Datele au fost anunţate luni de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), după publicarea Raportului comun privind roamingul bilateral între România şi Republica Moldova în 2023 emis de ANCOM şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) din Republica Moldova.
„Traficul de internet în roaming între România şi Republica Moldova a continuat să înregistreze creşteri masive şi în 2023, pe fondul reducerii preţului mediu plătit de utilizatori pentru acest serviciu. 1% din utilizatorii de comunicaţii mobile din România şi, respectiv, 10% din cei din Republica Moldova au efectuat în total 6 milioane de zile de roaming în statul vecin în 2023”, informează ANCOM într-un comuniat transmis către Agerpres.
Potrivit sursei citate, dezvoltarea serviciilor de roaming bilateral în 2023 a fost alimentată din trei surse: creşterea cu 5% a numărului de utilizatori în roaming (dată de creşterea cu o treime a numărului de clienţi din România în roaming în Republica Moldova), creşterea cu 33% a duratei roaming-ului, precum şi creşterea intensităţii consumului de servicii în roaming (creşterea cu 32% a consumului de internet mediu zilnic pe cartelă românească în roaming în Republica Moldova, respectiv dublarea consumului în flux invers).
Guvernele României şi al Republicii Moldova au semnat pe 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între cele două state. Acordul a intrat în vigoare pe 25 martie 2022 şi este pus în aplicare cu sprijinul cu sprijinul ANRCETI din Republica Moldova, respectiv cu sprijinul ANCOM în România.
Acordul urmăreşte să creeze cadrul de colaborare între cele două state în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piaţa cu amănuntul, a serviciilor de roaming internaţional: voce, SMS şi date, respectiv a celor de apeluri internaţionale între cele două state.
Sursa foto text: Facebook.com/ancom.ro