Obama respinge criticile privind viitorul acord de liber schimb UE-SUA

Preşedintele american Barack Obama a respins miercuri, la Bruxelles, criticile împotriva viitorului acord de liber schimb între UE şi SUA, dând asigurări că nu va permite ca protecţia mediului şi a consumatorilor să fie slăbită.
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 16:22
Obama respinge criticile privind viitorul acord de liber schimb UE-SUA

‘Opinia publică din Europa şi din SUA are întrebări legitime’ pentru a se convinge că ‘victorii obţinute dificil în materie de protecţie a consumatorilor şi a mediului vor fi păstrate şi nu slăbite’, a declarat Obama în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles.

‘M-am luptat în întreaga mea carieră, în calitate de preşedinte, pentru a întări protecţia consumatorilor. Nu am intenţia să semnez un acord care l-ar slăbi’, a dat asigurări liderul american la finalul summitului UE-SUA.

De asemenea – a dat asigurări Obama în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi al Consiliului European, Herman Van Rompuy -, ‘eu mă lupt pentru a întări protecţia mediului în SUA şi nu am niciun interes să semnez un acord care ar slăbi normele de mediu’.

În ceea ce priveşte posibilitatea de a institui tribunale de arbitraj pentru a regla diferende între companii şi state, unul din punctele care suscită cel mai mult îngrijorarea opiniei publice europene, Obama a afirmat: ‘Sfătuiesc pe toată lumea să aştepte să vadă ce va fi efectiv negociat înainte de a se angaja în speculaţii, indiferent care ar fi ele’.

Preşedintele CE a declarat la rândul său că executivul comunitar ‘a primit un mandat clar care nu permite în niciun mod scăderea standardelor’ de protecţie a mediului şi a consumatorilor.

El a apreciat că trebuie acceptat ‘un mecanism de recunoaştere reciprocă’ a normelor americane şi europene şi a pledat pentru o reducere a barierelor netarifare.

Conform Bruxellesului şi Washingtonului, care doresc să încheie negocierile privind acordul de liber schimb până la finalul anului viitor, acordul de liber schimb ar putea aduce în economia europeană 120 de miliarde de euro pe an şi 95 de miliarde de euro în cea americană.

 

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...