Alfa Romeo Junior VELOCE, motor electric de 280 CP și diferențial mecanic cu alunecare limitată

Balocco Proving Ground este circuitul de testare a celui mai nou model Alfa Romeo, sportivul Junior VELOCE, care are în dotare un performant motor electric de 280 CP.
Robert Stan - mie, 10 iul. 2024, 15:20
Alfa Romeo Junior VELOCE, motor electric de 280 CP și diferențial mecanic cu alunecare limitată

Toate mașinile de șosea Alfa Romeo din ultimele decenii au fost supuse testelor de dezvoltare pe aceleași piste, exact în același loc în care va fi testat și Alfa Romeo Junior, la Balocco Proving Ground.

Junior VELOCE 280 întruchipează atitudinea sportivă a mărcii italiene într-o mașină compactă. Se bazează pe formula obișnuită Alfa Romeo, care combină echilibrul greutății, dinamica de condus și soluțiile tehnice, cu „frumusețea atemporală”, un semn distinctiv al designului mărcii.

Versiunea de top a modelului Alfa Romeo Junior ridică aceste caracteristici la cele mai înalte niveluri prin utilizarea unui nou motor electric de 280 CP (207 kW) și a unui diferențial mecanic cu alunecare limitată Torsen „D”, ambele în premieră mondială. În plus, noul vehicul vine cu soluții tehnice specifice și exclusiviste, inclusiv un sistem de direcție calibrat special pentru a-i spori ținuta de drum. Pe lângă aceasta, suspensia a fost coborâtă cu 25 mm, iar barele antiruliu sunt super-sportive pentru a garanta viraje rapide și precise. Sistemul de frânare include discuri de 380 mm pe față, cu etriere monobloc cu patru pistoane.

În ciuda dimensiunilor compacte (puțin peste patru metri lungime), interiorul este spațios și poate găzdui confortabil patru adulți, iar bagajele lor încap perfect în portbagajul de 400 de litri. Pentru a garanta un vehicul eficient, cei de la Alfa Romeo au redus greutatea până la 1.560 kg, cu aproximativ 200 kg mai puțin decât principalii săi concurenți. În plus, legendara „coda tronca” și prizele de aer frontale asimetrice sunt detalii aerodinamice care reduc rezistența la înaintare și consumul de energie.

Motorul puternic cu un cupl ridicat (345 Nm), alături de o aerodinamică de top permit o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 5,9 secunde și o viteză maximă de peste 200 km/h. Setul de baterii litiu-ion de 54 kWh asigură o autonomie maximă WLTP de 410 km. Încărcarea acestui pachet de baterii de la 10% la 80% la o priză de 100 kW poate fi realizată, conform oficialilor mărcii, în doar 30 de minute.

Pentru a optimiza manevrabilitatea și performanța, șoferii noului model pot alege modul de rulare preferat prin intermediul deja cunoscutului selector Alfa DNA care și-a făcut debutul pe Giulietta, Mito și 4C și se află acum inclusiv în dotarea Giulia, Stelvio și Tonale. Modul dinamic, „Dynamic”, asigură disponibilitatea maximă a puterii și cuplului, crește sensibilitatea direcției și a pedalelor, și minimizează interferențele ESP. În plus, frânarea complet mecanică contribuie la senzația generală de sportivitate. Alternativ, modul „Natural” limitează puterea și viteza maximă, iar acțiunea ESP este mai conservatoare, pentru a economisi energie și reduce consumul în utilizarea de zi cu zi fără a sacrifica performanța. În modul de eficiență avansată, „Advanced Efficiency”, cuplul este de asemenea limitat la 300 Nm pentru o eficiență energetică maximă.

Exteriorul modelului Junior VELOCE 280 se distinge prin emblema Progresso, caroseria în două tonuri (acoperiș negru și caroserie de culoare închisă cu accente roșii), geamuri fumurii, faruri adaptive Full LED Matrix și jante din aliaj „Venti” de 20”. Toate acestea sunt și mai bine puse în valoare grație capacelor de oglinzi negre, mânerelor de uși în culoarea caroseriei și siglei Biscione pe montantul C. În plus față de coloritul exclusivist în două tonuri, Junior VELOCE poate primi și una dintre cele șase culori de caroserie disponibile: Sempione White, Tortona Black, Brera Red, Navigli Blue-Teal, Arese Steel și Scala Ivory.

Aceeași inspirație de sportivitate pură se regăsește și la interior, unde caracteristicile care ies în evidență sunt atenția tipic italiană acordată fiecărui detaliu, utilizarea celor mai bune materiale și amplasarea tuturor comenzilor la îndemâna șoferului, după cum demonstrează tabloul de bord cu un ecran TFT complet digital de 10,25 inchi spatele volanului și un ecran tactil de 10,25 inchi, orientat spre șofer, în centrul planșei de bord.

Te-ar mai putea interesa și
Unde sunt alerte de viituri. Cod Portocaliu şi Cod galben de inundaţii – Anunțul oficial al autorităților
Unde sunt alerte de viituri. Cod Portocaliu şi Cod galben de inundaţii – Anunțul oficial al autorităților
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o serie de avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii, valabile până luni, la miezul nopţii, în......
Șantierul Naval din Galați, deținut de Damen, construiește două feriboturi electrice care vor ajunge în Canada
Șantierul Naval din Galați, deținut de Damen, construiește două feriboturi electrice care vor ajunge în Canada
Damen a semnat un contract cu municipalitatea din Toronto, Canada pentru livrarea a două feriboturi. Navele complet electrice ...
Schimbare istorică. Băncile din UE lansează sistemul de plăţi Wero, pentru a se desprinde de Visa şi Mastercard
Schimbare istorică. Băncile din UE lansează sistemul de plăţi Wero, pentru a se desprinde de Visa şi Mastercard
Cele mai mari bănci din Uniunea Europeană au lucrat ani de zile în linişte pentru crearea unui nou sistem de plăţi ...
Hidroelectrica duce la Porțile de Fier rotorul unei turbine recondiționat la Reșița, cea mai complexă lucrare de când a fost preluată fosta UCMR
Hidroelectrica duce la Porțile de Fier rotorul unei turbine recondiționat la Reșița, cea mai complexă lucrare de când ...
Unul dintre rotoarele grupurilor hidro de la Porțile de Fier a fost recondițioat la UCMH Reșița și este acum transportat ...