Update: Arhitectul de la 5 consideră documentația legală. Ce spune arhitectul Primăriei Sectorului 5. Ce spune One United. Nicușor Dan participă la ședința unde se discută planurile pentru cele mai înalte blocuri cu locuințe din România. Primarul cere consilierilor să nu voteze proiectul

Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, va participa astăzi, 30 iulie, la comisia de urbanism a Primăriei Sectorului 5, unde se va dezbate Planul Urbanistic de Detalia (PUD) pentru proiectul One United Properties din Strada Progresului 48-80. Dezvoltatorul vrea că construiască aici 1.300 de apartamente și cele mai înalte turnuri cu locuințe din România.
Andrada Ghira - mar, 30 iul. 2024, 11:56
Update: Arhitectul de la 5 consideră documentația legală. Ce spune arhitectul Primăriei Sectorului 5. Ce spune One United. Nicușor Dan participă la ședința unde se discută planurile pentru cele mai înalte blocuri cu locuințe din România. Primarul cere consilierilor să nu voteze proiectul

UPDATE 19.43 Ce spune arhitectul Primăriei Sectorului 5 despre proiect

Documentaţia privind proiectul referitor la construirea de blocuri turn pe strada Progresului de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local al Sectorului 5 de miercuri este legală, a declarat Arhitectul Şef al Sectorului 5, Robert Başca, relatează Agerpres.

Întrebat de jurnalişti, marţi, la ieşirea din Primăria Sectorului 5, dacă susţine construcţia blocurilor turn pe strada Progresului, el a punctat că este pentru dezvoltarea oraşului.

„Primarul general invocă şi aduce la cunoştinţă publicului, nu de ieri, de azi, anumite aspecte, ci de la momentul înfiinţării Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, vrea să-l salveze (…). Instituţia noastră doreşte şi va face acest lucru, doreşte să aplice legislaţia în vigoare cu privire la procedura de autorizare a unei investiţii la nivelul ţării, la nivel naţional, în sensul că noi vorbim de o hotărâre a Consiliului General, un HCGMB aprobat, dacă nu mă înşel, în anul 2019, prin care a fost aprobată documentaţia de urbanism de tip PUZ pentru acest imobil. Instituţia noastră nu face nimic altceva decât să aplice legislaţia în vigoare, respectiv să detalieze această documentaţie de tip PUZ printr-o documentaţie de tip PUD. Ulterior, după avizarea de către consilierii municipali ai Sectorului 5 a acestei investiţii, a documentaţiei de urbanism, autoritatea va analiza şi va emite autorizaţia de construire”, a spus Arhitectul Şef al Sectorului 5.

El a atras atenţia că Sectorul 5 a rămas pe ultimul loc în Bucureşti la nivel de investiţii.

„Toate investiţiile sunt lansate către zona de nord, preponderent către zona de nord şi încercăm să răzbatem să ajungem şi noi la nivelul celorlalte sectoare prin aceste investiţii. Bineînţeles, cu toată priceperea şi cu aplicarea legii. Nici nu se pune în discuţie acest aspect”, a adăugat Robert Başca.

UPDATE 19.18 Reacția One United la acțiunea primarului Nicușor Dan 

„Subsidiara One Cotroceni Towers SRL a achiziționat în anul 2023 un teren în suprafață de 45.000 mp situat în Sectorul 5 pe șos. Progresului. Încă de la momentul achiziției, terenul era reglementat de un Plan Urbanistic Zonal aprobat de Consiliul General al Municipiului București și beneficia și de o autorizație de construire emisă de Primarul Sectorului 5, aceste acte urbanistice fiind în vigoare de la momentul emiterii  și până în prezent.

Întrucât One United Properties a pus, încă de la înființare, un mare accent pe practicile sustenabile de construire, pe tehnologii prietenoase cu mediul și pe abordări ecologice de ultimă oră, ulterior achiziției au fost demarate procedurile necesare pentru elaborarea și solicitarea unui Plan Urbanistic de Detaliu, ce urmează a fi pus în discuție pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Sector 5 de mâine, 31 iulie 2024.

Ce prevede acest PUD? Scopul este de a genera un proiect mixt sustenabil, la cele mai înalte standarde internaționale. În acest sens, pe lângă recâștigarea pentru comunitate a unui teren aflat în paragină de peste 20 de ani, parte a unei vechi zone industriale, pe lângă toate beneficiile economice și fiscale aduse orașului, prin crearea de locuri de muncă, dezvoltarea zonei, stimularea furnizorilor pe orizontală și sume substanțiale virate către bugetele Statului, proiectul nostru prevede următoarele:

1. obligația dezvoltatorului de a dona aproximativ 7.000 de mp din terenul achiziționat  pentru amenajarea infrastructurii rutiere, precum și a mobilității urbane, contribuind la fluidizarea traficului, dar și la construirea trotuarelor destinate accesului pietonal, inexistente în acest moment;

2. construirea unor suprafețe mai mici decât cele permise de Planul Urbanistic Zonal deja aprobat de Consiliul General al Municipiului București și mai mici chiar și decât suprafețele autorizate prin Autorizația de Construire deja emisă de Primarul Sectorului 5. Astfel, vorbim despre reducerea proiectului, nicidecum de extinderea sa; și

3. implementarea și amenajarea în cadrul proiectului a unor unități de învățământ tip creșă, grădiniță, afterschool.

Așadar, demersul nostru este congruent cu solicitările absolut legitime ale oricărei comunități locale, în ciuda neîntreruptelor forme de hărțuire la care suntem supuși. În acest sens, precizăm și că toate proiectele One United Properties au fost și sunt edificate în deplină conformitate cu prevederile legale și au la bază toate avizele prevăzute de lege și solicitate prin certificatul de urbanism.

De aceea, la fel ca și până acum, vom folosi toate pârghiile instituționale aflate la dispoziție pentru a ne proteja dreptul de a asigura locuri de muncă, de a stimula antreprenorii locali și de a vira sume substanțiale către bugetele administrației centrale și locale. În acest scop, ne vom rezerva dreptul de a ne îndrepta împotriva tuturor persoanelor fizice și juridice, funcționarilor publici și autoritățile publice care ne-au generat și ne vor genera prejudicii, prin atacarea, șicanarea sau întârzierea acestui proiect.”

UPDATE  17.12 Nicuşor Dan le cere consilierilor locali să nu voteze PUD privind construirea de blocuri turn pe strada Progresului

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, le cere consilierilor locali ai Sectorului 5 să nu voteze Planul Urbanistic de Detaliu privind proiectul construcţiei de blocuri turn pe strada Progresului de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local de miercuri, pe motiv că este nelegal.

„Acest PUD este nelegal (…). Azi, la ora 12,00, am trimis o adresă către Primăria Sectorului 5, în care am solicitat primarului să scoată proiectul de pe ordinea de zi, consilierilor să nu-l voteze şi dacă îl votează secretarul general să nu-l contrasemneze pentru legalitate, în care le-am spus mai multe motive de nelegalitate ale acestui proiect, cel mai important fiind acela că am retras avizul de circulaţie. Orice PUD, orice documentaţie de urbanism şi uneori şi autorizaţie de construire trebuie să aibă un aviz de circulaţie. Instituţia noastră, Primăria Municipiului Bucureşti, a dat un aviz de circulaţie în august 2023 pentru acest proiect pe care eu l-am retras azi. Proiectul nu mai are aviz de circulaţie, nu mai poate să fie votat mâine”, a punctat Nicuşor Dan, marţi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit edilului general al Capitalei, avizul este semnat de directorul Direcţiei Transporturi şi Sistematizarea Circulaţiei din Primăria Capitalei, iar în calitate de superior ierarhic al acestuia îl poate retrage.

„Pentru locuinţe noi avem o Hotărâre de Guvern care spune că oriunde construim preponderent rezidenţial, locuinţe, procentul de ocupare a terenului trebuie să fie maxim 40% şi aici este 60%. Mai avem un articol din Legea urbanismului care spune că (…) orice proiect cu CUT mai mare de patru nu poate să fie aprobat decât de către Consiliul General, prin PUG, nicidecum prin PUD. Şi mai avem un motiv de nelegalitate care vizează faptul că planul urbanistic zonal pe care ei trebuie să-l respecte prevede mai mult spaţiu verde pe sol natural decât spaţiul verde pe care îl prevedea în PUD”, a afirmat Nicuşor Dan.

El a spus că Planul Urbanistic Zonal din 2019, pe care se bazează PUD-ul, este ilegal.

„A fost contestat de nişte vecini la Tribunalul Bucureşti, s-a dus la Tribunalul Prahova şi Tribunalul Prahova a spus că decizia de mediu pe care se bazează este nelegală. (…). În plus, nici pe această decizie de mediu nu o respectă, pentru că, de asemenea, decizia de mediu prevede mult mai mult spaţiu verde decât (…) s-a votat în PUZ şi, de asemenea, fiind o transformare a unei zone cu altă destinaţie într-o zonă de locuinţe, exista obligaţia încă din 2019, când s-a votat PUZ-ul, ca fiecărui locuitor care urma să locuiască acolo să i se aloce 20 de metri pătraţi de spaţiu verde, condiţie care nu a fost îndeplinită”, a menţionat Nicuşor Dan.

El a atras atenţia că în Capitală sunt construcţii bazate pe „acte şubrede”.

„Totuşi, unde e statul român? Adică, noi vorbim aici de o investiţie de câteva sute de milioane de euro. (…) În momentul acesta, în Bucureşti sunt construcţii în desfăşurare (…), sunt cel puţin 10-15 care reprezintă fiecare dintre ele investiţii de zeci de milioane de euro, care se bazează pe acte şubrede, pe care Inspectoratul şi prefectul refuză să le atace. Ce se va întâmpla când o instanţă va anula aceste acte, pentru că ele sunt vădit ilegale, cum este şi ăsta? (…) Dacă aş fi bancher sau fond de investiţii, m-aş uita cu mare atenţie la investiţiile imobiliare pe care le finanţez în Bucureşti, tocmai din cauza acestei instabilităţi pe care acte vechi care nu sunt anulate la timpul potrivit le produce”, a adăugat Nicuşor Dan.

Știrea inițială

Pe terenul din Strada Progresului 48-80 este propusă construcția unui imobil cu funcțiune mixtă. Proiectul, numit  One Cotroceni Towers, se învecinează cu  One Cotroceni Park, construit pe ternul fostei fabrici Ventilatorul.

Aici ar urma să fie construite „locuințe colective, birouri, spații comerciale, sală multifuncțională, servicii, piscină, clinică medicală, accese aferente și dotări complementare, într-un ansamblu de 5 turnuri, cu regim de înălțime maxim 3S+P+35E+Eth, având la bază un corp 3S+P+1E extins”, se arată în documentație.

One United Properties a cumpărat în luna februarie a anului trecut terenul de 5 hectare al Titan Mar, deținut de familia fostului primar al Bucureștiului, Adriean Videanu. Pe teren se pot construi turnuri de cel mult 35 de etaje.

La momentul achiziției terenului, One United Properties anunța că va construi 1.300 de apartamente, iar două dintre turnuri vor avea 33 de etaje, devenind astfel cea mai înaltă dezvoltare rezidențială din București și din regiune.

Alte două turnuri ar urma să aibă 23 de etaje, iar o altă clădire 16 etaje. Planurile prevăd ca turnurile rezidențiale să fie conectate la nivelul parterului și primului etaj, unde vor fi spații de servicii.

Valoare brută de dezvoltare a fost estimată atunci la 400 de milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...