Ce se întâmplă cu ambalajele cu garanție după ce pleacă de la RetuRO, compania care administrează sistemul

După ce ajung în cele cinci centre de numărare și sortare RetuRo, administratorul al Sistemului de Garanție-Returnare din România (SGR), peturile, sticlele și dozele de aluminiu sunt trimise către alte companii unde sunt transformate. Spre exemplu, întreaga cantitate de sticlă din ambalaje SGR se transformă în noi ambalaje pentru băuturi.
Alina Stanciu - joi, 08 aug. 2024, 22:14
Ce se întâmplă cu ambalajele cu garanție după ce pleacă de la RetuRO, compania care administrează sistemul

Anul acesta, până la finalul lui iunie, au intrat în stațiile de reciclare ale reciclatorilor, cu scopul de a fi transformate, 434,4 milioane de PET-uri, adică 85% din ambalajele de plastic recuperate de la populație, prin sistemul de garanție- returnare. În cazul sticlei, procentul este de 53,7% ambalaje ajunse în stațiile de reciclare, adică 82,6 milioane de bucăți, în timp ce în cazul dozelor, din cele 199,5 milioane de bucăți au intrat spre reciclare în jur de 91 de milioane de bucăți (45,6%).

Cine sunt acești reciclatori?

Fără a preciza exact cine sunt reciclatorii care cumpără ambalajele SGR  spre a le reintroduce în economie, RetuRO a transmis Economica faptul că „în calitate de administrator al Sistemului de Garanție-Returnare din România, colaborează în prezent cu cei mai mari reciclatori din industria din România, ținând cont de o serie de criterii”.

Potrivit administratorului SGR, sunt avute în vedere criteriile de stabilitate financiară a companiilor, capacitatea de a procesa ambalajele colectate de RetuRO pentru reciclare, tehnologiile disponibile pentru reciclare, experiența în domeniul reciclării și, nu în ultimul rând, reputația în industrie.

„RetuRO SGR are o strategie comercială proprie pe care urmărește să o realizeze, asemenea oricărei societăți comerciale. Din această perspectivă, informațiile privind cantitățile de materiale predate fiecărui operator de reciclare, precum și veniturile obținute din vânzarea acestor materiale sunt parte din strategia comercială a companiei și constituie informații de natură comercială concurențială. Din această perspectivă, aceste date nu pot face obiectul unei informări publice. Cu toate acestea, vă asigurăm că prețurile sunt în linie cu cererea și oferta actuală de pe piață și corelate cu volumele de materiale pe care RetuRO le livrează reciclatorilor”, a mai explicat RetuRO întrebat fiind ce venituri are din vânzarea ambalajelor cu garanție și ce cantități procesează fiecare reciclator cu care lucrează.

Din datele Economica, în România există un singur  reciclator pe piața ambalajelor de aluminiu, respectiv Canpack Recycling, un business de 30 de milioane de lei anul trecut, parte a grupului Canpack, unul dintre cei mai mari producători mondiali de doze din aluminiu.

În România, Canpack are puncte de lucru în Bacău, Cluj, Deva și Ilfov.

În ceea ce privește ambalajele de sticlă, pe piața locală activează alți câțiva reciclatori. Green Grass Recycling, parte a GreenGroup, este cel mai important reciclator de sticlă din România, cu fabrică în Popești-Leordeni și afaceri de 27,5 milioane de lei în 2023.

Terra Blue Contract, un business de 29 de milioane de lei anul trecut, operează  o fabrică de reciclare a sticlei de ambalaj la Curtea de Argeș.

Iar în cazul ambalajelor PET, piața reciclatorilor este dominată de nume precum Fepra Pet Recycling, Green Tech, Pet Star Recycling Slobozia,sau Professional Recycle Tg Mureș.
Fepra Pet Recycling SRL din Hunedoara, parte a grupului Fepra fondat și condus de antreprenorul Ionuţ Georgescu, are o capacitate de reciclare anuală de peste 5.000 de tone de deşeuri PET însă reciclează și sticlă. Grupul a finalizat anul trecut procesul de achiziție a Remat București Nord din Buftea, cu scopul de a dezvolta, în următorii doi ani, primul parc de economie circulară din țară. Tranzacția a cuprins peste 5,6 hectare de teren și 5.000 metri pătrați de hale industriale și spațiu de birouri cu o suprafață de 900 metri pătrați.
Fepra Pet Recycling SRL  a realizat anul trecut afaceri de 7,1 milioane de lei.

Înființată în 2002, GreenTech, parte a GreenGroup, este  una dintre cele mai mari companii din industria reciclării petului la nivel european, fiind în același timp un producător de fulgi PET, granule r-PET și bandă PET.

Compania are o fabrică de reciclare PET în Buzău și afaceri de 40,4 milioane de lei anul trecut dar și pierderi nete de 59,5 milioane de lei.

Pet Star Recycling SRL, cu operațiuni în Slobozia, este, de asemenea, un jucător important pe piața recuperării materialelor plastice. Compania, cu afaceri de 83,4 milioane de lei în 2023, a solicitat recent Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ialomiţa avizele necesare pentru o a doua linie de reciclare deșeuri sticle PET ce va fi amplasată în Slobozia, pe DN21.
De asemenea, Professional Recycle operează din 2010 o fabrică de fulgi PET în Târgu Mureș și a avut anul trecut afaceri de 54,8 milioane de lei.
Ce se întâmplă cu ambalajele 
Din datele ReturRO, în prezent, întreaga cantitate de sticlă din ambalaje SGR este reciclată în materia primă secundară utilizată pentru producerea unor noi ambalaje pentru băuturi.

Totodată, Sistemul de Garanție-Returnare urmărește principiul bottle-to-bottle, astfel încât colaborează cu operatori de reciclare care pot să asigure că ambalajele SGR devin materie primă secundară utilizată pentru a produce același tip de produs din care a provenit, respectiv ambalaje pentru băuturi.

În ceea ce privește tipurile de material aluminiu și PET, peste 80% din cantitățile reciclate ajung din nou în ambalaje, în funcție de cererile din industrie pentru aceste tipuri de materiale.

Referitor la sumele încasate de RetuRO în schimbul ambalajelor, compania  SGR are o strategie comercială proprie pe care urmărește să o realizeze, asemenea oricărei societăți comerciale.

„Din această perspectivă, informațiile privind cantitățile de materiale predate fiecărui operator de reciclare, precum și veniturile obținute din vânzarea acestor materiale sunt parte din strategia comercială a companiei și constituie informații de natură comercială concurențială. Din această perspectivă, aceste date nu pot face obiectul unei informări publice. Cu toate acestea, vă asigurăm că prețurile sunt în linie cu cererea și oferta actuală de pe piață și corelate cu volumele de materiale pe care RetuRO le livrează reciclatorilor”, ne-a transmis RetuRo.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Cehia a ales compania britanică Rolls-Royce pentru furnizarea de reactoare modulare de mici dimensiuni
Cehia a ales compania britanică Rolls-Royce pentru furnizarea de reactoare modulare de mici dimensiuni
Grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat joi că a selectat grupul britanic Rolls-Royce Holdings Plc drept posibil furnizor de reactoare modulare mici (SMR), în contextul în care ţara din Europa......
Kievul este de acord ca gazele naturale furnizate de Azerbaidjan Europei să tranziteze teritoriul Ucrainei, după expirarea acordului privind tranzitul gazelor rusești
Kievul este de acord ca gazele naturale furnizate de Azerbaidjan Europei să tranziteze teritoriul Ucrainei, după expirarea ...
Ucraina a acceptat ca gazele naturale din Azerbaidjan să treacă pe teritoriul său în drum spre Europa, ca o măsură ...
Rusia își crește producția de drone până la 1,4 milioane de aparate, pentru a le folosi în războiul din Ucraina
Rusia își crește producția de drone până la 1,4 milioane de aparate, pentru a le folosi în războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunțat joi că Rusia va spori de circa zece ori producţia de drone, care va ajunge ...
Primul tren Alstom Coradia Stream cumpărat de ARF ar putea intra în circulație până la sfârștiul lui 2024. Procesul de testare, întârziat de lipsa mecanicilor de locomotivă
Primul tren Alstom Coradia Stream cumpărat de ARF ar putea intra în circulație până la sfârștiul lui 2024. Procesul ...
Primul tren Alstom Coradia Stream ar putea intra în circulaţie, cu călători, până la sfârşitul anului, poate chiar ...