“Suntem încântați să salutăm trei noi investitori care ni se alătură în calitate de acționari: OMV, cu sediul în Austria, care se străduiește să devină o companie integrată de produse chimice, combustibili și energie durabilă; OMV Petrom, companie românească de energie integrată; și ACB Participaties B.V., companie de investiții cu sediul în Olanda”, arată un comunicat de presă al EIT InnoEnergy.
Diego Pavia, CEO al InnoEnergy, a declarat în comunicat: „Includerea acestor trei acționari este încă o dovadă de încredere în capacitatea InnoEnergy de a accelera tranziția energetică durabilă și de a atinge obiectivele de reindustrializare ale Europei. Investitorii industriali găsesc noi căi pentru propria accelerare și contribuție la tranziția energetică. Angajamentul OMV și OMV Petrom față de zero net este o busolă pentru mulți dintre colegii lor. InnoEnergy crede cu tărie că viteza tranziției energetice va fi mai mare dacă companiile noastre partenere își vor accelera transformarea. Este nevoie de un efort concertat din partea tuturor sectoarelor, iar noi suntem aici pentru a sprijini astfel de tranziții.”
Noii investitori se alătură celor 35 de acționari existenți care reprezintă sectoarele industrial, financiar, de formare profesională și digital. Aceștia isunt AGH, Augur SCMT, Capgemini, CEA, EDF, ENGIE, Esade, Grenoble INP-UGA, Groupe Idec, ING, Karlsruhe Institute of Technology, Koolen Industries, KTH, KU Leuven, Naturgy, NIIT, Politechnika Śląska, Pulse – CMA CGM Energy Fund, Rafako Grupa PBG, Renault Group, Santander CIB, Schneider Electric, Siemens Financial Services, SIPLEC E. Leclerc, Société Générale, Stena Recycling, Técnico Lisboa, TOTAL, TU/e, Universitat Politecnica de Catalunya, Universität Stuttgart, Uppsala Universitet, VITO, Volkswagen Group și Wroclaw University of Science and Technology.
Sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) al UE, EIT InnoEnergy ajută la finanțarea start-up-urilor și a companiilor active în domeniul tranziției energetice, în proiecte care vizează stocarea energiei, mobilitatea, sursele regenerabile și clădirile și orașele durabile. Are deja mai mult de 1.200 de parteneri, iar cele 180 de companii din portofoliul său ar urma să genereze venituri de 72,8 miliarde de euro până în 2030, în paralel cu o reducere a emisiilor de CO2 de 1,1 gigatone pe an, până atunci.
Foarte important în acest context, Institutul European de Inovare și Tehnologie și EIT InnoEnergy coordonează Alianța Europeană a Bateriilor, un proiect continental lansat în 2017 pentru a crea un lanț valoric al bateriilor complet, competitiv la nivel mondial și durabil în UE .