Este pentru prima dată când atât de multe persoane sunt judecate într-un singur dosar, în contextul în care numeroase procese vizează islamişti după destituirea, pe 3 iulie, a lui Mohamed Morsi, singurul şef de stat ales democratic în Egipt.
După înlăturarea lui Morsi de la putere, noile autorităţi egiptene au lansat o represiune continuă împotriva susţinătorilor săi, soldată cu cel puţin 1.400 de morţi, potrivit Amnesty International, aproape jumătate dintre ei fiind ucişi pe 14 august, în timpul dispersării a două reuniuni pro-Morsi, la Cairo. În plus, în opt luni, mii de islamişti au fost arestaţi şi sunt în prezent judecaţi, la fel ca Mohamed Morsi şi aproape toţi liderii confreriei sale, Fraţii Musulmani.
Printre coacuzaţii procesului de sâmbătă, care se va deschide în guvernoratul Minya, la sud de Cairo, figurează liderul suprem al Fraţilor Musulmani, Mohammed Badie.
Alături de cei peste 1.200 de acuzaţi, el trebuie să răspundă, în special, pentru comitere de violenţe şi atacuri împotriva unor persoane şi bunuri publice.
După destituirea lui Mohamed Morsi, susţinătorii săi ies pe străzi frecvent pentru a reclama revenirea sa la putere. Reuniunile lor degenerează adesea în ciocniri cu forţele de securitate şi cu opozanţi ai preşedintelui destituit.
Influenta confrerie a Fraţilor Musulmani a fost inclusă în decembrie în categoria grupărilor „teroriste” de către autorităţi, după un atentat sinucigaş soldat cu 15 morţi într-un comisariat situat la nord de Cairo. Atentatul a fost revendicat ulterior de o grupare jihadistă care nu are nicio legătură cunoscută cu această mişcare islamistă.