În acest document, ministerul îşi expune poziţiile cu privire la probleme mergând de la tensiunile din jurul Taiwanului până la intensificarea rivalităţii dintre China şi Statele Unite, scrie Agerpres
.
Ieşirile comune repetate ale unor nave chineze şi ruseşti în jurul Japoniei ‘sunt în mod clar o demonstraţie de forţă împotriva Japoniei şi constituie o preocupare serioasă din perspectiva securităţii naţionale’, a declarat ministerul.
În plus, Coreea de Nord, care îşi înmulţeşte testele cu rachete în direcţia Japoniei, reprezintă ‘o ameninţare mai serioasă şi mai iminentă ca oricând pentru securitatea naţională a Japoniei’.
În ultimii ani, Cartea albă a Ministerului Apărării a subliniat cu regularitate aceste riscuri. Japonia prevede practic o dublare a bugetului de apărare pentru a-l aduce la 2% din PIB în 2027, deşi căderea yenului riscă să mărească factura.
În acest an, în Cartea albă se scrie că Beijingul trimite cu regularitate nave în zone din apropierea insulelor disputate din Marea Chinei de Est, şi că ambiţiile militare ale Chinei constituie ‘cea mai mare provocare strategică’ pentru Japonia şi pentru lume.
Potrivit documentului, care enumeră de asemenea riscurile legate de inteligenţa artificială, securitate cibernetică şi dezinformare, China caută să facă din intensificarea activităţilor militare în jurul Taiwanului o nouă normalitate pentru regiune.
‘Comunitatea internaţională este confruntată cu cea mai mare încercare a sa de după Al Doilea Război Mondial, iar concurenţa între state, în special între Statele Unite şi China, este chemată să se intensifice’, se mai spune în Cartea albă.
Japonia îşi întăreşte legăturile militare cu ale ţări din Asia-Pacific, precum Coreea de Sud şi Australia, şi a semnat luni un pact de apărare important cu Filipine, ce autorizează desfăşurarea reciprocă de trupe pe teritoriile lor.