Desant grecesc cu miliarde de euro pentru energie regenerabilă în România. Care sunt firmele care au în plan mii de MW la noi în țară

Grecii de la PPC, care au cumpărat afacerile Enel din România, investesc masiv în regenerabile în România, dar nu sunt singurii din Grecia care pun banii în proiecte de energie verde din România.
Mihai Nicuţ - mie, 14 aug. 2024, 22:01
Desant grecesc cu miliarde de euro pentru energie regenerabilă în România. Care sunt firmele care au în plan mii de MW la noi în țară

Power Public Corporation (PPC), compania controlată de statul elen, a “moștenit” în urma tranzacției prin care au preluat toate afacerile Enel din România, un portofoliu de capacități de energie regenerabilă operaționale de circa 600 MW – mai ales în eolian, fosta Enel Green Power România. Achiziția a adus grecilor și portofoliul de proiecte în diverse stadii pe care le avea Enel în România – s-a vorbit la un moment dat de un pipeline de proiecte de circa 5.000 MW, desigur nimeni nu și-a imaginat că vor fi și construite toate. Șeful PPC, Georgios Stassis, care cunoaște foarte bine piața locală pentru că a fost country manager al Enel România în trecut, dezvăluia în februarie noua țintă a PPC pe regenerabil în România – 1.500 MW nou instalați aici până la finalul lui 2026.

Grecii au cumpărat de la australieni

PPC Renewables a continuat dezvoltarea proiectelor începute de Enel Green Power , dintre care unele au și fost puse în operare, iar zilele trecute a anunțat achiziția fostelor active din regenerabil deszvoltate de CEZ, ulterior preluate de fondul australian Macquarie în România, o tranzație uriașă, de 700 de milioane de euro.

PPC a preluat de la proaspăt re-brenduita Evryo un portofoliu total de 629 MW de capacități energie din surse regenerabile în exploatare și aproximativ 145 MW active aflate în dezvoltare. Cel mai important activ preluat – parcul eolian Fântânele-Cogealac din Dobrogea, de 600 MW, dezvoltat în trecut de CEZ și care este încă cel mai mare parc eolian onshore din Europa.

După achiziție, PPC are peste 1.300 MW în regenerabil în România, în operare, ceea ce îi conferă statutul de cel mai mare producător de energie verde din România (desigur exceptând producătorul de stat Hidroelectrica).

Însă, chiar dacă sunt de departe cei mai mari, cei de la PPC nu sunt singurii greci interesați de vântul și soarele din România.

De la petrol la fotovoltaice

Motor Oil, prin divizia sa de regenerabile MORE, a anunțat în luna iunie un parteneriat cu Premier Energy pentru dezvoltarea a două proiecte fotovoltaice de 86 MW în județul Buzău, plus o capacitate de stocare de 18 MWh. Grecii au vândut de fapt cehilor de la Premier Energy 51% din business (suma nu a fost dezvăluită) și au păstrat restul. Parcurile ar urma să fie operaționale anul viitor.

La jumătatea acetui an, HELLENiQ Energy și-a deschis firmă în România, după ce a cumpărat proiecte de sute de MW în fotovoltaic la noi în țară – HELLENiQ RES România SRL. HELLENiQ Energy este, la bază, o companie activă pe segmentul de rafinare și distribuție de carburanți pe piața din Grecia, datând din 1958, odată cu inaugurarea primei rafinării de petrol din Grecia. Și-a schimbat însă orientarea către energia verde în ultimii ani și chiar și-a schimbat numele din Hellenic Petroleum.

HELLENiQ Energy a intrat pe piața românească de energie regenerabilă anul trecut, prin achiziționarea a patru proiecte fotovoltaice, totalizând 211 MW, de la o altă companie din Grecia, Mytilineos. Conform înțelegerii dintre cele două companii grecești, HELLENiQ Energy va prelua efectiv capacitățile de producție după ce acestea vor deveni operaționale – proiectele se află într-un stadiu avansat și se așteaptă ca acestea să se conecteze la rețeaua locală treptat, până la sfârșitul lunii septembrie a anului 2025.În plus, HELLENiQ Energy a declarat atunci că a încheiat un acord preliminar cu un grup pe care nu l-a numit pentru dezvoltarea a 600 MW de energie fotovoltaică în România.

Mytilineos, un nume din ce în ce mai auzit în România

Se revenim la Mytilineos. Firma Metka EGN, parte a conglomeratului energetic și industrial grec, a anunțat în februarie achiziția a trei proiecte de parcuri fotovoltaice, cumpărând companiile locale care au dezvoltat proiectele. De altfel, Mytilneos a fost și dezvoltatorul a două proiecte fotovoltaice de 90 MW în sudul României, cumpărate de Enel Green Power România, cumpărată apoi de PPC. De altfel, în aprilie, PPC și Mytilineos  au semnat un acord cadru de cooperare pentru a dezvolta și construi un portofoliu de proiecte solare de până la 2000 MW în Italia, Bulgaria, Croația și România. Valoarea tranzacției este estimată la până la 2 miliarde de euro și se așteaptă să fie implementată în următorii trei ani. Pentru România, acordul vizează construirea unor capacități de 516 MW. Mytilineos se va ocupa de dezvoltarea și construcția acestor proiecte, care vor fi apoi achiziționate de PPC după finalizarea conectării lor la rețeaua electrică a țărilor menționate mai sus.

Și autostrăzi, și energie verde

“În ceea ce privește proiectele viitoare, vreau să menționez că vom începe să investim în energie regenerabilă și stocare de energie în România cât mai curând posibil, pe lângă proiectele existente de infrastructură feroviară și autostrăzi”. Declarația a fost făcută luna trecută de Alexandros Exarchou, vicepreședinte al Consiliului de Administrație și CEO al Intrakat Group, companie mai cunoscută publicului din România pentru că deține Aktor, compania implicată în construcția de infrastructură, mai ales rutieră, în România.

“Pentru noi, România este o țară de importanță strategică. Avem acum un portofoliu de proiecte în valoare de 1,2 miliarde de euro și dorim să investim mult în creșterea proiectelor noastre și în domeniul energiei regenerabile atunci când va veni momentul. Intenționăm să investim masiv în România, care este țara cu cea mai rapidă creștere din Europa, astfel încât să dublăm cifra de afaceri aici începând cu 2025, în contextul unor noi proiecte de construcții și al unei reorganizări a grupului spre finalul anului”, a spus oficialul companiei grecești.

Țintele de regenerabil ale României

România și-a asumat la nivelul 2035 o capacitate instalată de energie eoliană și solară de aproximativ 24 GW, indicând astfel o creștere de 5 ori mai mare comparativ cu capacitățile instalate de energie eoliană și solară la nivelul anului 2021 (3 GW energie eoliană, respectiv 1,4 GW energie solară atunci). Acum, potrivit datelor ANRE, capacitate instalată în eolian este de 3.026 MW în eolian și 1.652 MW în fotovoltaic.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune Rusia despre „planul de victorie” al lui Zelenski
Ce spune Rusia despre „planul de victorie” al lui Zelenski
Rusia a respins vineri "planul pentru victorie" elaborat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, calificându-l drept o stratagemă pentru a menţine Occidentul de partea sa, şi a declarat......
Aurul a spart pragul de 2.600 de dolari/uncie. Cele mai mari valori pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR – date 20 septembrie 2024
Aurul a spart pragul de 2.600 de dolari/uncie. Cele mai mari valori pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR – ...
Aurul atinge un nou record pe pieţe internaţionale, dar şi la cursul BNR, astăzi, vineri, 20 septembrie 2024. Sunt cele ...
Israel-Hamas. Forţele israeliene au ucis 14 persoane în Fâşia Gaza şi avansează în Rafah
Israel-Hamas. Forţele israeliene au ucis 14 persoane în Fâşia Gaza şi avansează în Rafah
Forţele israeliene au ucis vineri cel puţin 14 palestinieni în bombardamente aeriene şi de tancuri în nordul şi centrul ...
Dăianu: Rectificarea era absolut necesară. Fără amnistie, deficitul cash probabil ar urca la 7,3 – 7,4% din PIB
Dăianu: Rectificarea era absolut necesară. Fără amnistie, deficitul cash probabil ar urca la 7,3 – 7,4% din PIB
Rectificarea bugetară era absolut necesară având în vedere presiunea unor cheltuieli curente obligatorii, dar aceasta ...