Update: Budapesta a anulat o rundă planificată de discuții cu ministrul german de Externe Annalena Baerbock

Update: Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de la Budapesta cu omologul său german, programată pentru luni la Budapesta, din motive tehnice, nu politice, a anunţat sâmbătă Ministerul de Externe ungar, informează Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - sâm, 06 iul. 2024, 12:23
Update: Budapesta a anulat o rundă planificată de discuții cu ministrul german de Externe Annalena Baerbock

„Din cauza unei schimbări neprevăzute în calendarul ministrului, Ministerul de Externe a solicitat ca vizita să aibă loc la o dată ulterioară, sperăm în viitorul apropiat”, a transmis ministerul ungar. „Motivul este pur tehnic şi nu politic”, a adăugat sursa citată.

Știrea inițială

Ungaria a anulat o rundă planificată de discuţii între şeful diplomaţiei de la Budapesta, Péter Szijjártó, şi ministrul de Externe german, Annalena Baerbock, a anunţat vineri seară MAE de la Berlin, informează agenția germană de presă dpa, relatează Agerpres.

Pe agenda lui Baerbock era prevăzută o deplasare la Budapesta pentru luni. Vizita va fi reprogramată pentru o dată ulterioară, a adăugat MAE german, care a spus că regretă decizia.

Ministerul de Externe german a transmis că „o discuţie personală serioasă şi onestă” între cei doi miniştri ar fi fost „foarte importantă”, în lumina vizitei surpriză făcută vineri la Moscova de premierul ungar Viktor Orban.

Orban a fost primit vineri la Kremlin de preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a avut discuţii de două ore şi jumătate, pe fondul criticilor puternice la adresa acestei deplasări formulate de înalţi oficiali ai Uniunii Europene şi de liderii statelor europene.

Întâlnirea de la Moscova a fost prima a unui lider UE cu Putin la Moscova din aprilie 2022, când se împlineau două luni de când Moscova lansase o invazie pe scară largă asupra Ucrainei.

Inițiativa lui Orban i-a înfuriat pe unii lideri ai Uniunii Europene care au avertizat împotriva încercărilor de calmare a Moscovei şi au insistat că Orban nu a vorbit în numele UE.

Mai mulţi oficiali ai UE au insistat asupra faptului că premierul ungar nu a avut un mandat oficial din partea UE pentru a negocia cu Rusia şi că vizita lui Orban la Moscova nu are nimic de-a face cu preluarea de către Ungaria, la începutul lunii iulie, a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

Pe de altă parte, grupul parlamentar al formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a salutat vizita controversată a premierului ungar Viktor Orban la Moscova, numind-o o „iniţiativă de pace”, potrivit dpa.

„Ungaria deschide calea şi vorbeşte cu ambele părţi implicate direct în conflict încă din prima zi în care a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Aceasta a fost o cerere fundamentală a grupului parlamentar AfD încă de la începutul războiului”, a declarat Matthias Moosdorf, purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al fracţiunii din Bundestag.

Orban este singurul lider european care are în continuare canale deschise de dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin, a adăgat el.

„Grupul parlamentar AfD salută faptul că această posibilitate a unei încetări timpurii a focului în scopul negocierilor de pace este acum prioritizată la cel mai înalt nivel european. Făcând acest lucru, Orban demască UE şi personalul său drept belicoşi care nu acţionează în interesul european”, a mai afirmat Moosdorf.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Vom plăti o nouă taxă de carbon pe orice produs? Comisia Europeană studiază extinderea mecanismului CBAM și la bunurile de consum de import
Vom plăti o nouă taxă de carbon pe orice produs? Comisia Europeană studiază extinderea mecanismului CBAM și la bunurile ...
Comisia Europeană a deschis un sondaj în rândul părților interesate cu privire la o posibilă extindere a domeniului de aplicare al CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, sistemul de taxare a......
Teilor Holding va emite două serii de obligațiuni, una în lei și una în euro, cu o valabilitate de cinci ani
Teilor Holding va emite două serii de obligațiuni, una în lei și una în euro, cu o valabilitate de cinci ani
Conducerea Teilor Holding S.A. informează investitorii de la Bursa de Valori București în legatură cu decizia consiliului ...
Patronii AC Milan dezmint informația că ar vrea să vândă o parte din clubul italian
Patronii AC Milan dezmint informația că ar vrea să vândă o parte din clubul italian
Compania americană de investiţii RedBird Capital a negat vineri relatările din cotidianul La Repubblica potrivit cărora ...
Burduja: Astăzi intrăm oficial în linie dreaptă cu noul program Electric UP, pentru care am alocat un buget minim de 450 de milioane de lei
Burduja: Astăzi intrăm oficial în linie dreaptă cu noul program Electric UP, pentru care am alocat un buget minim de ...
Noul program Electric UP a intrat vineri, oficial, în linie dreaptă, bugetul alocat fiind de minimum 450 de milioane de ...