SUA ajută Republica Moldova să-şi consolideze frontierele

SUA vor acorda Republicii Moldova 10 milioane de dolari pentru a-şi întări securitatea frontierelor, în plină perioadă a tensiunilor legate de Transnistria rusofonă, a anunţat duminică o responsabilă a diplomaţiei americane, potrivit AFP.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 05:25
SUA ajută Republica Moldova să-şi consolideze frontierele

Rusia menţine mai multe mii de soldaţi în regiunea separatistă rusofonă a Transnistriei, de-a lungul frontierei ucrainene. Alipirea Crimeii la Rusia de către Moscova a suscitat suspiciunea că Rusia va adopta aceeaşi atitudine şi faţă de alte ţări ex-sovietice care au regiuni separatiste.

‘Există o nelinişte specială în ceea ce priveşte situaţia în legătură cu Transnistria’, a recunoscut secretarul de stat adjunct american pentru Europa, Victoria Nuland, aflată duminică, în vizită, la Chişinău.

Responsabili ai Transnistriei au cerut în martie parlamentarilor ruşi să pregătească o lege care să permită absorbţia regiunii de către Rusia.

Moscova s-a plâns, la rândul ei, că frontiera Transnistriei este blocată de Republica Moldova şi de Ucraina.

‘Chişinăul şi noile autorităţi ucrainene au organizat practic o blocadă’ a Transnistriei, afirmă ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, într-un interviu difuzat sâmbătă.

‘În plus, UE şi – cum înţeleg – SUA încurajează o astfel de atitudine’, a continuat el.

Victoria Nuland a estimat că Moscova ar trebui să exercite presiuni asupra Transnistriei pentru ca aceasta să autorizeze accesul observatorilor OSCE în zona sa de frontieră.

Această idee a fost susţinută de ministrul moldovean al afacerilor externe, Natalia Gherman, în aceeaşi conferinţă de presă.

Fâşia de teritoriu rusofon care constituie Transnistria, dependentă economic de Rusia, s-a desprins unilateral de Republica Moldova în 1992.

Locuitorii regiunii, care nu a fost recunoscută ca stat independent de comunitatea internaţională, s-au pronunţat în majoritate în cursul unui referendum în 2006 pentru alipirea la Rusia, iar Moscova îşi menţine mai multe mii de soldaţi pe acest teritoriu.

Republica Moldova, în majoritate românofonă, a cerut UE să accelereze semnarea unui acord de asociere şi să-i ofere perspective clare de aderare.

La rândul lor, SUA au acordat Republicii Moldova peste un miliard de dolari de la independenţa sa şi relaţiile sale cu SUA sunt ‘mai bune ca niciodată’, după cum a subliniat Natalia Gherman.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit, avertizează specialişti în......
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...