Energia cu livrare mâine, 17 iulie, în intervalele orare 21 și 22 ale zilei, deci atunci când nu există energie din surse fotovoltiace și se înregistrează vârful de consum de seară, s-a tranzacționat azi pe piața pentru ziua următoare (PZU), la prețuri de 4.300 de lei/MWh.
Cel mai mare preț orar este întregistrat la ora 22.00, când s-a ajuns la uluitorul nivel de 4.301 de lei/MWh, adică 865 euro/MWh. Este cel mai mare preț orar din acest an din România (cel puțin) iar acesta este al șaselea record consecutiv. Precedentul fost atins pentru energia spot cu livrare azi 16 iulie (3.987 de lei), iar celelalte tot în această lună.
Ca de obicei în ultimele zile prețul crește extraordinar de mult în orele de seară, iar, în intervalul orar în care am înregistrat acest record de preț, prin mecanismul de cuplare importam energie electrică atât din Ungaria, la o putere de 675 MW, cât și din Bulgaria, la 1.703 MW – singurele piețe din mecanismul de cuplare cu care avem conexiune fizică. Situația este identică cu cea din ultimele zile.
Și mâine prețul energiei tranzacționate pe piața pentru ziua următoare este cel mai mare din Europa (preț mediu al zilei de 236 euro/MWh). Prețuri mari sunt, așa cum se întîmplă în ultimele săptămâni, în toată zona noastră – 230 de euro în Ungaria, 227 în Bulgaria, 219 în Grecia. Prețurile sunt mult mai mari față de cele din Europa centrală și vestică: 74 de euro în Franța sau Austria, sau 76 de euro în Germania.
Rugâminte către cetățeni să reducă seara consumul
Guvernul a solicitat ieri cetățenilor să nu folosească aparatele electrocasnice mari consumatoare de energie electrică seara, atunci când este vârf de consum, și să nu țină aerul condiționat la temperaturi foarte scăzute, după cum a comunicat Ministerul Energiei după ședința Comandamentului de Vară, care a avut loc azi pe fondul consumului crescut de energie electrică din cauza caniculei.
„Utilizarea Responsabilă a Aparatelor de Aer Condiționat: setați termostatele aparatelor de aer condiționat la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea rețelei”, arăta comunicatul.
Înainte de emiterea comunicatului, ministrul Energiei, Sebastian Buruda a spus, în conferință de presă, că nu poate impune oamenilor o reducere a consumului în orele de vârf de seară, dar că a ar fi bine dacă cetățenii ar face asta
“Ar trebui să ai dreptul să-ți aprinzi lumina, să-ți pui mașina de spălat rufe când dorești. E adevărat, din perspectiva sistemului energetic național, dacă un român vrea să facă un bine, ar trebui să nu pornească mașina de spălat rufe sau spălat vase sau alți consumatori în acest vârf de seară. Deci între ora 18:00 și ora 21:00 ar putea face acest lucru”, a spus Burduja.
Citește și: