni de la demararea proiectului, parcul fotosolar va deveni funcțional.

Iată o dovadă clară că și companiile în care statul român este acționar pot fi un exemplu de rapiditate și bune practici”, a declarat Bogdan Nicolae Stănescu, președintele Directoratului SAPE, într-un comunicat de presă din luna martie.

Lucrarea ”la cheie” este executată de către asocierea SC General Me.El Electric S.R.L. și SC Electro-Alfa International S.R.L., iar diriginte de șantier este Popp & Asociații Management.

SAPE mai deține două parcuri eoliene, CEE Horia (jud. Constanța), cu o capacitate de 7,5 MW, și CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW.

”La acest moment, ne aflăm în plin proces de dezvoltare, capacitatea totală instalată fiind de 27,5 MW, iar producția – de circa 40.000 MWh anual. Strategia noastră este ca, până în anul 2026, să devenim producător semnificativ, să avem 100 – 150 MW instalați în surse regenerabile de energie”, a afirmat atunci Stănescu.

“Potrivit Planului de Investiții consolidat, SAPE are în vedere achiziția de centrale regenerabile în funcțiune sau RTB (ready to build). În plus, pentru parcul Curcubăta se urmărește suplimentarea instalației de utilizare între stația electrică de transformare și punctul de conexiune, pentru a crește capacitatea de valorificare a pontențialului eolian, o investiție de aproximativ 5 milioane de lei”, mai arată comunicatul emis în martie.

SAPE s-a înființat în anul 2013, prin divizarea parțială a SC Electrica S.A.. SAPE a preluat toate drepturile și obligațiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia și Muntenia Sud.

Cele mai importante participații ale SAPE, în prezent, sunt: Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Rețele Electrice Dobrogea (24,9%), Rețele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) și Rețele Electrice Muntenia (10%).

SAPE S.A. are un capital social în valoare de 868.527.790 de lei, împărțit pe acțiuni nominative, cu o valoare nominală de 10 lei fiecare. Actionar unic al companiei este statul român prin Ministerul Energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Grecia – Incendii de vegetaţie pe insula Thassos
Grecia – Incendii de vegetaţie pe insula Thassos
Fulgere puternice au declanşat două incendii pe insula Thassos miercuri, la o zi după ce pompierii au adus sub control incendiile de vegetaţie, alimentate de vânturi neobişnuit de puternice,......
Autostrada Bucureștiului A0: Circulația pe ultimii kilometri ai lotului 1 Glina – Vidra va fi deschisă luna aceasta – Grindeanu
Autostrada Bucureștiului A0: Circulația pe ultimii kilometri ai lotului 1 Glina – Vidra va fi deschisă luna aceasta ...
Ultimii kilometri ai lotului 1 Glina - Vidra (16,93 kilometri) din Autostrada Bucureștiului (A0) vor fi dați în trafic ...
Nave militare ruse au acostat în Venezuela, aliată fidelă a lui Vladimir Putin
Nave militare ruse au acostat în Venezuela, aliată fidelă a lui Vladimir Putin
Nave militare ruse ale Flotei de Nord au acostat marţi pentru "mai multe zile" în Venezuela, ţară al cărei preşedinte ...
De azi, 3 iulie 2024, devine obligatoriu sistemul care enervează zilnic milioane de oameni: Capac de plastic, doar atașat de sticlă. Ce pățesc comercianții care încă mai vând sticle fără dop atașat?
De azi, 3 iulie 2024, devine obligatoriu sistemul care enervează zilnic milioane de oameni: Capac de plastic, doar atașat ...
De astăzi, 3 iulie 2024, toate capacele petru recipiente PET trebuie să fie atașate de respectivul recipient pentru ca ...