AAF: Activele nete ale SIF-urilor s-au menţinut la 6,6 miliarde de lei în februarie 2014

Nivelul cumulat al activelor nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare /SIF/ s-a menţinut la 6,6 miliarde lei la finalul lunii februarie 2014, similar cu cel din luna anterioară, potrivit datelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri /AAF/.
Economica.net - vin, 21 mart. 2014, 13:20
AAF: Activele nete ale SIF-urilor s-au menţinut la 6,6 miliarde de lei în februarie 2014

Exprimat în moneda europeană, nivelul activelor nete la finele lunii raportate a fost de 1,47 miliarde euro, cu 0,1% peste nivelul atins la finele lunii anterioare.

SIF Banat – Crişana, SIF Muntenia şi SIF Oltenia înregistrează diminuări ale activelor nete, de sub 2%, în timp ce celelalte două SIF consemnează uşoare creşteri pe intervalul 2,4% la SIF Moldova şi 4,9% la SIF Transilvania.

În ceea ce priveşte nivelul preţurilor de închidere ale acţiunilor la finele lunii raportate, SIF Oltenia înregistrează o creştere de 3,8%, SIF Moldova de 1,5%, SIF Banat-Crişana a stagnat, în timp ce SIF Transilvania şi SIF Muntenia înregistrează diminuări ale preţului de închidere comparativ cu luna anterioară de 0,4%, respectiv 2,8%. Analizată de la începutul anului, evoluţia preţului de închidere este negativă la toate SIF, se mai arată în comunicatul AAF.

Pe ansamblul SIF, investiţiile pe termen scurt au înregistrat o uşoară apreciere, cu 1,7%. Ponderea acţiunilor cotate din categoria celor înregistrate în total investiţii pe termen scurt pe ansamblul SIF era, la finele lunii raportate, de 93,9% (94,8% anterior), iar ponderea acestor acţiuni în total active SIF, a urcat la 64,6% faţă de 64,5% la finele lunii anterioare. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active a fost de 68,8% (66% anterior) la finele lunii februarie.

SIF Banat-Crişana, cu 72,3% (73,5% anterior), avea cea mai mare expunere pe acţiunile cotate din categoria investiţii pe termen scurt, urmată de SIF Moldova cu 67,1% (71,5% anterior), SIF Muntenia cu 63,8% (anterior 58,5%), SIF Oltenia cu 60,3% (61%) şi SIF Transilvania cu 58,1% (55,4%) comparativ cu media de 64,6% (66%) înregistrată pe ansamblul celor cinci SIF la finele lunii raportate.
Acţiunile cotate, care erau pe ansamblul portofoliilor SIF la finele lunii anterioare în valoare 4,9 miliarde lei, şi-au modificat valoarea la 5,1 miliarde de lei şi deţin o pondere în total active ceva mai mare decât luna anterioară şi anume 71,8% (69,7%).

Acţiunile necotate pe ansamblul SIF, care aveau la finele lunii anterioare valoarea de 1,28 miliarde lei şi reprezentau 18% din total active, la finele lunii raportate, sunt cu 8,1% sub nivelul anterior, respectiv 1,18 miliarde lei, şi cu 16% pondere în total active. Cea mai mare deţinere de astfel de acţiuni se regăseşte la SIF Oltenia, unde acestea au valoarea de 615 milioane lei, iar cea mai mică deţinere la SIF Moldova cu 72 milioane lei.

Faţă de nivelul de 16,5 milioane lei al investiţiilor SIF în titlurile de stat înregistrat în luna anterioară, în luna raportată se înregistrează o creştere cu 0,4%, până la nivelul de 16,6 milioane lei, iar ponderea acestor instrumente în total active se menţine la 0,23%. Dintre toate SIF, doar Banat-Crişana deţine astfel de titluri în portofoliu.

Comparativ cu 332,9 milioane lei, cât era volumul depozitelor bancare pe ansamblul SIF la finele lunii anterioare, la finele lunii raportate volumul depozitelor a fost de 319,6 milioane lei, cu 4% sub nivelul din luna anterioară şi cu o pondere în total active SIF de 4,7%. Cea mai mare pondere a depozitelor bancare în activ se regăseşte la SIF Muntenia cu 87,1%, urmată de SIF Banat – Crişana cu 6,3%, SIF Moldova cu 5,6%, SIF Transilvania cu 2,1% şi SIF Oltenia cu 1,5%.

Capitalizarea SIF-urilor a fost de 3,9 miliarde lei, adică cu 0,7% mai mult decât în luna anterioară. Exprimată în moneda euro, capitalizarea la finele lunii februarie era de 870 de milioane de euro, cu 0,7% peste nivelul lunii anterioare.

Te-ar mai putea interesa și
2024, record istoric pentru costrucția de autostrăzi în România. Câți kilometri sunt inaugurați
2024, record istoric pentru costrucția de autostrăzi în România. Câți kilometri sunt inaugurați
România va închide anul 2024 cu peste 200 de kilometri noi de autostradă și drum expres, record istoric. Precedentul record a fost înregistrat în 2013, când au fost inaugurați aproape 118......
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane de lei
CNAB a finalizat lucrări de modernizare a infrastructurii aeroportuare pe aeroportul Henri Coandă în valoare de 56,6 milioane ...
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a anunțat finalizarea și recepția lucrărilor de modernizare prevăzute ...
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S-a semnat contractul de 1,9 miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă
S.N. Nuclearelectrica și consorțiul internațional Candu Energy Inc. o companie AtkinsRéalis, Ansaldo Nucleare, Canadian ...
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA estimează un ritm mai redus al scăderii dobânzilor în 2025
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu un sfert de punct procentual, la un interval cuprins ...