”Dreptul la libertatea de opinie şi expresie constituie pilonul central al societăţii democratice moderne. Blocarea accesului la Twitter şi YouTube limitează excesiv acest drept fundamental”, a afirmat expertul ONU în aceste chestiuni Frank La Rue.
”Preocupările referitoare la securitatea naţională pot fi legitime, dar limitările dreptului de a căuta, primi şi de a răspândi informaţii trebuie să fie în conformitate cu criteriile de necesitate şi proporţionalitate cu scopul urmărit”, a afirmat el într-un comunicat.
După o săptămână de la blocarea Twitter, guvernul turc a blocat joi accesul la platforma YouTube, ca urmare a difuzării pe Internet a unei reuniuni confidenţiale în care se evoca o intervenţie militară turcă în Siria.
În pofida interdicţiei ordonate de autoritatea turcă din domeniul telecomunicaţiilor /TIB/ joi, platforma YouTube era vineri accesibilă în mod larg în Turcia.
Această nouă situaţie a tensionat şi mai mult climatul politic din Turcia, cu două zile înainte de alegerile municipale cu caracter de referendum pentru premierul Recep Tayyip Erdogan, contestat din ce în ce mai mult din cauza derivei sale autoritare după 12 ani de guvernare a ţării.
În opinia lui La Rue, blocarea reţelelor sociale Twitter şi YouTube înainte de alegeri este cu atât mai mult preocupantă.
”Standardele internaţionale sunt clare: libera comunicare a ideilor şi a opiniilor referitoare la chestiuni publice şi politice /…/ este esenţială”, a subliniat el.
Ar putea fi chiar pusă în cauză legitimitatea alegerilor ca urmare a acestor interdicţii, a dat asigurări la rândul său expertul ONU pentru libertatea de întrunire Maina Kiai.
Margaret Sekaggya, expert al ONU privind situaţia militanţilor pentru drepturile omului, este de părere că ”blocarea accesului la Twitter şi YouTube dă o lovitură şi libertăţii de întrunire paşnică, având în vedere faptul că oamenii utilizează din ce în ce mai mult reţelele sociale pentru a se mobiliza şi a organiza manifestaţii paşnice, în special în contextul alegerilor”.