Mai puțin “verde”? Giganții europeni pun frână proiectelor din regenerabil și accelerează în segmentul energiei tradiționale

Grupul petrolier Shell suspendă lucrările de construcție la principala sa fabrică de biocarburanți din Olanda pentru a se adapta la condițiile pieței, potrivit presei de specialitate, aceasta fiind încă o mișcare a companiilor energetice europene de a renunța la investițiile “verzi”, în condițiile în care acționarii preferă activitățile de bază, profiturile mai rapide și cheltuielile de capital mai puțin intensive.
Mihai Nicuţ - Dum, 07 iul. 2024, 09:22
Mai puțin “verde”? Giganții europeni pun frână proiectelor din regenerabil și accelerează în segmentul energiei tradiționale

Se pare că sectorul energetic european investește excesiv în tehnologiile ecologice, potrivit sursei citate. Shell s-a alăturat unui grup de companii care reduc cheltuielile de capital prin suspendarea construcției unei fabrici gigantice de biocombustibili.

Lucrările la uzina din Rotterdam au fost lansate în 2021, iar instalația ar fi trebuit să înceapă să funcționeze până acum. Dar, între timp, compania a amânat data țintă pentru 2025, motivând probleme tehnice. Acum, odată cu ultima decizie, se preconizează că uzina nu va fi finalizată până la sfârșitul acestui deceniu. Prin suspendarea proiectului rafinăriei de biocombustibil, Shell urmărește să „mențină disciplina de capital”, a arătat grupul energetic.

În cel mai recent anunț al său, compania a declarat că se așteaptă la deprecieri între 0,6 miliarde USD și 1 miliard USD pentru acest activ în Țările de Jos. Proiectul vizează conversia uleiului alimentar uzat și a grăsimii animale în combustibil durabil pentru aviație (SAF) și biodiesel.

Numărul contractorilor care activează în șantier va fi diminuat, activitatea va încetini și investiția va fi reevaluată, a explicat compania. Se pare că piața se confruntă cu o scădere a cererii, care pune presiune pe scăderea prețului biocombustibilului.

Anul trecut, Shell a renunțat la o investiție în producția de SAF în Singapore. În plus, Shell a declarat că va reduce numărul de angajați cu cel puțin 200 de persoane în cadrul diviziei sale cu emisii reduse de carbon, care afectează  segmentele de energie eoliană offshore și hidrogen.

Astfel, Shell se concentrează mai mult pe business-urile sale tradiționale: petrolul și gazele.

Într-o acțiune similară, BP tocmai a decis să renunțe la orice noi investiții în eoliene offshore. De asemenea, a înghețat cele două proiecte de biocombustibil din Germania și Statele Unite.

Energia verde are nevoie de mult capital pentru dezvoltare, cu multe incertitudini în ceea ce privește randamentul ulterior, potrivit sursei citate, în special în ceea ce privește noile tehnologii precum hidrogenul regenerabil și combustibilii sintetici. Prin urmare, acționarii au cerut companiilor o reîntoarcere spre activitățile de bază și generarea de profituri mai rapide.

La fel, compania Statkraft, controlată de statul novegian, și-a redus obiectivele din regenerabil. Noile ținte anuale pentru energia solară, energia eoliană terestră și stocarea pe baterii sunt de 2 GW până la 2,5 GW în capacitate combinată pe an începând cu 2026, în condițiile în care, inițial, acest volum ar fi urmat să fie atins încă din 2025, cu țintă de 4 GW în 2030.

Mai nou, compania energetică norvegiană de stat intenționează să dezvolte între 6 GW și 8 GW de energie eoliană offshore până în 2040. Anterior, își propusese să ajungă la 10 GW. Statkraft a redus și obiectivul privind hidrogenul verde la un nivel cuprins între 1 GW și 2 GW până în 2035, în condițiile în care anterior se străduia să ajungă la 2 GW până în 2030.

În schimb, se concentrează pe extinderea activității de bază, energia hidroelectrică, în țara de origine. În plus, Compania de utilități a declarat că va căuta parteneri pentru afacerea sa cu biocombustibil Silva Green Fuel și pentru operatorul rețelei de încărcare a vehiculelor electrice Mer, lucru care ar contribui la reducerea riscurilor și la menținerea ritmului investițiilor.

De cealaltă parte a continentului, compania elenă HELLENiQ Energy, compania care administrează prima rafinărie de petrol a Greciei, frânează și ea proiectele verzi, citând peisajul investițional european și național neclar. Astfel, compania elenă revizuiește creșterea portofoliului său de energie regenerabilă. Directorul general Andreas Shiamishis a declarat acționarilor că există provocări serioase care afectează segmentul energiei verzi.

Uniunea Europeană are nevoie de o strategie cuprinzătoare cu o abordare pas cu pas a obiectivelor climatice și energetice, a subliniat directorul general. Acesta a evidențiat restricțiile și limitările rețelei și a afirmat că energiile regenerabile nu se pot extinde fără dezvoltarea rețelei electrice. Nu există nicio dezbatere specifică pe această temă, „cu excepția unor poziții generale care, totuși, nu au niciun efect practic”, a afirmat Shiamishis. Noile tehnologii necesită prudență, în opinia sa. Aceasta nu înseamnă că cel care se mișcă primul va câștiga, dimpotrivă – este posibil să piardă, a avertizat șeful companiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la prețul de 100.000 mai devreme decât se așteptau investitorii și......
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...