Consiliul Concurenței: Există îngrijorări privind preluarea Profi de către Mega Image. Sunt zone unde cota de piață a Mega Image va ajunge la 80%

Consiliul Concurenței apreciază că, pe unele piețe locale, unde sunt prezente atât Mega Image cât și Profi, tranzacția dintre cele două companii poate conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor pentru achiziția de produse alimentare.
Alina Stanciu - mie, 14 aug. 2024, 13:52
Consiliul Concurenței: Există îngrijorări privind preluarea Profi de către Mega Image. Sunt zone unde cota de piață a Mega Image va ajunge la 80%

Consiliul Concurenței are o serie de îngrijorări concurențiale referitoare la tranzacția prin care grupul olandezo-belgian  Delhaize „The Lion” Nederland B.V., proprietarul lanțului Mega Image  preia Profi Rom Food S.R.L, potrivit unui comunicat al companiei.

„Îngrijorările rezultate în urma analizei efectuate de autoritatea de concurență vizează atât piața comerțului cu amănuntul, cât și piața achizițiilor de produse de consum curent preponderent alimentare. Astfel, pe unele piețe locale, unde sunt prezente cele două rețele, operațiunea poate conduce la reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor pentru achiziția de produse alimentare”, transmite autoritaatea.

De asemenea, tranzacția ar putea genera efecte negative asupra activității unor furnizori având în vedere, pe de o parte, reducerea numărului de companii achizitoare și, pe de altă parte, consolidarea poziției Mega Image pe piața de achiziții.

„Așa cum știți, Comisia Europeană a fost de acord să ne transfere analiza acestui caz, la solicitarea noastră, având în vedere că piața românească este cea mai afectată. Este cea mai mare tranzacție pe piața de retail din România și este nevoie de o analiză complexă. De aceea ne consultăm cu autoritățile din alte state membre care au gestionat tranzacții similare, dar vrem să aflăm și punctele de vedere ale celor afectați: producători agricoli și procesatori, concurenți, asociații de consumatori.” a declarat Bogdan Chirițoiu, Președintele Consiliului Concurenței.

Delhaize „The Lion” Nederland B.V. (Mega Image) poate transmite Consiliului Concurenței propuneri de angajamente pentru a înlătura îngrijorările concurențiale.

Propunerile de angajamente vor fi evaluate, iar autoritatea de concurență va consulta terţii cu privire la eficacitatea acestora, sub forma unui test de piaţă.

Consiliul Concurenței așteaptă eventuale observaţii de la furnizori și/sau concurenți cu privire la îngrijorările concurenţiale ridicate de autoritatea de concurenţă.

Care sunt îngrijorările Autorității. În 199 de orașe Mega ar avea peste 20% cotă de piață

Potrivit unui document al instituției, îngrijorările de ordin concurențial sunt legate de efectul pe care punerea în practică a operațiunii de concentrare economică notificată l-ar putea avea asupra concurenței pe piața locală a comerțului cu amănuntul de produse de consum curent preponderent alimentare și pe piața achizițiilor de produse de consum curent preponderent alimentare la nivel național.

Mai exact, achiziția Profi dublează dimensiunea afacerii Mega Image în România, aceasta urcând pe al doilea loc în top comercianți cu amănuntul de produse alimentare (de la numărul 6 în prezent), cu cea mai mare rețea de magazine.

În consecință, în urma analizei concentrării economice, au fost identificate următoarele îngrijorări concurențiale:
–  pe piața comerțului cu amănuntul de produse de consum curent preponderent alimentare, tranzacția ar însemna reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor pe 56 de piețe geografice ( localități),
– închiderea piețelor relevante pentru alți concurenți și reducerea posibilităților de alegere ale consumatorilor în acele piețe relevante geografice în care activitățile părților se suprapun. În cazul a 194 de piețe relevante ( orașe) entitatea nou-creată va deține peste 40% din numărul de magazine tip comerț modern.
– pe piața achizițiilor de produse de consum curent preponderent alimentare, Consiliul estimează că va crește presiunea exercitată cel puțin asupra furnizorilor care livrează produse în proporție de peste 20% din cifra acestora de afaceri către Profi și Mega Image, ceea ce poate conduce la efecte negative asupra activității furnizorilor și implicit asupra consumatorilor.

Conform analizei în care a fost luat în considerare și comerțul tradițional, în 199 din cele 535 piețe pe care activitățile părților se suprapun, cota de piață cumulată a părților în funcție de vânzări, realizată pentru anul 2023, este de peste 20%, ceea ce le încadrează în categoria piețelor afectate.

Pe 56 de piețe relevante din cele de mai sus, analizate individual, cota de piață cumulată a celor doi retaileri depășește 40%, astfel că ceilalți jucători prezenți înregistrează cote de piață mult mai mici decât cele deținute de entitatea nou-creată, în multe cazuri la jumătate din cota acesteia. Aici, spune Consiliul Concurenței, sunt piețe concentrate și există posibilitatea apariției unor probleme de concurență.

„Densitatea magazinelor generată de operațiune este un indicator important pentru analiza riscului de închidere a pieței prezent pe piețele în cauză. Analiza a arătat că în majoritatea dintre aceste zone cota de piață aparținând Mega și Profi, calculată în funcție de numărul de magazine, se situează între 40%-80%”, se mai arată în raport.

Concluzionând, din perspectiva numărului de magazine, din 535 de piețe pe care activitățile părților se suprapun, în cazul a 194 de piețe relevante analizate, pe care cotele de piață înregistrate de entitatea nou-creată, calculate în funcție de valoarea vânzărilor, depășesc 20%, părțile dețin peste 40% din numărul de magazine.

„Considerând o ipotetică politică de creștere a prețurilor pusă în aplicare de entitatea nou-creată post concentrare, este posibil ca aceasta să nu poată fi contracarată de concurenți, având în vedere densitatea și poziționarea rețelei de magazine în cauză, astfel că respectiva creștere de preț va fi absorbită de clienții Mega Image”.

Pe piața din amonte, post tranzacție, în condiții restrictive de analiză, cota de piață aparținând părților implicate înregistrează valori de până la 30%, în funcție de categoriile de produse alimentare sau nealimentare analizate. Aportul Profi la cota de piață cumulată este unul important.

Îngrijorări legate de furnizori

În ceea ce privește situația furnizorilor celor două rețele, analizele Concurenței au reliefat faptul că, în ceea ce privește situația achizițiilor generate de cele două rețele în total cifră de afaceri a furnizorilor, există un număr de furnizori cu o pondere a vânzărilor către cele două rețele (împreună sau separat) de cel puțin 20% din cifra de afaceri a acestora.

Ambele rețele vând produse marcă proprie, fabricate inclusiv de furnizori de dimensiuni medii și mici, într-o proporție importantă din totalul cifrei de afaceri înregistrată de cele două companii.

„Prin urmare, la acest moment, având în vedere cotele de piață determinate și faptul că prezenta operațiune de concentrare economică va consolida poziția Mega Image pe piața de achiziții, aceasta urcând în primele două poziții în topul retailerilor, analiza relevă existența unor elemente care ar indica o potențială afectare a furnizorilor celor două lanțuri, majoritatea de dimensiuni medii și mici”.

Mega Image va deține 78% din suprafețele de vânzare moderne

Din analizele Concurenței, entitatea nou-creată va deține în medie 78% din suprafețele de vânzare tip comert modern, iar în viitorul apropiat nu se preconizează intrarea rapidă a unui concurent puternic care să modifice structura actuală a pieței.

„Rezultă că preluarea rețelei de magazine Profi pe piețele evidențiate ar putea afecta mediul concurențial normal prin reducerea opțiunilor de alegere ale consumatorilor cu privire la comerțul de retail preponderent alimentar, putând ridica obstacole semnificative în calea concurenţei elective pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia, în special ca urmare a creării sau consolidării unei poziţii dominante”.

Ce înseamnă anunțul Consiliului Concurenței

Având în vedere aceste obiecții ale Consiliului Concurenței, pasul următor  va trebui făcut de  Ahold care va propune o serie de angajamente pentru ca autoritatea să își dea, într-un final, acordul asupra tranzacției.

Cazul nu este singular.

Spre exemplu, în 2016, Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția  prin care Carrefour Nederland BV a achiziționat magazinele Billa, cu condiţia respectării unor angajamente asumate voluntar de către Carrefour, respectiv cesionarea a trei supermarketuri active pe piaţa din Brăila, respectiv două magazine Carrefour Market şi un magazin Billa. De asemenea, Carrefour s-a angajat să nu se implice în activităţile cesionate pe o perioadă semnificativă, de cel puţin 10 ani.

Acordul pentru achiziția strategică în valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro a Profi Rom Food S.R.L. („Profi) de către Ahold Delhaize a fost anunțată de părți în data de 30 octombrie 2023. Potrivit Ahold, finalizarea tranzacției este preconizată pentru anul 2024.

„Tranzacția este supusă unor condiții, printre care se numără autorizarea fuziunii în conformitate cu legile și reglementările aplicabile în materie de concurență. Încheierea este preconizată pentru anul 2024”, potrivit anunțului companiei.

Dacă tranzacția va fi aprobată de autoritățile de concurență, Mega Image va deveni cel mai mare retailer alimentar din România.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...