Parteneriatul strategic dintre cele două ţări, care vor să facă faţă rivalului lor american, s-a aprofundat de la declanşarea, în februarie 2022, a ofensivei armatei ruse în Ucraina, ofensivă pe care China nu a condamnat-o niciodată.
„Parteneriatul nostru global şi cooperarea noastră strategică sunt extrem de importante într-o situaţie în care se formează noi contururi ale ordinii mondiale”, a subliniat Mişustin. „În aceste condiţii, legătura dintre Rusia şi China constituie un puternic factor de stabilizare”, a declarat el în faţa oaspetelui său chinez.
Moscova şi Beijingul denunţă împreună ceea ce ele consideră a fi hegemonia occidentală – şi mai ales americană – în lume, iar prim-ministrul rus a îndemnat miercuri la „protejarea intereselor noastre comune”.
El a afirmat de asemenea că partea rublei şi yuanului în plăţile reciproce este de acum „mult peste 95%”, Rusia fiind angajată în de-dolarizarea economiei sale, pentru a limita efectele sancţiunilor occidentale.
Preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a aflat în luna mai la Beijing alături de omologul său chinez Xi Jinping, a salutat de la Kremlin faptul că „relaţiile comerciale” între Rusia şi China „se dezvoltă cu succes”.
La rândul său, Li Qiang, citat de agenţiile de presă ruse, a salutat „nivelul fără precedent” al relaţiilor dintre cele două ţări, atins sub „puternicul impuls” dat de Vladimir Putin şi Xi Jinping.
China se prezintă neutră în conflictul din Ucraina şi susţine că nu livrează nicio armă niciuneia dintre părţi. Însă americanii şi europenii o acuză regulat că oferă Rusiei, vizată de importante sancţiuni occidentale, un sprijin economic crucial pentru efortul său de război.
Această vizită a lui Li Qiang în Rusia intervine într-un moment în care prim-ministrul indian Narendra Modi – a cărui ţară, chiar dacă rămâne un partener apropiat al Moscovei, este un rival regional al Chinei – urmează să se deplaseze vineri în Ucraina.