Nou termen de finalizare a viitoarei centrale pe gaze de la Ișalnița – finalul anului 2027. Burduja: “Trebuie să punem ceva în locul cărbunelui”

România trebuie să pună ceva în loc dacă renunţă la extracţia de cărbune şi Transelectrica pregăteşte studiul de adecvanţă pentru procedura de achiziţie publică, a anunţat luni ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a oferit și un nou termene de finalizare a noiii centrale pe gaze de la Ișanița – finalul anului 2027.
Mihai Nicuţ - lun, 05 aug. 2024, 14:46
Nou termen de finalizare a viitoarei centrale pe gaze de la Ișalnița – finalul anului 2027. Burduja: “Trebuie să punem ceva în locul cărbunelui”

„Evident că România are nevoie de cărbune şi că, dacă doreşte să renunţe la aceste grupuri în procesul de tranziţie verde, trebuie să pună ceva în loc. Securitatea energetică a românilor nu este negociabilă. Aşa cum am spus de multe ori public, avem nevoie de studiul de adecvanţă al Transelectrica pentru a putea discuta pe baza unor cifre şi argumente concrete cu Comisia Europeană. Studiul este în pregătire la nivelul Transelectrica pentru procedura de achiziţie publică”, a explicat Burduja într-o postare pe pagina sa de Facebook.

El a oferit și un nou termen de finalizare a noii centrale pe gaze de la Ișalnița (CE Oltenia în parteneriat cu Alro), de 850 MW – finalul anului 2027.

„La Işalniţa este prevăzută o nouă centrală pe gaz, de 850 MW, o investiţie de 560 de milioane de euro, din care peste 200 de milioane reprezintă banii nerambursabili din Fondul pentru Modernizare. Contractul de proiectare şi execuţie este deja în faza de licitaţie publică şi anticipăm semnarea contractului până la finalul acestui an, cu termen de punere în funcţiune până la sfârşitul anului 2027. Astfel, gazul românesc va produce energie sigură în bandă, cu emisii mai mici de CO2, la un preţ competitiv”, a afirmat ministrul Energiei.

Termenul de punere în funcțiune a centralei electrice pe gaze de la Ișalnița era anul 2026, inițial. Unitatea de 850 MWva înlocui unitățile 7 și 8, ambele pe cărbune, cu o capacitate de 315 MW fiecare, conform planului de reorganizare a Complexului Energetic Oltenia.

În februarie, Ministerul Energiei a semnat contractul de finanţare în cadrul Programului-cheie 2 privind construirea de capacităţi electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT), care pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, care vizează construirea centralei de la Ișalnița.

Valoarea acestui contract decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1,259 miliarde de lei, echivalentul a 253,125 milioane de euro, iar finanţarea se va face din Fondul pentru modernizare, al cărui beneficiar este CCGT Power Işalniţa SA.

Valoarea totală a proiectului este estimată la 506 milioane de euro.

Centrala pe gaze de la Ișalnița va fi dezvoltată de firma CCGT Power Işalniţa S.A., societate în care prodiucătorul de luminiu Alro S.A. deţine o participare de 40,1%, diferenţa de 59,9% fiind deţinută de Complexul Energetic Oltenia.

 

Te-ar mai putea interesa și
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma exploziilor unor astfel de echipamente în Liban, a declarat joi agenţiei......
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ei a fost arestat pentru crimă
Reglare de conturi cu împușcături și morți în familia Tatianei Bakalciuk, cea mai bogată femeie din Rusia. Soțul ...
Vladislav Bakalciuk, soţul celei mai bogate femei din Rusia de care este despărţit, a fost joi arestat şi pus sub acuzare ...
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Industria frumuseții va beneficia de reducerea ratelor dobânzilor
Se estimează că piața produselor cosmetice și de înfrumusețare va continua să crească, însă industria se confruntă ...
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” a ajuns la 37 de morţi şi peste 3.500 de răniţi
Liban – Armata îşi autodetonează aparate de comunicaţii „suspecte”. Bilanțul acţiunii „pagere/walkie-talkie” ...
Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul ...