Ucraina este cel mai mare producător şi exportator mondial de ulei de floarea-soarelui.
Analiştii şi oficialii spun că uleiul de floarea-soarelui vândut de Ucraina este, deseori, mai mare decât cantitatea care ar putea fi produsă de pe urma suprafeţelor însămânţate oficial cu floarea-soarelui.
Capacitatea Ucrainei de procesare a seminţelor de floarea-soarelui este mai mare decât recolta şi, în mod frecvent, unele mici fabrici de ulei cumpără seminţe din afara piaţa pieţei oficiale, pentru a evita plata taxelor şi a putea fi competitive cu fabricile mai moderne şi mai productive.
„Floarea-soarelui este o astfel de cultură, care apare ulterior pe piaţă, şi anul acesta nu va fi o excepţie. Întotdeauna o cantitate de 2-3 milioane de tone apare abia ulterior, cum demonstrează datele referitoare la procesare”, a declarat joi ministrul ucrainean al Agriculturii, Taras Vîsoţki. „În consecinţă, punctul de pornire pentru prognoza ministerului este 12 milioane de tone, dar am senzaţia că anul acesta nu va fi o excepţie şi o cantitate suplimentară de 1,5 milioane de tone de floarea-soarelui va fi, cu siguranţă, găsită”, a adăugat Vîsoţki.
Oficial, Ucraina a recoltat în 2023 o cantitate de 12,8 milioane de tone de floarea-soarelui. Uniunea traderilor ucraineni de cereale (UGA) susţine că recolta totală din 2023 a fost una de 14,2 milioane de tone de floarea-soarelui, iar recolta din acest an ar putea scădea până la 12,8 milioane de tone din cauza condiţiilor secetoase din luna iulie precum şi a impactului războiului asupra terenurilor arabile disponibile.
Cele mai recente prognoze ale Departamentului american al Agriculturii (USDA) arată că, în 2024, Ucraina ar putea recolta o cantitate de 13,5 milioane de tone de floarea-soarelui.
Recoltatul acestei culturi tocmai a început în Ucraina şi ar putea să se finalizeze luna viitoare.