„În acest moment, principala sarcină a acţiunilor noastre defensive este aceea de a distruge cât mai mult posibil din potenţialul rusesc, potenţialul său de război, şi de a creşte la maximum contraatacurile noastre”, a spus preşedintele Zelenski în discursul său de duminică seara, scrie Agerpres.
„Aceasta include crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului: operaţiunea noastră în regiunea Kursk”, a explicat şeful statului ucrainean.
Tot ceea ce provoacă daune armatei, statului, apărării sau economiei Federaţiei Ruse ajută Ucraina să împiedice răspândirea războiului şi să îl încheie cu „o pace justă pentru Ucraina”, a subliniat Volodimir Zelenski.
Pe de altă parte, în acelaşi discurs, preşedintele ucrainean a îndemnat aliaţii ţării sale să accelereze acordarea ajutorului militar angajat deja.
„Vă îndemnăm: Nu există vacanţă în război. Avem nevoie de soluţii, avem nevoie de logistică în timp util pentru pachetele anunţate. Fac un apel în special către Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa”, a subliniat Zelenski.
Ucraina a lovit un al treilea pod peste râul Seim în provincia rusă Kursk
„Pe 18 august, în urma unui bombardament ţintit cu rachete şi artilerie asupra clădirilor rezidenţiale şi infrastructurii civile în satul Karij (…), un al treilea pod peste râul Seim a fost avariat”, a declarat un reprezentant al Comitetului rus de Investigaţii, scrie Agerpres.
Alte două poduri peste acelaşi râu au fost anterior avariate de armata ucraineană, care ar fi folosit în acest scop rachete americane HIMARS, potrivit oficialilor ruşi. Deteriorarea acestor poduri afectează aprovizionarea trupelor ruse, care în plus riscă acum să fie încercuite dacă nu se retrag din districtul Gluşkovo, dar o retragere ar permite armatei ucrainene să captureze o nouă porţiune semnificativă de teritoriu.
Cel de-al treilea pod lovit duminică era ultimul pe care armata rusă îl mai putea folosi pentru a-şi aproviziona trupele pe acel sector.
Potrivit lui Iuri Podoliaka, un influent blogger militar pro-rus născut în Ucraina, armata ucraineană ar putea încerca în zilele următoare să preia controlul unui pod strategic peste râul Psiol.
Ucraina susţine că în urma ofensivei lansate pe 6 august în provincia rusă de graniţă Kursk care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată acolo a ocupat peste 80 de aşezări şi circa 1.150 de kilometri pătraţi de teritoriu. Potrivit bloggerilor militari ruşi, armata ucraineană acţionează intens cu grupuri mobile de recunoaştere şi sabotaj, dar nu toate zonele din Kursk unde sunt prezente trupele ucrainene se află efectiv sub controlul acestora.