Câți bani fac frații Pavăl, proprietarii Dedeman, din clădirile de birouri pe care au dat peste 800 de milioane de euro

Frații Adrian și Dragoș Pavăl, fondatorii Dedeman, au achiziționat în ultimii șase ani un portofoliu consistent de proprietăți imobiliare, pe care au dat mai mult de 800 de milioane de euro. În toamna lui 2022 preluau întregul portofoliu al CA Immo în România, iar 2023 este primul an în care clădirile au fost 100% în proprietatea Pavăl Holding.
Andrada Ghira - lun, 26 aug. 2024, 22:19
Câți bani fac frații Pavăl, proprietarii Dedeman, din clădirile de birouri pe care au dat peste 800 de milioane de euro

Portofoliul de clădiri imobiliare ale fondatorilor Dedeman cuprinde în cea mai mare parte imobile în București și doar o clădire în Cluj-Napoca. Cele 13 firme care sunt asociate imobilelor au realizat anul trecut o cifră de afaceri cumulată de 395,8 milioane de lei, adică circa 80 de milioane de euro, potrivit calculelor Economica.net pe baza datelor financiare ale firmelor preluate de Pavăl Holding în tranzacțiile imobiliare. Dintre acestea, doar 12 au generat un profit de 27,8 milioane de euro. 

Singura firmă care e pe minus este cea preluată atunci când a fost cumpărată clădirea Dacia One, care a generat afaceri de 3,6 milioane de euro și o pierdere de 564.000 de euro.

Cea mai mare cifră de afaceri, de 86,7 milioane de lei, adică de peste 17 milioane de euro, a fost generată de complexul The Bridge, cumpărat cu 200 de milioane de euro. Profitul generat anul trecut de firmele preluate de Pavăl Holding este de 5,78 de milioane de euro.

Firma cumpărată de fondatorii Dedeman și prin care a fost construită clădirea The Office din Cluj Napoca a raportat anul trecut afaceri de 72,5 milioane de lei, circa 14,5 milioane de euro. Profitul a crescut cu 32% față de 2022, la peste 38 de milioane de lei.

Firma Intermed Consulting & Management, care are punct de lucru în complexul River Place, format din două clădiri de birouri cu o suprafață închiriabilă de circa 47.000 de mp, a raportat anul trecut afaceri de aproape 50 de milioane de lei, circa 10 milioane de euro, iar profitul a crescut de patru ori, la 3,8 milioane de euro.

Firmele care gestionează Orhideea Tower au realizat anul trecut afaceri de peste 43 de milioane de lei, în creștere cu 12%. Proftul firmei a crescut de peste zece ori, la 5,7 milioane de euro.

Firma prin care a fost dezvoltată prima fază din U Center a raportat o cifră de afaceri de peste 32 de milioane de lei și a trecut de la o ușoară pierdere de câteva sute de mii de euro, la un profit de peste 600.000 de euro.

 

Când au început frații Pavăl să-și construiască un imperiu în imobiliare

Prima achiziție imobiliară a fondatorilor Dedeman, care a devenit cel mai mare retailer de bricolaj din România, a fost făcută în 2018. Frații Pavăl cumpărau atunci complexul de birouri The Bridge din apropierea pasajului Basarab.

Nu erau la prima tatonare a pieţei imobiliare. Aceștia au vrut să cumpere în 2017 cele cinci clădiri de birouri dezvoltate de AFI Europe lângă mallul AFI Cotroceni.

În 2019, frații Pavăl cumpără cu 120 de milioane de euro clădirea de birouri The Office din Cluj Napoca.

Cei doi antreprenori și-au completat portofoliul de proprietăți imobiliare în plină pandemie și au cumpărat clădiri de birouri, timp în care piața experimenta pentru prima dată munca de acasă, iar marile companii îți regândeau strategiile de ocupare a birourilor. În 2021 Pavăl Holding finalizează achiziția clădirii Dacia One, pe care a plătit 50 de milioane de euro, iar în toamna lui 2022, a anunțat achiziția portofoliului de clădiri de birouri deținut de CA Immo în România, într-o tranzacție de 380 de milioane de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Guvernul a prelungit până la 19 decembrie termenul de aplicare a amnistiei fiscale
Termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale a fost prelungit până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenţia de a beneficia......
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Sancțiuni mai blânde pentru erori în raportarea RO e-Transport la primele abateri, începând din 21 noiembrie 2024
Regimul sancțiunilor aplicabile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare aferente sistemului RO e-Transport a fost ...
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Burduja: Guvernul a adoptat, pentru prima dată în ultimii 17 ani, Strategia Energetică a României
Ministerul Energiei a reuşit să promoveze joi, în Guvern, după aproximativ un an de consultări, de muncă voluntară, ...
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile Pfizer și Moderna, scăderi imediat după anunț
Piețele financiare reacționează după ce Robert F. Kennedy a fost numit ministru al sănătății în SUA. Acțiunile ...
Recenta numire a lui Robert F. Kennedy Jr. în funcția de secretar al Sănătății și Serviciilor Umane de către președintele ...