Înaintarea armatei ucrainene până la punctul de interconectare cu rețeaua de gaze din Rusia ridică din nou întrebări: se va opri fluxul de gaze rusești spre Europa, cine va fi afectat și ce se poate face

Luptele grele din apropierea orașului rus Sudzha, unde gazul rusesc ajunge în Ucraina, au stârnit îngrijorări cu privire la oprirea bruscă a fluxurilor de gaze ce  tranzitează Ucraina spre Europa înainte de expirarea unui acord pe cinci ani cu Gazprom, la finalul acestui an, arată Reuters.
Mihai Nicuţ - joi, 08 aug. 2024, 18:27
Înaintarea armatei ucrainene până la punctul de interconectare cu rețeaua de gaze din Rusia ridică din nou întrebări: se va opri fluxul de gaze rusești spre Europa, cine va fi afectat și ce se poate face

Ruta de tranzit a gazelor din Ucraina permite Rusiei să exporte gaze către Europa prin Ucraina. Acordul de tranzit urmează să expire la sfârșitul anului. Kievul a declarat anterior că nu intenționează să îl reînnoiască sau să îl prelungească.

Potrivit operatorului ucrainean de conducte de gaze, tranzitul de gaze rusești prin Ucraina către Europa a scăzut cu 28,5% anul trecut, de la 20,5 miliarde de metri cubi în 2022 la 14,65 miliarde de metri cubi (bcm).

De ce s-ar putea opri tranzitul mai devreme

Rusia a declarat că duce lupte intense împotriva forțelor ucrainene care au pătruns în țară la granița sa sudică, în apropiere de un important nod de transport al gazelor naturale din Sudzha – practic acolo este punctul de interconexiune cu rețeaua ucraineană

Două bloguri militare rusești au relatat, fără a furniza dovezi, că forțele ucrainene au capturat o instalație de măsurare a gazelor la Sudzha, prin care trece gazul natural rusesc. Acest lucru crește riscul unei opriri bruște ște a fluxurilor de gaze din conductelor rusești prin Ucraina, au declarat analiștii de la ING.

Pentru moment, Gazprom a declarat că va continua să transporte gaze prin Ucraina iar operatorul ucrainean de tranzit al gazelor a declarat, de asemenea, că operațiunile continuă în mod normal.

Dar există riscul ca Gazprom să folosească luptele ca o scuză pentru a reduce fluxurile, a declarat James Waddell, șeful departamentului european de gaze și LNG al companiei de consultanță Energy Aspects.

Operatorul sistemului de gaze al Ucrainei a declarat forță majoră, prin celălalt punct de intrare al rutei de tranzit, Sokhranivka, și a oprit fluxurile în 2022, citând „interferența forțelor de ocupație în procesele tehnice”. „Acesta este un motiv mai probabil pentru oprirea fluxurilor decât deteriorarea colaterală sau intenționată a conductelor”, a spus el.

Ce țări mai primesc gaze pe ruta ucraineană

Majoritatea țărilor UE și-au redus dependența de gazul rusesc ca urmare a invadării Ucrainei. Printre principalii foști destinatari de gaze rusești  prin Ucraina se numără Austria, Slovacia, Italia, Ungaria, Croația, Slovenia și Moldova. Însă Austria încă primește cea mai mare parte a gazului său prin Ucraina, în timp ce alte țări și-au diversificat sursele și au luat măsuri pentru a reduce cererea.

Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, și-a procurat anul trecut tot gazul de pe piețele europene, lăsând gazul disponibil de la Gazprom pentru regiunea sa separatistă din est, Transnistria.

Importurile Croației sunt în prezent minime, iar cele ale Sloveniei au scăzut aproape de zero, după ce contractul principalului său furnizor de gaze, Geoplin, cu Gazprom s-a încheiat anul trecut, se arată într-un studiu realizat de Center on Global Energy Policy de la Universitatea Columbia.

Cum poate fi înlocuit gazul care tranzitează Ucraina

Comisia Europeană anterioară a declarat la începutul acestui an că există surse alternative de aprovizionare. Austria poate importa din Italia și Germania, iar companiile sale de utilități au declarat că au luat măsuri de precauție în cazul în care aprovizionarea cu gaz rusesc se oprește.

Ungaria se bazează pe gazul rusesc de pe o rută alternativă: conducta TurkStream, iar Slovenia își obține gazul din Algeria și din alte surse. Italia își primește cea mai mare parte a gazului printr-o rută care facilitează importurile de gaz azer și din Algeria.

Există alte opțiuni în situația în care nu mai vine gaz prin Ucraina?

Furnizorul slovac de gaze SPP a declarat că un consorțiu de cumpărători europeni de gaze ar putea prelua gazele de la granița dintre Rusia și Ucraina atunci când expiră contractul de tranzit, dar nu este clar cum ar putea funcționa acest lucru.

O altă opțiune este ca Gazprom să furnizeze o parte din gaz pe o altă rută, de exemplu prin TurkStream, Bulgaria, Serbia sau Ungaria. Cu toate acestea, capacitatea prin aceste rute este limitată, au declarat cei de la SPP pentru Reuters.

UE și Ucraina au cerut, de asemenea, Azerbaidjanului să faciliteze discuțiile cu Rusia privind acordul de tranzit al gazelor, a declarat pentru Reuters un consilier prezidențial azer, care a refuzat să ofere detalii suplimentare.

UE a încercat să își diversifice importurile de gaze și a semnat un acord pentru dublarea importurilor de gaze azere la cel puțin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, dar consilierul a declarat că infrastructura și finanțarea nu au fost încă create pentru a facilita această extindere.

Cu toate acestea, având în vedere că estimarea de creștere a consumului intern azer, analiștii de la Energy Aspects au declarat că văd doar aproximativ 1,7 miliarde de metri cubi disponibili pentru exporturi suplimentare și că există, de asemenea, puține capacități neutilizate pentru a transporta gazul în Europa.

Cât va pierde Gazprom

Rusia ar putea pierde aproximativ 4,5 miliarde de dolari anual dacă exporturile se opresc, pe baza unui preț mediu preconizat al gazului către Europa de 320 de dolari pe 1 000 de metri cubi în 2025. Exporturile sale zilnice prin Ucraina către Europa se ridică în prezent la peste 40 de milioane de metri cubi, conform datelor Gazprom.

 

Te-ar mai putea interesa și
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat un profit EBITDA în creștere cu 6%, respectiv de 35 de milioane de......
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Jiří Truhlář preia funcția de CIO la compania de operațiuni valutare Akcenta
Akcenta CZ, instituție specializată în plăți externe și operațiuni valutare pentru exportatori și importatori, anunță ...