Gurasada – Ilteu, cel mai întârziat lot de pe coridorul Curtici – Constanța? Probleme de rezistență a tunelului de peste 800 de metri construit de Aktor – API

Lotul Gurasada - Ilteu va deveni cel mai întârziat de pe principalul coridor feroviar al țării, după ce va depăși termenul contractual inițial cu 6 - 7 ani, estimează Asociația Pro Infrastructură (API). Mai mult, reprezentanții ONG-ului dedicat infrastructurii de transport susțin că există probleme mari de rezistență la tunelul de peste 800 de metri construit de Aktor.
Anemona Andone - mie, 17 iul. 2024, 22:02
Gurasada - Ilteu, cel mai întârziat lot de pe coridorul Curtici - Constanța? Probleme de rezistență a tunelului de peste 800 de metri construit de Aktor - API

„Gurasada – Ilteu, marele rateu. Săptămâna trecută vă spuneam că sectorul Simeria – Gurasada va avea 5-6 ani de întârziere însă vecinul său îi va lua trofeul nedorit și va depăși termenul contractual inițial cu 6-7 ani, probabil”, scrie Asociația Pro Infrastructură miercuri seara pe pagina proprie de Facebook.

gurasada

Potrivit API, „luminița” de la capătul tunelurilor cu greu se lasă văzută: civilele executate de Aktor și Arcada, semnalizare și centralizare Alstom. E drept, lucrările nu sunt o bagatelă: mai tot traseul desenat la 160 km/h, pe malul stâng al Mureșului, două tuneluri și o polată, poduri imense.

gurasada

„Tunelul mare (peste 800 metri) a fost început târziu de Aktor și are mari probleme de rezistență, fiind necesară reproiectarea sa. Deci ne ducem în 2026-2027, adică întârziere de 6-7 ani”, mai spun cei de la API.

Potrivit lor, rămâne linia de pe malul drept al Mureșului pentru trenuri Regio, dar această variantă veche va suporta tot traficul mulți ani de acum înainte fiindcă tunelurile sunt atât de în urmă.

„Din… fericire, pe acolo Aktor a reparat parțial un fir și se merge „decent” cu 50-70 km/h. Dar ar trebui reparate și folosite două, ca impactul în fluența traficului să fie minim”, adaugă reprezentații API.

Ei conchid că acesta va fi, probabil, cel mai întârziat lot de până acum de pe tot coridorul principal, Curtici – Constanța.

Lotul Gurasada – Ilteu, modernizat 70%

Stadiul fizic al lucrărilor pe subtronsonul Ilteu – Gurasada (22,34 km) ajunsese în mai la 70,79% potrivit celor mai recente date publicate de CFR Infrastructură.

Termenul de finalizare a lucrărilor pentru contractul demarat în decembrie 2017 este mai nou decembrie 2025.

ECONOMICA.NET a contactat reprezentanți ai asocierii de constructori pentru un punct de vedere. Îl vom publica imediat ce ne va fi transmis.

În vara anului trecut, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu declara, în judeţul Arad, că lucrările la calea ferată care mai sunt de executat între Curtici şi Simeria ar putea să fie finalizate până în august 2024, de când ar urma să se circule pe o infrastructură nouă, dar şi cu trenuri noi.

Luna trecută, șeful Transporturilor a declarat că până la sfârşitul acestui an se va putea circula cu trenul între Curtici şi Sighişoara cu viteza de 160 kilometri la oră.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...