Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor, doborât după doar 24 de ore

Luni, 22 iulie 2024, a fost cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice, potrivit datelor preliminare furnizate de agenţia de monitorizare a Uniunii Europene, depăşind precedentul record stabilit de ziua de duminică, 21 iulie 2024, care a deţinut acest titlu pentru doar 24 de ore, informează Reuters.
AGERPRES - mie, 24 iul. 2024, 10:55
Recordul pentru cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor, doborât după doar 24 de ore

Temperatura medie a aerului la nivel global a crescut luni la 17,15 grade Celsius, cu 0,06 grade Celsius peste recordul stabilit duminică, potrivit Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, care monitorizează tiparele meteorologice în baza unor înregistrări ce au început să fie efectuate în 1940.

Anul trecut, recordul a fost depăşit timp de patru zile la rând, între 3 şi 6 iulie 2023. Înainte de acea perioadă, cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor a fost 13 august 2016.

„Lunea trecută ar putea să fi stabilit un nou record global pentru cea mai caldă temperatură medie globală absolută din toate timpurile – mă refer aici la o perioadă care acoperă zeci de mii de ani în urmă”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.

În ultimele zile, oraşe din Japonia, Indonezia şi China au înregistrat temperaturi record. Ţările din regiunea Golfului Persic, de asemenea, s-au confruntat cu indici de căldură – luând în considerare umiditatea – care au depăşit 60 de grade Celsius. Între timp, temperaturile din unele zone ale Europei au depăşit 45 de grade Celsius.

Schimbările climatice, stimulate de arderea combustibililor fosili, se află în spatele acestor recorduri, au afirmat mai mulţi oameni de ştiinţă.

Dar, spre deosebire de anul trecut, când schimbările climatice s-au combinat cu modelul climatic El Nino pentru a stabili un nou record zilnic de căldură, un astfel de fenomen combinat nu a existat în luna iulie din 2024.

Karsten Hausten consideră „remarcabil” faptul că recordul a fost doborât în această perioadă, întrucât clima planetei noastre a intrat într-o fază neutră, în care nu se mai face resimţit impactul fenomenului El Nino.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial! S-a schimbat  legea pentru alegerea președintelui. Reguli noi pentru votanții care au înclinat balanța
E oficial! S-a schimbat legea pentru alegerea președintelui. Reguli noi pentru votanții care au înclinat balanța
Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor prezidențiale în 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial. Marile modificări vizează votul din diaspora, adică exact pe cei care au......
Statele Unite finanțează compania Moderna cu 590 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva gripei aviare
Statele Unite finanțează compania Moderna cu 590 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva gripei ...
Guvernul american a acordat companiei Moderna 590 de milioane de dolari pentru a avansa în dezvoltarea vaccinului său împotriva ...
Fosta europarlamentară belgiană Marie Arena a fost inculpată în dosarul Qatargate
Fosta europarlamentară belgiană Marie Arena a fost inculpată în dosarul Qatargate
Fosta eurodeputată socialistă belgiană Marie Arena (foto) a anunţat sâmbătă, într-un interviu pentru cotidianul La ...
Asociația Lanțului Alimentar Scurt prezintă la expoziția „Grune Woche” de la Berlin produse autentice din România provenite din cinci zone ale țării
Asociația Lanțului Alimentar Scurt prezintă la expoziția „Grune Woche” de la Berlin produse autentice din România ...
Asociația Lanțului Alimentar Scurt (A.L.A.S.) reprezintă România la expoziție internațională „Săptămâna Verde” ...