Serbia şi UE stabilesc legături mai strânse în domeniul materiilor prime, producţiei de baterii şi vehicule electrice

Serbia şi Uniunea Europeană au decis vineri să stabilească legături mai strânse în domeniile materiilor prime sustenabile, a lanţurilor de producţie pentru baterii şi vehicule electrice (EV), transmit Deutsche Welle şi Reuters.
AGERPRES - vin, 19 iul. 2024, 13:54
Serbia şi UE stabilesc legături mai strânse în domeniul materiilor prime, producţiei de baterii şi vehicule electrice

Un memorandum de înţelegere a fost semnat de ministrul Minelor şi Energiei din Serbia, Dubravka Djedovic-Handanovic, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Acordul privind materiile prime, inclusiv aprovizionarea cu litiu şi lanţurile de producţie, va încuraja şi mai multe firme să investească în Serbia.

„Vom crea condiţii de concurenţă echitabile pentru o integrare mai profundă a pieţei. Şi sperăm şi credem că vor apărea noi oportunităţi şi va fi deblocat potenţialul pentru şi mai multe investiţii europene”, a subliniat Sefcovic, în timpul vizitei la Belgrad.

Serbia şi UE au semnat vineri la Belgrad un acord pentru dezvoltarea proiectului unei mine de litiu şi a lanţurilor de producţie pentru bateriile folosite la vehiculele electrice (EV). Acordul vine în contextul cursei globale pentru asigurarea accesului la litiu, un material cheie pentru industria auto.

Acordul privind litiul dintre Uniunea Europeană şi Serbia sporeşte independenţa Europei, a declarat vineri cancelarul german Olaf Scholz la Belgrad, subliniind oportunităţile legate de maşinile electrice şi îndeplinirea obiectivelor de mediu.

„Este important că o astfel de decizie a fost luată azi. Acordul va spori rezilienţa şi va promova industria”, a afirmat Scholz, după semnarea acordului, care oferă UE acces la materiile prime din minele sârbeşti.

La rândul său, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat: „Acesta nu este un proiect care să nu aibă o protecţie deplină şi ştim că asta se va întâmpla, deoarece aducem cei mai buni experţi din Europa în Serbia”.

Aleksandar Vucic, într-un interviu acordat joi publicaţiei germane Handelsblatt, anunţa că Serbia va acorda Mercedes-Benz, Volkswagen şi Stellantis oportunitatea de a achiziţiona litiu pentru bateriile folosite la vehiculele electrice (EV), deoarece statul balcanic va da prioritate producătorilor auto europeni în detrimentul celor chinezi.

„UE are nevoie de litiu şi noi vrem să ne consolidăm legăturile cu blocul comunitar”, a declarat oficialul sârb.

Vucic a declarat pentru Handelsblatt că Serbia vrea să ajungă la o producţie anuală de litiu de 58.000 tone, suficientă pentru aproximativ 1,1 milioane vehicule electrice, sau aproximativ 17% din piaţa europeană.

Contractele de aprovizionare vor fi încheiate cu condiţia ca partea cea mai mare a procesării litiului şi a producţiei de baterii să aibă loc în Serbia, a adăugat oficialul sârb.

Guvernul sârb a autorizat marţi reluarea operaţiunilor în vederea lansării controversatei exploatări a unei mine de litiu de către grupul anglo-australian Rio Tinto, la câteva zile după ce Curtea Constituţională a Serbiei a invalidat o decizie guvernamentală din anul 2022 de suspendare a proiectului, criticat pentru posibilele efecte negative asupra mediului.

Marele zăcământ de litiu care va fi exploatat de Rio Tinto lângă oraşul Loznica, în vestul Serbiei, a fost sursa a numeroase dispute politice în ultimii ani. În timp ce activiştii ecologişti estimează că exploatarea va polua ireversibil terenurile agricole şi resursele de apă potabilă în zonă, oficialii guvernamentali sârbi au dat de înţeles că sunt favorabili proiectului, ţinând cont de efectele economice pozitive ale exploatării litiului, mineral esenţial în producţia de vehicule electrice.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de la București și-a majorat capitalizarea cu 4,98 mld. lei în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 4,98 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor a crescut cu aproape 474.000 de lei, în comparaţie......
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
ANM: Noiembrie începe cu temperaturi mai scăzute decât de obicei. După 11 noiembrie temperaturile revin la normalul perioadei
Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze ...
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 lei confiscate
Poliția de frontieră: 127 de fapte ilegale în 24 de ore. Amenzi în valoare de 21.040 lei și bunuri de peste 353.472 ...
Polița de frontieră a anunțat că în data de 02.11.2024, poliţiştii de frontieră de la nivelul întregii ţări au ...
Ampere, divizia Renault, va furniza platforma tehnică a unor viitoare modele de clasă compactă Nissan și Mitsubishi
Ampere, divizia Renault, va furniza platforma tehnică a unor viitoare modele de clasă compactă Nissan și Mitsubishi
Activând într-o piață a vehiculelor electrice dificilă, dar care va crește în anii următori, Ampere, divizia de vehicule ...