‘Lucrările la autostrada Piteşti-Sibiu vor începe la sfârşitul anului 2015 pe două tronsoane mari – Piteşti-Curtea de Argeş-Râmnicu Vâlcea şi Sibiu-Boiţa şi, probabil, în 2016 pe partea de mijloc, care este puţin mai dificilă, iar studiul de fezabilitate va dura puţin mai mult. Motivul pentru care am scris 2017 şi ulterior 2016 a ţinut de negocierile care se poartă cu JASPERS, la Comisia Europeană (…) Exista un studiu de fezabilitate realizat în 2008 care este cvasi-inutil, pentru simplul motiv că nu are studii geotehnice, nu are studii hidrotehnice, nu are descărcare arheologică. Pentru 2014-2020, Comisia Europeană a impus anumite standarde pentru aceste studii de fezabilitate, deoarece calitatea lor precară de foarte multe ori a adus probleme în realizarea efectivă a construcţiilor. Discuţia iniţială a fost, pentru că ei ne alocaseră 28 de milioane de euro ca să facem licitaţie pentru acest studiu, am negociat ca finalizarea studiului să se facă în 24 de luni, după care am reuşit să scoatem 12 luni şi să luăm studiul şi să-l împărţim pe trei porţiuni ca să putem porni mai repede’, a menţionat Şova.
Potrivit ministrului Transporturilor, recent au început licitaţiile pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Piteşti-Sibiu. Şova a negat, în acelaşi timp, că ar fi afirmat că acest tronson nu se va face.
‘Abia acum am început licitaţiile pentru reactualizarea studiului de fezabilitate. Cu proceduri propriu-zis şi contestaţii am spus că o dureze şase luni. Durata propriu-zisă va fi de 12 luni, după care va fi o perioadă scurtă în care trebuie să îl aprobe Comisia Europeană. Ne încadrăm în termen în condiţiile în care contestaţiile vor merge mai repede. Îmi este foarte greu să vă spun când va fi gata această autostradă pentru că depinde de rezultatele studiilor de fezabilitate. Celor de la Dacia le-am promis că vom face ceva ce n-a făcut nimeni, adică autostradă. Eu n-am spus că nu se va face această autostradă. A fost o confuzie care s-a creat la un moment dat. Greşeala de comunicare cred că îmi aparţine şi pot să mi-o asum pentru că nu am explicat din start un lucru foarte simplu: că Sibiu-Piteşti şi Sibiu-Braşov nu se află în competiţie’, a spus Dan Şova.
Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor scria pe blogul personal că lucrările la autostrada Piteşti-Sibiu vor demara efectiv la data de 1 ianuarie 2017
‘(…) Licitaţia pentru studiul de fezabilitate durează maximum 6 luni, conform normelor europene, şi a debutat deja la începutul acestei luni. Realizarea efectivă a studiului de fezabilitate va dura 24 luni şi are alocaţi 28 milioane de euro de la Comisia Europeană. 24 de luni este o perioadă minimă impusă de către Comisia Europeană, ţinând cont de faptul că noile studii de fezabilitate trebuie să conţină studii geologice. După finalizarea studiului de fezabilitate, în maximum şase luni vom licita construirea autostrăzii. Aşadar, la 1 ianuarie 2017 vom putea începe efectiv construirea autostrăzii’, nota Dan Şova.
Conform informaţiilor publicate de către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România /CNADNR/, autostrada Piteşti-Sibiu va avea 116,64 km, iar valoarea estimată a proiectului este de 3,246 miliarde euro.