Art Games, parte a grupului Artmark, vrea să ducă licitațiile în timp real în Grecia și Turcia și până în Asia. Ionuț Albu, CEO și fondator: Va contribui la creșterea veniturilor Art Games și la consolidarea prezenței noastre

Dezvoltatorul soluţii software Art Games, parte din grupul Artmark, are în plan diversificarea portofoliul de soluții digitale și extinderea internațională a soluției sale de licitații în timp real în Grecia, Turcia în 2025, și anul următor în Asia, a spus Ionuț Albu, CEO & fondator Art Games, într-un interviu, pentru Economica.net.
Lidia Neagu - mar, 09 iul. 2024, 22:21
Art Games, parte a grupului Artmark, vrea să ducă licitațiile în timp real în Grecia și Turcia și până în Asia. Ionuț Albu, CEO și fondator: Va contribui la creșterea veniturilor Art Games și la consolidarea prezenței noastre

Art Games a apărut în 2008 ca parte a casei de licitații Artmark, iar în 2013 s-a desprins de aceasta într-o companie de sine stătătoare, și a devenit un centru de servicii de IT integrat pentru toate companiile Grupului. În prezent, Artmark Holding deține în continuare un pachet majoritar la Art Games, care are în portofoliul de clienți companii din piața de capital și Finance, Pharma.

”Art Games își are originile în 2008, odată cu lansarea casei de licitații Artmark, astăzi principalul marketplace cultural din piața de artă din România. Alexandru Bâldea, co-fondator Artmark, m-a cooptat în echipă ca director al Departamentului de IT și Inovare. Obiectivul nostru a fost unul foarte clar: să contribuim la dezvoltarea tehnologică a companiei și la transformarea digitală a unui domeniu extrem de conservator, comerțul cu artă”, povestește Ionuț Albu despre începuturile companiei.

”Această tranziție ne-a oferit personalitate juridică și a deschis calea pentru a începe colaborarea și cu alți clienți din afara Grupului. Am devenit un partener de tehnologie și inovație pentru multiple companii. Am diversificat și perfecționat soluțiile dezvoltate in house pentru casa de licitații, le-am personalizat și am comercializat anumite aplicații și soluții dezvoltate și către alți jucători din alte industrii”, continuă acesta.

De-a lungul anilor, compania s-a extins de la software pentru licitaţii online de artă la soluții pentru platforme de leasing și pentru participarea şi votarea online la adunările generale ale acţionarilor unei companii.

”Pe măsură ce am crescut, am primit cereri diverse din partea pieței, ceea ce ne-a împins să explorăm noi industrii. În 2016, am intrat în contact cu BCR Leasing. Nu aveam experiență în industria de leasing, dar eram foarte bine pregătiți pe partea de tehnologie. Ne-am dedicat timp să învățăm specificul acestui business și am reușit să dezvoltăm soluții software tot mai sofisticate și eficiente pentru acest sector. A fost o experiență valoroasă de învățare și adaptare, care ne-a consolidat abilitățile și încrederea în capacitatea noastră de a aborda proiecte complexe în orice domeniu”,  adaugă fondatorul Art Games.

În 2018, compania a lansat eVOTE, o soluție de vot electronic născută din nevoia urgentă de digitalizare a proceselor corporative. Astăzi, 35 de companii listate la BVB sunt clienți ai soluției eVOTE, printre care Hidroelectrica, OMV Petrom, Fondul Proprietatea, One United Properties, Bittnet Group, AROBS Transilvania etc. Planurile de dezvoltare includ extinderea regională a eVOTE, în zona Europei Centrale și de Est.

”Votul se făcea ca în anul 1991. Voturile erau trimise prin poștă, pe hârtie, în urnă, și adunările generale durau cu orele. Nu aveam prea multe cunoștințe despre piața de capital, dar am aplicat cu succes expertiza noastră din licitațiile în timp real. Am folosit tehnologia dezvoltată pentru comunicarea rapidă între utilizator și server și transmisii video cu latență foarte mică (sub 250 ms), adaptând-o într-un sistem de vot eficient. Am beneficiat enorm de experiența lui Mihai Chișu, un expert recunoscut în piața de capital, și împreună am reușit să creăm acest produs cu adevărat inovator și valoros”, mai spune Albu.

Alte proiecte pe care compania le-a dezvoltat includ aplicația de leasing auto Moov Leasing, precum și proiecte de transformare digitală pentru companii din sectorul farmaceutic, care au avut nevoie de soluții pentru colaborarea la distanță.

”În esență, am ales aceste nișe, deoarece clienții noștri aveau nevoie de soluții specifice și complexe, iar noi ne-am dovedit capabili să le furnizăm. Fiecare proiect ne-a oferit ocazia să învățăm, să ne adaptăm și să ne perfecționăm abilitățile, consolidându-ne încrederea în capacitatea noastră de a livra soluții IT de înaltă calitate pentru diverse industrii.

Chiar dacă industriile variază și din punct de vedere operațional procesele sunt cu totul altele, tehnologia în sine este asemănătoare. Luăm ca exemplu licitațiile de la Artmark și Adunările Generale ale Acționarilor prin eVOTE. Piața de artă și piața de capital – tehnologia noastră este personalizată în funcție de caracteristicile pieței”, explică fondatorul Art Games.

Planuri de viitor: extindere internațională și noi segmente de business

Art Games își propune să închidă anul cu afaceri de 1 milion de euro, după ce anul trecut a obținut un rulaj de 700.000 de euro, marcând o creștere notabilă față de 2022, de la aproximativ 450.000 de euro. De asemenea, va continua recrutarea și intenționează să ajungă în 2025 la o echipă de 25 developeri și, pe lângă aceasta, framework-ul necesar: testeri, product owneri, analiști de business. În acest moment, echipa cuprinde aproximativ 15 persoane.

În plus, compania lucrează deja să extindă portofoliul de soluții digitale, fie dezvoltate de la zero, fie în variante îmbunătățite, complexe. ”Prin aceste măsuri, vizăm maximizarea eficienței operaționale și suportul expansiunii care urmează”, explică antreprenorul.

Expansiunea vizează extinderea internațională a soluției de licitații în timp real în Grecia și Turcia în 2025, dar și intrarea pe piața din Asia.

”Planificăm extinderea internațională a soluției noastre de licitații în timp real, prin parteneriatul cu grupul Artmark, care s-a extins deja în Bulgaria și Croația, și urmează să se extindă în Grecia și Turcia în 2025, ulterior – Asia (în 2026). Aceasta va contribui la creșterea veniturilor Art Games și la consolidarea prezenței noastre pe piața regională. De asemenea, avem planuri de extindere regională și cu eVOTE, în zona Europei Centrale și de Est”, spune Ionuț Albu.

Alte proiecte vizează update-ul aplicațiilor, precum eVOTE, dar și sistemul de licitații în timp real, unic pe piața regională, utilizat de grupul Artmark, soluțiile de loan origination pentru piața de leasing și soluția de identificare pentru cunoașterea clienților, cu aplicabilitate în piața de capital, sistemul financiar-bancar și în alte industrii unde este relevant.

Urmează, totodată, și lansarea versiunii PRO  a eVOTE– o extensie adresată investitorilor instituționali și custozilor, care le permite acestora să voteze în Adunările Generale ale companiilor din portofoliu. Potrivit reprezentantului Art Games, folosirea eVOTE Pro nu va genera costuri pentru aceștia, și nici pentru clienții Art Games, respectiv companiile listate la Bursă. ”Este extensia naturală a eVOTE pentru a crește guvernanța corporativă în piața de capital”.

Despre următoarea versiune a sistemului Artmark Live, Artmark Live 3.0, Albu spune că va revoluționa organizarea licitațiilor. ”Necesitatea a venit odată cu extinderea regională a Grupului și la sfârșitul proiectului vom avea o soluție care va putea organiza licitații în orice loc din lume, la orice moment, în timp real, coordonate și orchestrate din punct de vedere tehnic de la nivel central sau de la distanță, fără bariere de spațiu, timp și limbă. Aici componenta AI-ului are un rol foarte important”.

Nu în ultimul rând, va continua dezvoltarea soluțiilor custom pentru piața financiară și de capital. ”Pe lângă acestea intenționăm să le oferim și alte soluții flexibile pentru adresarea nevoilor în piața de leasing și credit. Ne gândim aici la soluții de selfservice, colectare debite. Aceste soluții pot fi aplicabile mai multor industrii, le-am proiectat din start să fie integrabile și customizabile”, explică Albu.

”Clienții noștri cer tot mai mult integrarea inteligenței artificiale”

El este de părere că în viitor se va observa o diferenţă majoră între companiile care vor integra şi folosi tehnologia de inteligenţă artificială şi cele care nu o vor face.

”Clienții noștri cer tot mai mult integrarea inteligenței artificiale și automatizării pentru a eficientiza procesele, așa că noi ne concentrăm pe îmbunătățirea și integrarea soluțiilor de machine learning și AI pentru a răspunde acestor cerințe.

De exemplu, pe platforma Artmark Live, am rezolvat cu ajutorul inteligenței artificiale problema localizării, care presupunea de fiecare dată eforturi și costuri mari. Am integrat AI-ul care traduce în timp real informații despre loturi și licitații. Folosim AI și pentru big data analytics, pentru a prezice interesul clienților pentru un anumit lot din licitații”.

Mai mult, continuă Albu, din 2022, multe licitații Artmark sunt conduse de Ileana, comisarul online de licitații bazat pe inteligență artificială. ”Ea coordonează suveran întregul proces de licitație, în timp real, în același mod în care colegii noștri în carne și oase o fac la evenimente. Iar din 2025 vrem să o punem la dispoziție tuturor ONG-urilor și fundațiilor pentru organizarea licitațiilor caritabile.

Ileana ne permite să creștem numărul de licitații dorite de colecționari și, implicit, numărul tranzacțiilor. Putem susține licitații și pe timp de zi, nu doar seara, fără resursele și desfășurarea logistică pe care o presupune un astfel de eveniment fizic.

Inteligența artificială ne oferă eficiență, ne ajută să facem performanță, să dezvoltăm mai multe soluții pentru clienții noștri, mai complexe, mai sofisticate. Vom continua să îmbunătățim soluțiile existente folosind tehnologii precum Machine Learning și AI, pentru a spori eficiența și inovația acestora”.

Te-ar mai putea interesa și
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui mai nou tren care circulă pe rețeaua feroviară din România. "Săgeata......
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a ajuns la un stadiu de 59% pe secțiunea 4 (Video)
Stadiul fizic al lucrărilor la secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș a A1 Sibiu - Pitești a ajuns la 59%, a anunțat ...
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei porcine africane
Blocaj pentru micii româneşti şi salamul de Sibiu. Exporturile în Marea Britanie şi SUA sunt oprite din cauza pestei ...
Exporturile de carne tocată şi de salamuri crud-uscate către Marea Britanie şi SUA sunt blocate din cauza pestei porcine ...
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Victor Negrescu: Am votat pentru un preşedinte care discută direct cu liderii europeni
Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi vicepreşedinte PSD, a afirmat, duminică, ...