Antarctica – Ecosistemele sunt ameninţate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic

Ecosistemele din Antarctica ar putea fi ameninţate de sosirea unor specii marine non-native şi de poluarea marină dinspre porţiuni de uscat din emisfera sudică, potrivit unor modelări oceanografice realizate recent de cercetători, informează DPA.
AGERPRES - joi, 22 aug. 2024, 14:49
Antarctica - Ecosistemele sunt ameninţate de specii invazive care sosesc plutind pe resturi organice sau plastic

Anterior, oamenii de ştiinţă au crezut că speciile non-native plutesc în derivă doar dinspre insule îndepărtate şi nepopulate din Oceanul Antarctic, scrie Agerpres.

O nouă cercetare publicată joi în Global Change Biology sugerează că acestea ar putea ajunge pe coastele Antarcticii dinspre toate continentele sudice.

Speciile non-native pot ajunge în Antarctica pe obiecte plutitoare precum varec, lemne plutitoare, piatra ponce şi plastic, susţin oamenii de ştiinţă.

Coautorea Crid Fraser a spus că varecul ar putea însemna o potenţială ”dublă lovitură” pentru ecosistemul marin din Antarctica.

”Alga Durvillaea şi varecul au dimensiuni foarte mari – deseori depăşesc 10 metri în lungime – şi creează un habitat asemănător unei păduri pentru numeroase animale mici, pe care le transportă cu ele în timpul lungii călătorii până în Antarctica”, a spus ea.

”Dacă acestea colonizează Antarctica, ecosistemele marine de acolo s-ar putea schimba dramatic”.

Utilizând o modelate a curenţilor de suprafaţă, precum şi date despre valuri din perioada 1997-2015, oamenii de ştiinţă au urmărit mişcarea resturilor plutitoare dinspre mai multe surse de uscat din emisfera sudică către Antarctica.

”Am descoperit că obiecte plutind în derivă au ajuns pe coasta Antarcticii în fiecare dintre anii pentru care s-a făcut simularea. Pare să fie un bombardament constant cu tot ceea ce pluteşte – fie că e vorba de varec sau de o sticlă de plastic”, a spus coautoarea studiului Adele Morrison.

Cele mai multe obiecte plutitoare au ajuns la vârful Peninsulei Antarctice, o regiune cu temperaturi oceanice relativ calde şi unde deseori lipseşte gheaţa, ceea ce o transformă într-o zonă propice pentru instalarea speciilor non-native, au spus cercetătorii.

Prin prisma scăderii dramatice a dimensiunii banchizei din Antarctica aceste conexiuni devin îngrijorătoare.

”Gheaţa din banchiză este foarte abrazivă aşa că acţionează asemenea unei bariere care previne stabilirea cu succes a speciilor non-native în Antarctica”, a spus autoarea principală a studiului, Hannah Dawson.

”Dacă declinul recent al banchizei din Antarctica continuă, atunci vieţuitoarele care plutesc pe suprafaţa apei sau ataşate de obiecte plutitoare ar putea mai uşor să colonizeze continentul, ceea ce ar avea un impact major asupra ecosistemelor”, a mai spus cercetătoarea.

Te-ar mai putea interesa și
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
SUA impun sancțiuni împotriva a 50 de bănci rusești, pentru a le limita accesul la sistemul financiar internațional
Executivul american a anunţat joi o serie de sancţiuni ce vizează circa 50 de bănci ruseşti pentru a limita "accesul la sistemul financiar internaţional" şi a reduce finanţarea efortului de......
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu 723 de milioane de lei
Bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost suplimentat, joi, de Guvern cu 723 de milioane de lei ...
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 ...
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...