Profitul de 56,8 miliarde de franci elveţieni (64,48 de miliarde de dolari) în primul semestru din 2024 vine în urma evoluţiilor pieţelor bursiere, a dividendelor şi a dobânzilor realizate de SNB de pe urma investiţiilor de 740 de miliarde de franci elveţieni în bonduri şi acţiuni, inclusiv participaţiile deţinute la giganţii americani Nvidia Corporation şi Apple Inc.
De asemenea, profiturile au fost sprijinite de deprecierea francului elveţian la începutul anului, care a dus la majorarea valorii câştigurilor obţinute de SNB în afara ţării, când sunt convertite în franci elveţieni. Deţinerile de aur au adus Băncii Naţionale a Elveţiei un câştig de 12,2 miliarde de franci elveţieni, în condiţiile în care preţul metalului galben a crescut cu 20% anul acesta, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu. SNB deţine 1.040 de tone de aur.
Dar în trimestrul doi din 2024 SNB a raportat pierderi de 2 miliarde de franci elveţieni, pe fondul scăderii preţurilor bondurilor şi al aprecierii francului elveţian.
Poziţiile în franci elveţieni ale SNB au provocat instituţiei pierderi de 4,5 miliarde de franci elveţieni în primul semestru din 2024, în principal pentru că a trebuit să plătească dobânzi pentru depozitele băncilor comerciale.
„Rezultatele financiare ale SNB depind în mare măsură de evoluţiile de pe pieţele bursiere, valutare, de capital şi de cotaţia aurului. Fluctuaţii semnificative sunt prin urmare aşteptate”, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Economistul UBS, Florian Germanier, a explicat că aprecierea monedei naţionale ar putea afecta rezultatele SNB în următoarele luni.
„Ne aşteptăm la aprecierea francului elveţian deoarece alte bănci centrale au redus dobânzile iar tensiunile din Orientul Mijlociu sporesc cererea de active sigure, evoluţii care vor influenţa semnificativ rezultatele SNB în următoarele luni”, a declarat Germanier.
Din punct de vedere legal, SNB are statutul unei corporaţii în care majoritatea acţiunilor sunt deţinute de Guvernul federal elveţian şi cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privaţi care primesc dividende, dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.