Deficitul balanţei comerciale a SUA a atins în mai cel mai ridicat nivel din octombrie 2022

Deficitul balanţei comerciale a Statelor Unite ale Americii a crescut în luna mai, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul diminuării exporturilor, ceea ce sugerează că schimburile comerciale au continuat să frâneze creşterea economică în al doilea trimestru, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 03 iul. 2024, 21:12
Deficitul balanţei comerciale a SUA a atins în mai cel mai ridicat nivel din octombrie 2022

Datele publicate miercuri de Departamentul american al Comerţului arată că deficitul balanţei comerciale a crescut cu 0,8% în luna mai, până la 75,1 miliarde de dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna octombrie 2022. De asemenea, cifrele pentru luna aprilie au fost revizuite, uşor, până la un deficit comercial de 74,5 miliarde de dolari, în loc de 74,6 miliarde de dolari cât s-a anunţat iniţial. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca deficitul comercial să crească, în mai, până la 76,2 miliarde de dolari.

În luna mai, exporturile americane au scăzut cu 0,7% până la 261,7 miliarde de dolari, pe fondul unui dolar puternic, în condiţiile în care Rezerva Federală menţine dobânzile la un nivel ridicat, dar şi a încetinirii cererii globale. În timp ce exporturile de bunuri au scăzut cu 1,7% până la 169,6 miliarde dolari, exporturile de servicii au crescut cu 1,1 miliarde până la 92,1 miliarde dolari, impulsionate de călătorii.

De cealaltă parte, importurile SUA au scăzut cu 0,3% în luna mai până la 336,7 miliarde de dolari. Importurile de bunuri au scăzut cu 0,8% până la 269,7 miliarde de dolari, însă importurile de servicii au crescut cu 900 de milioane de dolari, până la 67 de miliarde de dolari, impulsionate de transport şi călătorii.

În primele cinci luni ale anului, deficitul balanţei comerciale a SUA a crescut cu 4,2% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ajungând la 354,04 miliarde de dolari.

Agravarea deficitului balanţei comerciale este aşteptată să frâneze creşterea Produsului Intern Brut pentru al doilea trimestru consecutiv. În primele trei luni ale acestui an, comerţul a restricţionat creşterea economiei americane la 1,4% în ritm anual, după un avans de 3,4% în perioada octombrie-decembrie 2023.

Te-ar mai putea interesa și
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un comunicat de presă în care cere apăsat tuturor partidelor pro-ccodentale......
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Airbus lansează a doua tranșă a programului de răscumpărare de acțiuni
Grupul aeronautic european Airbus a anunţat luni a doua tranşă a programului de răscumpărare de acţiuni, transmite ...
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendum București. Peste 60% dintre votanți au răspuns „Da” la toate întrebările adresate
Referendumul iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a fost validat atât din punct de vedere al prezenţei ...
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Magazine DIANA redeschide unitatea din localitatea Mihăești (județul Vâlcea) într-o nouă locație, mai mare
Rețeaua Magazine DIANA anunță redeschiderea magazinului din comuna Mihăești, județul Vâlcea, într-un spațiu nou, ...