Aproximativ 43% dintre multinaţionale acordă beneficii extrasalariale angajaţilor – studiu

Aproximativ 43% dintre companiile multinaţionale acordă deja beneficii minime globale, iar dintre acestea aproape trei sferturi se concentrează cu precădere pe patru tipuri de beneficii, conform studiului Aon 2024 Global Benefits Trends.
AGERPRES - mar, 30 iul. 2024, 11:22
Aproximativ 43% dintre multinaţionale acordă beneficii extrasalariale angajaţilor - studiu

Potrivit cercetării, cele mai întâlnite beneficii extrasalariale minime oferite în prezent sunt programele de asistenţă medicală pentru angajaţi şi asigurările de viaţă (73%), concediul de maternitate (70%) şi concediul de paternitate (69%).

În cadrul studiului au fost analizate răspunsurile primite de la companiile multinaţionale participante cu privire la evoluţia rolurilor, responsabilităţilor şi priorităţilor profesioniştilor care se ocupă de elaborarea beneficiilor pentru angajaţi.

„Acest lucru este important, deoarece la nivel global programele sunt într-o continuă schimbare. În acest context, 89% dintre corporaţiile chestionate consideră că prioritatea principală este competitivitatea programelor de beneficii”, susţin autorii studiului.

La nivel global, companiile se confruntă cu tendinţa constantă de creştere a costurilor beneficiilor, cu schimbarea percepţiilor privind mobilitatea angajaţilor, provocările legate de aplicarea noilor reglementări privind transparenţa salarială, echitatea socială şi motivarea angajaţilor, dar şi rolul tehnologiei în susţinerea culturii organizaţionale.

„Organizaţiile trebuie să gestioneze provocările cauzate de deficitul forţei de muncă, să se adapteze şi să implementeze rapid o suită de pachete minime standard de beneficii pentru a susţine eforturile de atragere şi retenţie a talentelor. În următorii doi ani, ne aşteptam la dublarea numărului de programe de beneficii minime şi la creşterea interesului pentru zona de wellbeing, a programelor care susţin sănătatea preventivă şi sănătatea mintală”, a declarat Eugen Anicescu, CEO Aon România.

Studiul relevă faptul că, în prezent, există o creştere a implementării măsurilor de acordare a beneficiilor minime din punct de vedere strategic, mult mai bine aliniate la obiectivele largi ale corporaţiei. Cu toate acestea, actualele strategii pot fi extinse şi îmbunătăţite: 96% dintre companii se concentrează pe acordarea asigurărilor de sănătate, dar mai puţine companii pun accent pe programele de pensii (74%) şi concediu (72%).

Dintre entităţile chestionate, 59% menţionează că ţin cont de părerile angajaţilor atunci când elaborează priorităţile strategice. Astfel, pentru 64% dintre companii, strategiile devin din ce în ce mai detaliate, dar 72% lasă implementarea strategiei în sarcina echipelor locale de beneficii, ceea ce duce la o experienţă inconsecventă a angajaţilor.

La nivel global, una din trei multinaţionale îşi elaborează strategia globală de beneficii şi o revizuieşte anual. Cele mai răspândite standarde globale de beneficii minime pe care companiile le oferă în prezent susţin priorităţi strategice precum diversitatea, echitatea, incluziunea şi apartenenţa (DEIB), bunăstarea angajaţilor, mediu, societatea şi guvernanta (ESG), bunăstarea holistică şi viitorul muncii.

„Pentru succesul atragerii, motivării şi păstrării talentelor în organizaţie este esenţială înţelegerea profundă a nevoilor acestora. În plus, este necesară o elaborare creativă a unor strategii aliniate cu obiectivele organizaţiei, astfel încât pachetele de beneficii să fie personalizate conform profilului angajatului. Totodată, acestea trebuie să se diferenţieze de concurenţă, asigurând un echilibru între gestionarea eficientă a costurilor şi susţinerea unei experienţe pozitive a angajaţilor”, a declarat Adrian Low-Vesa, Head of Health Solutions CEE, Aon.

Sondajul a fost realizat din martie până în aprilie 2024 şi a primit 288 de răspunsuri de la participanţi din industrii tehnologice, financiare sau comerciale din 31 de ţări din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), Asia Pacific (APAC), Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord (UK), America de Nord şi America de Sud. Raportul complet este disponibil aici.

Aon este o companie globală de consultanţă specializată în managementul riscului, pensii şi sănătate. Aon România, parte a grupului Aon plc., este unul dintre liderii pieţei de brokeraj de asigurări şi consultanţă în managementul riscului, oferind servicii calitative şi inovatoare pentru companii industriale şi comerciale, autorităţi publice, grupuri de interes, ONG-uri şi indivizi.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Un nou scaner cu raze X va fi instalat în vama Siret
Boloș: Un nou scaner cu raze X va fi instalat în vama Siret
Un nou scaner cu raze X este gata să fie pus la treabă în vama Siret, iar până la finalul anului vor fi operaţionale şi în Constanţa Nord, Constanţa Sud, Iasccea, Halmeu şi Oraviţa, a......
Raed Arafat: Mobilizăm forțe suplimentare în județele unde ne așteptăm la ploi abundente (Video)
Raed Arafat: Mobilizăm forțe suplimentare în județele unde ne așteptăm la ploi abundente (Video)
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat, joi, că a pregătit ordinul ...
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
H&M mizează pe preţuri mici și pe o gamă variată pentru a impulsiona vânzările de la sfârșitul anului
Retailerul suedez de fashion H&M mizează pe preţurile scăzute şi o gamă mai largă de haine la modă pentru a impulsiona ...
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost oprită activitatea
Un service auto din Otopeni, care nu avea autorizație de funcționare, a fost amendat de ANPC cu 19.000 de lei și i-a fost ...
Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor din judeţul Ilfov au amendat cu 19.000 de lei un service auto din Otopeni pentru ...