UPDATE – Roşu aprins pe bursele din Japonia şi Coreea de Sud, valul a venit și peste România. Cea mai mare prăbuşire înregistrată într-o zi, la Tokyo, după îngrijorări privind o posibilă intrare în recesiune a SUA

Bursa japoneză a închis şedinţa de luni în scădere cu 12,40%, cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA şi a aprecierii yenului, transmite Kyodo. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 31.458,42 puncte, în scădere cu 4.451,28 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Bursa de la București simte deja seismul marchează o scădere de 3% în deschiderea sesiunii de astăzi, cel mai mare declin de la debutul războiului din Ucraina.
AGERPRES - lun, 05 aug. 2024, 10:04
UPDATE - Roşu aprins pe bursele din Japonia şi Coreea de Sud, valul a venit și peste România. Cea mai mare prăbuşire înregistrată într-o zi, la Tokyo, după îngrijorări privind o posibilă intrare în recesiune a SUA

UPDATE – Bursele asiatice au scăzut semnificativ luni, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune în SUA, iar extinderea declinului acţiunilor din Japonia, în urma aprecierii yenului, a dus la o scădere a apetitului pentru risc, transmit Reuters şi Bloomberg.

Bursa japoneză a închis şedinţa de luni în scădere cu 12,40%, cel mai sever declin înregistrat într-o singură zi. Indicele principal Nikkei-225 a ajuns la valoarea de 31.458,42 puncte, în scădere cu 4.451,28 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. De asemenea, indicele principal Kospi al Bursei din Coreea de Sud a înregistrat luni un recul de 8,70%.

Indicele MSCI Asia Pacific a scăzut cu 6,7% îndreptându-se spre cea mai proastă zi din octombrie 2008. Producătorul de cipuri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) a înregistrat un declin record, urmat de acţiunile din sectorul financiar şi industrial.

„Turbulenţele de pe pieţe au provocat vânzări accelerate ale acţiunilor. Există multă volatilitate, dar esenţa este: încetinirea economiei SUA pune sub semnul întrebării evoluţia economiei mondiale. De asemenea, aprecierea yenului pune presiune pe acţiunile din Japonia”, a apreciat Kyle Rodda, aanalist la Capital.Com.

Vineri, Departamentul Muncii a anunţat că rata şomajului în SUA a crescut la 4,3% în iulie, sporind temerile privind o posibilă recesiune şi o reducere agresivă a dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA (Fed).

De asemenea, tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu afectează încrederea investitorilor şi duc la o scădere a apetitului pentru risc.

Cotaţiile la ţiţei au continuat să scadă luni, după ce anterior au ajuns la cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, pe fondul turbulenţelor de pe pieţele financiare şi al problemelor din Orientul Mijlociu, traderii urmărind potenţiale măsuri de retorsiune asupra Israelului de către Iran.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se îndreaptă spre 76 de dolari, anulând câştigurile din acest an, după ce vineri a închis la cel mai redus nivel din ianuarie. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol West Texas Intermediate a scăzut sub 73 de dolari.

Turbulenţele s-au extins şi pe pieţele bursiere din Europa, acţiunile înregistrând luni dimineaţa cel mai redus nivel din ultimele aproape şase luni. Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut cu 3,1%, la 482,42 puncte, ajungând la cel mai redus nivel din 13 februarie. Cele mai afectate sunt acţiunile din sectorul financiar. Băncile au pierdut 4,2%, serviciile financiare – 3,6% iar sectorul tehnologic a consemnat un declin de 5%.

Indicele FTSE 100 al Bursei de la Londra înregistra luni dimineaţa un declin de peste 1,5%, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele trei luni, în timp ce indicele CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 2,1%, indicele IBEX al Bursei din Spania cu 2,8% iar indicele Dax40 al Bursei de la Frankfurt cu 2,25%.

Ştirea iniţială

Seul – Bursa din Coreea de Sud a încheiat şedinţa de luni în scădere cu 8,70%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.441,55 puncte, în scădere cu 234,64 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

New York – Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de vineri în scădere, după ce Departamentul Muncii a anunţat că rata şomajului în SUA a crescut la 4,3% în iulie, sporind temerile privind o posibilă recesiune, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 1,51%, ajungând la valoarea de 39.737,26 puncte, în scădere cu 494,82 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, scrie Agerpres.

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 1,84%, ajungând la valoarea de 5.346,56 puncte, în scădere cu 100,12 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 2,43%, ajungând la valoarea de 16.776,16 puncte, în scădere cu 417,98 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Citeşte şi

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 2,79 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 73,52 dolari.

Londra – Bursa de la Londra a închis şedinţa de vineri în scădere cu 1,31%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 8.174,71 puncte, în scădere cu 108,65 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a scăzut cu 2,71 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 76,81 dolari.

Frankfurt – Bursa de la Frankfurt a închis şedinţa de vineri în scădere cu 2,33%, indicele principal DAX 40 a ajuns la valoarea de 17.661,22 puncte, în scădere cu 421,83 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Paris – Bursa de la Paris a închis şedinţa de vineri în scădere cu 1,61%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 7.251,80 puncte, în scădere cu 118,65 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Budapesta – Cursul oficial al Băncii Centrale a Ungariei valabil pentru ziua de luni este de 366,89 forinţi pentru un dolar, în scădere faţă de un curs de 367,12 forinţi, vineri, transmite MTI. Moneda euro este cotată la 396,79 forinţi, în creştere faţă de un curs de 395,94 forinţi, vineri, iar un leu românesc este cotat la 79,75 forinţi, în creştere faţă de un curs de 79,57 forinţi, vineri.

Bursa din Budapesta a închis şedinţa de vineri în scădere cu 0,78%, indicele BUX a ajuns la valoarea de 73.550,81 puncte. Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la 5,5 miliarde de forinţi (13,9 milioane de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare pentru crimă, după un incident armat produs în ajun şi soldat cu......
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Se estimează că piața produselor cosmetice și de înfrumusețare va continua să crească, însă industria se confruntă ...
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” a ajuns la 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” ...
Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul ...
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa au provocat dezastru și în bugetele țărilor afectate. Care sunt pagubele în România
Inundațiile din Europa Centrală și de Est au adus pierderi de vieți omenești și pagube materiale importante, estimările ...