Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Metodologia de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat joi Ordinul preşedintelui ANRE nr. 51/2024 pentru adoptarea Metodologiei de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă (CfD), relatează Agerpres.
AGERPRES - joi, 18 iul. 2024, 17:23
Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Metodologia de determinare şi colectare a contribuţiei aferente contractelor pentru diferenţă

Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, în vederea aplicării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară de către Contrapartea CfD a contribuţiei CfD de la: furnizorii de energie electrică activi pe piaţa cu amănuntul de energie electrică din România; producătorii de energie electrică pentru energia electrică consumată din producţia proprie la locuri proprii de consum şi pentru care datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport; producătorii de energie pentru energia electrică furnizată consumatorilor racordaţi la barele centralelor şi pentru care se datorează tariful pentru serviciul de distribuţie/transport.

Metodologia stabileşte procesul de determinare a contribuţiei CfD ce trebuie colectată de contrapartea CfD, conform dispoziţiilor legale, modul de determinare a costurilor anuale suportate de Contrapartea CfD şi de Operatorul Schemei CfD pentru îndeplinirea sarcinilor administrative care le revin, procesul de colectare a datelor necesare pentru aprobarea contribuţiei CfD, modalitatea de revizuire a contribuţiei CfD.

„Impactul socio-economic al ordinului aprobat de ANRE asupra pieţei de energie în ansamblul ei este unul pozitiv, având în vedere scopul urmărit, respectiv favorizarea dezvoltării de noi capacităţi de producţie, precum şi contribuirea atât la creşterea producţiei de energie din surse regenerabile, cât şi la reducerea emisiilor prin utilizarea de tehnologii viabile şi cu emisii reduse de carbon. Prin această metodologie se asigură cadrul de reglementare pentru punerea în funcţiune a circa 5000 MW capacităţi de producţie, în perioada 2024-2025 şi nu numai, şi aceste noi active vor determina creşterea concurenţei pe piaţa de energie electrică, ceea ce ar putea să genereze reducerea preţului energiei electrice”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, impactul asupra operatorilor economici este, de asemenea, unul pozitiv, ţinând cont de faptul că aceştia pot beneficia de un mecanism de ajutor de stat instituit prin încheierea contractelor prin diferenţă (CfD) derulat prin procesul de licitaţie directă.

De asemenea, se estimează un impact pozitiv şi din punct de vedere financiar, având în vedere faptul că se preconizează valori reduse ale taxei, mult mai mici decât potenţialele reduceri ale preţului pe piaţa de energie electrică.

ANRE a aprobat în şedinţa Comitetului de Reglementare de miercuri şi Ordinul preşedintelui ANRE nr. 52/2024 pentru aprobarea Contractului-cadru dintre Contrapartea CfD şi plătitorul de contribuţie CfD pentru colectarea contribuţiei CfD şi a Contractului-cadru dintre Operatorul schemei CfD şi Contrapartea CfD.

Executivul a aprobat în aprilie Hotărârea de Guvern privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, care stabileşte un cadru de investiţii predictibil pentru Contractele pentru Diferenţă, pe 15 ani, în care preţul pentru energia electrică este setat în urma unei licitaţii.

„Această hotărâre de Guvern stabileşte un cadru pentru contractele pentru diferenţă. Acest instrument este utilizat în toate economiile avansate pentru sprijinirea investiţiilor în sectorul energetic. Ce prevede el? Practic prevede un cadru de investiţii predictibil, pe 15 ani, în care preţul de vânzare pentru energia electrică este setat în urma unei proceduri de licitaţie, în urma unei proceduri competitive. Atunci când preţurile în piaţă, vorbim de media lunară, sunt peste acest preţ setat în mod competitiv la licitaţie şi investitorul câştigă mai mult, returnează diferenţa către stat, către contra-parte, cum i se spune, în cazul acestei scheme vorbim de OPCOM. Atunci când preţurile în piaţă sunt sub preţul stabilit prin licitaţie, preţul de exercitare, diferenţa este dată de către stat către investitorul privat. Asta asigură un orizont de 15 ani de zile în care la nivelul operării acestor capacităţi de producţie a energiei regenerabile în principal, dar nu numai, stimulăm investiţiile, accelerăm tranziţia verde a României, permitem îndeplinirea ţintelor pe care România şi le-a asumat”, explica ministrul Energiei la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

Ministerul Energiei preciza, printr-un comunicat, că Hotărârea de Guvernul stabileşte cadrul general de funcţionare a mecanismului Contractelor pentru Diferenţă bidirecţional. Acesta asigură un ajutor financiar de operare pentru capacităţile de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Tehnologiile eligibile de producţie a energiei electrice sunt cele care utilizează: resurse eoliene onshore; resurse eoliene offshore; resurse solare fotovoltaice; resurse hidro; resurse nucleare; hidrogen; stocarea energiei.

În baza mecanismului Contractului pentru Diferenţă, se acordă ajutor de exploatare pentru operarea unor capacităţi de producţie energie electrică. Acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizează fie în baza unor scheme de ajutor de stat, fie în baza unui ajutor de stat ad-hoc, notificate şi aprobate de către DG Competition.

Ajutorul de operare este acordat prin intermediul plăţilor pentru diferenţă pentru energia produsă, măsurată şi livrată în Sistemul Electroenergetic Naţional, care face obiectul contractului CfD, de către Contrapartea CfD (OPCOM) către beneficiarul CfD, în situaţia în care preţul de referinţă este mai mic decât preţul de exercitare licitat sau de către beneficiar către Contrapartea CfD, în situaţiile în care preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare.

În cazul schemelor de tip CfD, preţul de exercitare pentru un contract este determinat prin licitaţie, iar în cazul unui ajutor de stat CfD ad-hoc, preţul de exercitare este determinat prin negociere. Orice schemă de tip CfD sau ajutor de stat CfD ad-hoc şi orice contract CfD aferent se supune autorizării şi face obiectul deciziei de autorizare a ajutorului de stat din partea Comisiei Europene.

Bugetul total estimat al schemei este de 3 miliarde de euro şi este asigurat din Fondul pentru Modernizare. În cazul epuizării prognozate sau efective a resurselor financiare alocate din Fondul de modernizare, Ministerul Energiei va identifica modalităţi de acoperire al deficitului CfD şi va notifica Comisiei orice modificare a ajutorului existent.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...