Inflația încă ridicată din 2023, exacerbată de escaladarea prețurilor la raft pentru carnea procesată și fructele de mare, i-a obligat pe mare parte dintre consumatorii români să se orientează către opțiuni mai ieftine, ceea ce a dus la o revenire a cererii de carne refrigerată neambalată comercializată în special de magazinele specializate și în zonele dedicate din cadrul lanțurilor internaționale de magazine alimentare, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Euromonitor citat de Departamentul pentru Agricultură al SUA.
„Această tendință reflectă o revenire la prioritizarea nevoilor zilnice, deoarece majoritatea micilor magazine alimentare locale vând la tejghea carne procesată refrigerată neambalată”, se mai arată în raport.
Potrivit sursei citate, valoarea vânzărilor cu amănuntul pentru alimentele procesate din carne a crescut cu 14% în 2023, ajungând la 1,3 miliarde de dolari. În schimb, volumele au scăzut, trendul afectând atât carnea procesată, cât și cea refrigerată.
„Interesul general pentru carnea procesată rămâne robust datorită tradițiilor puternice de producție și consum, oferind o gamă largă de produse populare precum salam, cârnați, hot-dog, șuncă și bacon”, se mai menționează în raport.
Printre cei mai mari procesatori de carne se numără: Cris-Tim, Caroli Foods, Fox Com Serv, Elit (parte a grupului Smithfield), Angst (aflat în insolvență) etv.
Românii consumă mai multe produse din înlocuitor de carne
În afara de reorientarea către carnea neambalată, românii pun tot mai des în coșuri și mezeluri vegetale (produse procesate din înlocuitori de carne). Astfel, din datele Euromonitor, categoria înlocuitorilor de cărnii și ai fructelor de mare a avut cea mai mai bună performanță în 2023, vânzările cu amănuntul în valoare crescând cu 15% până la 54,7 milioane de dolari.
„Dinamica în creștere a înlocuitorilor de carne și fructe de mare este determinată de orientarea tot mai mare a consumatorilor către un stil de viață mai sănătos. Asociate istoric cu postul religios, aceste produse au înregistrat o cerere în creștere din partea persoanelor care adoptă diete care exclud proteinele animale. Deși categoria este relativ mică, aceasta prezintă un potențial de creștere ridicat, în ciuda faptului că trebuie să facă față sezonalității pronunțate dictate de posturile religioase”, mai explică analiștii Euromonitor.