„Pentru toţi cei din oraşul Gaza, coridoarele sigure vă permit să călătoriţi rapid şi fără inspecţie din oraşul Gaza către adăposturile din Deir al-Balah şi Al Zawiya”, se arată în broşură, văzută de un corespondent al AFP.
„Oraşul Gaza rămâne o zonă de luptă periculoasă”, avertizează textul.
Armata israeliană şi-a început noua ofensivă în oraşul Gaza pe 27 iunie, cerându-le locuitorilor din cartierul estic Shujaiya să părăsească zona, iar la începutul acestei săptămâni şi-a extins apelurile în mai multe cartiere din centrul oraşului (Al-Rimal), împingând zeci de mii de oameni să fugă, potrivit ONU.
Cu toate acestea, a anunţat la începutul lunii ianuarie că se concentrează acum pe „centrul şi sudul” Fâşiei Gaza, după ce a „finalizat dezmembrarea structurii militare” a Hamas în nord.
Marţi, biroul ONU pentru drepturile omului s-a declarat „îngrozit” de noile apeluri israeliene de a „fugi în zone în care operaţiunile militare ale armatei sunt în desfăşurare şi civilii continuă să fie ucişi şi răniţi”.
Luptele continuă în special în zona Deir el-Balah, care este „deja grav supraaglomerată cu palestinieni strămutaţi din alte locuri (…) şi unde există puţină infrastructură şi acces la ajutor umanitar”, a menţionat biroul ONU.
„Este a douăsprezecea oară (când suntem strămutaţi)”, a declarat Umm Nimr al-Jamal pentru AFP, miercuri, în oraşul Gaza. „De câte ori putem îndura asta? De o mie de ori? Unde vom încheia? (…) M-am săturat, am rămas fără energie”, a adăugat el.
Războiul din Gaza a intrat duminică în cea de-a zecea lună.
Ostilităţile au fost declanşate pe 7 octombrie de atacul mişcării islamiste palestiniene împotriva Israelului, soldat cu moartea a 1.195 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe date oficiale.
Israelul a promis să distrugă Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007.
Campania sa militară de represalii a devastat Fâşia Gaza şi s-a soldat cu 38.243 de morţi, majoritatea civili, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza.