Ungaria nu mai primește țiței rusesc pe conductă, în urma deciziilor Ucrainei de a bloca tranzitul

În ciuda faptului că importurile de țiței din Rusia prin conductele UE nu sunt interzise de embargoul european, Rusia nu livrează țiței Ungariei în prezent, după ce Ucraina a impus sancțiuni mai stricte gigantului petrolier rus Lukoil, interzicându-i efectiv să folosească țara pentru tranzitarea exporturilor de petrol, scrie Oil Price.
Mihai Nicuţ - mie, 17 iul. 2024, 23:18
Ungaria nu mai primește țiței rusesc pe conductă, în urma deciziilor Ucrainei de a bloca tranzitul

Lukoil aproviziona Ungaria cu țiței prin intermediul ramuriii de sud a oleoductului Druzhba, care traversează Ucraina. Odată cu înăsprirea sancțiunilor impuse de Kiev companiei Lukoil în iunie, petrolul rusesc nu mai ajunge în Ungaria, potrivit sursei citate

Cu toate acestea, Ungaria – al cărei prim-ministru Viktor Orban caută să stabilească legături cu Vladimir Putin și chiar a vizitat Moscova la începutul acestei luni – colaborează în prezent cu Rusia pentru a restabili livrările de petrol ale Lukoil către țara din centrul Europei, care a încercat să mențină relații „prietenoase” cu Rusia în ciuda obiecțiilor UE.

Compania energetică ungară MOL și Lukoil lucrează la o soluție la această problemă, încercând să restabilească fluxurile de țiței rusesc către Ungaria, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto.

Szijjarto s-a întâlnit marți cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, în marja unei reuniuni a Organizației Națiunilor Unite la New York.

„Există acum o situație juridică în Ucraina pe baza căreia Lukoil nu livrează în prezent în Ungaria”, a declarat Szijjarto după întâlnire, citat de Bloomberg.

Agenția de presă rusă TASS a raportat că Szijjarto a declarat după întâlnirea cu Lavrov: „În ceea ce privește livrările de petrol, există acum o nouă situație juridică în Ucraina, pe baza căreia Lukoil nu face în prezent livrări în Ungaria”.

„Acum lucrăm la o soluție juridică care ne va permite să reluăm livrările, deoarece petrolul rusesc este important din perspectiva securității noastre energetice”, a adăugat oficialul maghiar.

În luna mai a acestui an, Fitch Ratings a estimat că MOL ar putea vedea un risc de aprovizionare în principal din conducta Druzhba. MOL intenționează să utilizeze aproximativ 40% din țiței din sursă non-rusă în acest an și estimează că înlocuirea completă va fi posibilă din 2026, a spus Fitch.

„Cu toate acestea, compania nu exclude posibilitatea de a continua să achiziționeze țiței rusesc, în funcție de condițiile de piață și de reglementare”, a menționat agenția de rating.

Te-ar mai putea interesa și
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate şi democraţie"....
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 ...
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în operare trimestrul viitor
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în ...
Shikun and Binui Energy a anunțat alimentarea cu succes cu energie electrică a transformatorului parcului fotovoltaic de ...