După o întrevedere la Locarno, ministrul italian de externe Antonio Tajani şi omologul său elveţian Ignazio Cassis au semnat o declaraţie comună care prevede „crearea celor mai bune condiţii posibile pentru organizarea unui al doilea summit de pace cu implicarea tuturor părţilor, inclusiv a Rusiei, şi a tuturor actorilor relevanţi la nivel global”.
Tajani şi Cassis au cerut tuturor părţilor să depună toate eforturile pentru a „crea o platformă comună de negociere”, iar aceasta ar trebui să se bazeze pe respectarea dreptului internaţional şi a principiilor integrităţii teritoriale şi suveranităţii statelor, care sunt prevăzute în Carta ONU, au subliniat ei.
Pacea poate fi obţinută doar cu implicarea tuturor părţilor interesate şi a dialogului cu acestea, potrivit celor doi miniştri.
Ucraina se confruntă cu o invazie lansată de Moscova în februarie 2022. Rusia cere Kievului să-i cedeze mai mult de o cincime din teritoriul său pentru a ajunge la pace.
Ucraina ar trebui, de asemenea, să se declare neutră şi astfel să renunţe la aderarea la NATO, conform cererilor Moscovei.
Fără participarea Rusiei, care nu a fost invitată, reprezentanţi din peste 100 de ţări şi organizaţii au participat în iunie la un summit pentru pace în staţiunea Bürgenstock din Elveţia, lângă Lucerna.
Moscova a descris summitul drept o „fraudă”, iar cererile Kievului ca Rusia să se retragă din toate teritoriile ucrainene, să fie judecată pentru presupuse crime de război şi să plătească despăgubiri le-a calificat ca fiind „ireale şi absurde”.
Rusia are, de asemenea, o poziţie critică faţă de un al doilea summit pentru pace şi a respins eventuala sa participare. Potrivit Ministerului de Externe de la Moscova, o astfel de conferinţă s-ar concentra din nou doar pe propunerile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.