„Căutăm antreprenori care vor integrare pe orizontală, verticală sau chiar internaționalizare” – Ionuț Lianu, CEC BANK

"Căutăm acei antreprenori care își doresc și vor să-și asume o integrare pe orizontală, pe verticală si de ce nu, chiar internaționalizare", a declarat Ionuț Lianu, officer șef management active și pasive CEC Bank. Sunt firmele pe care CEC Bank le caută pentru a le oferi finanțare.
Gabriela Ţinteanu - Dum, 11 aug. 2024, 21:53

Comportamentul firmelor din România, în ceea ce priveşte modul de finanţare, este semnificativ diferit faţă de comportamentul zonei euro. Avem cel mai scăzut nivel de intermediere financiară din Europa, conform specialiștilor din BNR. Bulgaria are, ca procent, de două ori mai mult credit în PIB decât are România. Industria financiară are spaţiu de a finanţa proiectele.

 Totuși, firmele noastre preferă să se finanţeze prin credite de la acţionari sau reinvestirea profitului. Nu este varianta optimă de dezvoltare.  Practic, o treime din firmele active, mai bine de 200.000 de firme, au capitaluri proprii negative, nu sunt în stare să ţină o capitalizare de 200 lei, dar rămân pe piaţă pentru că îşi finanţează firma prin reinvestirea profitului sau de la acţionari. 

 În ciuda acestui fapt, băncile își doresc să crediteze economia. „Atunci când creditează, prin natura lor, băncile urmăresc capacitatea de rambursare. Capacitatea de rambursare pleacă de la acest concept de valoare adăugată. Deci companiile care au o profitabilitate bună au o capacitate mai bună de rambursare și de asemenea, persoanele fizice care realizează venituri mai mari, evident, pot împrumută mai mult”, a declarat Ionuț Lianu.

 Reprezentantul CEC Bank arată că vede un potențial foarte bun pentru economia României  de a se dezvolta ca producător agricol, de a se dezvolta foarte mult chiar în zona industriei agro-alimentare.

„Noi în ultimii ani 30 de ani am functionat mai degrabă într-o combinație de valoare adăugată relativ mică și salarii mici. Ceea ce prin natura lor, băncile urmăresc în primul rând atunci când creditează, este capacitatea de rambursare care pleacă de la acest concept de valoare adăugată. Deci companiile care au o profitabilitate bună au o capacitate mai bună de rambursare și de asemenea, persoanele fizice care realizeaza venituri mai mari, evident, pot împrumuta mai mult. La asta ne uitam din punct de vedere macroeconomic.

 Noi avem șansa acum, în cadrul Uniunii Europene, să ieșim din acest film. Am beneficiat practic de un proces de convergență. Am ajuns undeva la 70-80% din produsul intern brut per capita față de media europeană, dar de aici încolo va fi imposibil să continuăm în același mod, pentru că am vazut foarte bine în acești ani: baza noastră industrială s-a erodat, pierdem populație sau am pierdut foarte multă populatțe și dacă vrem să trecem la nivelul urmator ca economie, evident trebuie să realizăm investiții atât la nivel de companii, dar evident și la nivel de stat: în educație, de exemplu”, a declarat Ionuț Lianu. 

 Reprezentantul CEC Bank vorbește despre potențialul României de a da antreprenori în domeniul agriculturii și despre direcția specializată a CEC Bank, AGRI, pentru acest tip de finanțări. „Vedem aici un potențial foarte bun pentru România de a face pasul către mai multă valoare adăugată. Căutam acei antreprenori care își doresc și vor să-și asume o integrare pe orizontală, pe verticală și de ce nu, internaționalizare. În felul ăsta ar putea crește valoarea adăugată în cadrul companiilor din România, ceea ce evident, ar antrena un cerc virtuos și de salarii mai bune”, a declarat Ionuț Lianu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala Budapesta urmând să aibă loc "o reuniune decisivă" pe tema intrării......
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...