Comerţul mondial cu armament a crescut cu 14% în ultimii cinci ani – raport SIPRI

Volumul total al vânzărilor de armament a crescut cu 14% în perioada 2009-2013 comparativ cu precedenţii cinci ani, potrivit unui raport publicat luni de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace /SIPRI/ din Stockholm, relatează AFP.
Economica.net - lun, 17 mart. 2014, 09:09
Comerţul mondial cu armament a crescut cu 14% în ultimii cinci ani - raport SIPRI

În perioada 2009-2013 cei mai mari furnizori mondiali de armament au fost SUA (29% din exporturile mondiale), Rusia (27%), Germania (7 %), China (6 %) şi Franţa (5%). Împreună, cele cinci state au controlat 74% din vânzările mondiale de armament în perioada 2009-2013 iar primele două peste jumătate (56%).

În rândul importatorilor, pe primul loc la nivel mondial se situează în continuare India, ţară ale cărei importuri de armament au crescut cu 111% în perioada 2009-2013 comparativ cu perioada 2004-2008, ajungând de la 7% la 14% din importurile mondiale. India a trecut în faţa Chinei devenind cel mai mare cumpărător mondial de armament în 2010. Rivalul tradiţional al Indiei, Pakistanul şi-a majorat şi el achiziţiile de armament cu 119%, de la 2% până la 5% din importurile mondiale.

În prezent, clasamentul primilor cinci importatori mondiali de armament are următoarea ordine: India, China, Pakistan, Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită. Rusia a furnizat 75% din importurile de armament ale Indiei, în timp ce SUA au fost responsabile pentru 7%. În schimb, China a asigurat 54% din importurile Pakistanului iar SUA au fost responsabile pentru 27%.

‘Livrările de armament ale Chinei, Rusiei şi SUA spre Asia de Sud sunt determinate atât de considerente economice cât şi politice’, a declarat Siemon Wezeman, analist la SIPRI Arms Transfers Programme. ‘În particular, China şi SUA par să utilizeze livrările de armament către Asia pentru a-şi consolida influenţa în regiune’ a adăugat Wezeman.

Potrivit SIPRI, fluxurile de armament au crescut puternic între 2008 şi 2013 în direcţia Africii, Americii, Asiei şi Oceaniei dar s-au redus spre Europa. În timp ce exporturile de armament spre Africa au crescut cu 53%, importurile statelor europene au scăzut cu 25%. Marea Britanie este cel mai mare importator european de armament (12% din livrări), urmat de Azerbaidjan (12%) şi Grecia (11%).

Te-ar mai putea interesa și
Scăderi pe BVB, după anunţul privind retragerea PSD de la guvernare
Scăderi pe BVB, după anunţul privind retragerea PSD de la guvernare
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) înregistra scăderi de aproape 3% pe aproape toţi indicii în şedinţa de joi, în jurul orei 12:50, şi consemna tranzacţii în valoare de 2,63 miliarde de lei......
Pensia medie lunară a ajuns la 2.582 lei în trimestrul trei, în creştere cu 6,4%
Pensia medie lunară a ajuns la 2.582 lei în trimestrul trei, în creştere cu 6,4%
Pensia medie lunară a crescut cu 6,4% în trimestrul trei, comparativ cu trimestrul precedent, până la valoarea de 2.582 ...
Putin susţine conferinţa de presă anuală şi programul televizat de întrebări-răspunsuri
Putin susţine conferinţa de presă anuală şi programul televizat de întrebări-răspunsuri
Rusia - Preşedintele Vladimir Putin îşi susţine joi conferinţa de presă anuală, precum şi programul televizat de ...
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Bugetul mediu alocat pentru masa de Crăciun ramâne la 1.000 de lei, ca și anul trecut. Estimare Freshful by eMag
Freshful by eMag, cel mai mare retailer alimentar online din România, estimează că anul acesta clienții companiei vor ...