Ministrul Energiei demite trei directori de la Conpet pentru nereguli în sistemul de achiziţii

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, i-a solicitat, luni, directorului general al Conpet, Liviu Ilaşi, ca, până la sfârşitul zilei, să pregătească formele legale pentru demiterea a trei directori din cadrul companiei de stat, ca urmare a unor nereguli sesizate în sistemul de achiziţii publice al companiei, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.
Economica.net - lun, 31 mart. 2014, 09:31
Ministrul Energiei demite trei directori de la Conpet pentru nereguli în sistemul de achiziţii

Este vorba despre directorul general adjunct, Narcis Florin Stoica, şeful Direcţiei de Operare, Nicolae Dobromir, şi despre şeful Serviciului de Achiziţii şi Logistică, Vasile Crişan.

Această măsură a fost luată de ministrul delegat pentru Energie în urma primirii mai multor sesizări în legătură cu deficienţele înregistrate în sistemul de achiziţii publice al Conpet.

Deficienţele au fost semnalate în special în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor privind achiziţionarea serviciilor de transport pe calea ferată, contract cu o valoare de peste 10 milioane de euro, se mai arată în comunicat.

Încercările de favorizare a anumitor agenţi economici au început la jumătatea anului 2013.

‘Le solicit şi pe această cale tuturor angajaţilor Departamentului pentru Energie, dar şi salariaţilor de la oricare dintre societăţile la care Departamentul exercită în numele statului român calitatea de administrator să-şi facă treaba cu profesionalism şi să-şi păstreze intactă integritatea. Guvernul are o toleranţă zero faţă de cei care cred că pot dispune după bunul plac de banii companiilor de stat’, a declarat ministrul Răzvan Nicolescu.

‘Am început cu Elcen. Continuăm astăzi cu societatea Conpet. Nu vom ezita să luăm măsuri în toate acele cazuri în care există semnale privind încălcarea procedurilor legale’, a adăugat şeful de la Energie.

Cât mai transportă Conpet şi cât profit face

Conpet este o companie de stat care operează transportul de ţiţei, gazolină, etan şi condensat prin conducte şi cu vagoane cisternă pe calea ferată, în scopul aprovizionării rafinăriilor cu ţiţei şi cu derivate ale acestuia.

Cantităţile de ţiţei transportate anual de Conpet au scăzut la jumătate între 2008 şi 2012, iar cifra de afaceri a companiei a scăzut cu peste 10 milioane de euro în 2012 faţă de anul 2008. Numărul salariaţilor este şi el mai mic cu 400 decât în 2008, când compania avea 2.200 de angajaţi.
În 2012, cantităţile de petrol transportate anul trecut de Conpet au fost de aproximativ 4 – 4,5 milioane tone ţiţei de producţie internă, la care se adaugă aproximativ 1,5 – 1,6 milioane tone petrol de import.
 
Profitul net pe 2013 al companiei a fost de 37,3 milioane de lei, cu 21% mai mare decât în 2012, iar cifra de afaceri a crescut cu 4% faţă de 2012, până la 349 milioane de lei.
 
În anul 1989 prin conductele companiei române de transport al ţiţeiului au trecut 28 de milioane de tone de petrol, dintre care 20 de milioane de tone din import şi restul din producţia internă.
Între timp, Rompetrol nu mai are nevoie de Conpet, pentru că are propriul terminal petrolier în Portul Midia. De asemenea, dintre clienţii Conpet au dispărut şi rafinăriile Arpechim Piteşti şi Rafo Oneşti.

Din data de 5 septembrie 2013, acţiunile emise de Conpet se tranzacţionează pe Bursa de Valori Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Grupul chinez Chery fabrică maşini în Rusia, în fostele fabrici ale Volkswagen şi Mercedes
Producătorul auto chinez Chery a început asamblarea maşinilor în Rusia, pentru a le vinde în această ţară, la trei fabrici părăsite de rivalii occidentali, inclusiv Volkswagen şi Mercedes,......
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Proteste masive în Spania pentru scăderea prețurilor la locuințe
Mii de oameni au ieşit în stradă duminică la Madrid pentru a cere preţuri mai accesibile la locuinţe, într-un context ...
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului au crescut cu 18,6%, în august 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu 18,6%, în august 2024, comparativ cu luna precedentă, la 552,1 milioane ...
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Telefoanele ar trebui să coste mai mult pentru a compensa impactul asupra naturii – ABN Amro. Noi reguli UE din 2025
Producția globală de telefoane, adidași și canapele este responsabilă pentru distrugerea a aproximativ 2.564.000 de ...