„Echipele ELCEN au depus toate eforturile necesare pentru repunerea cât mai rapid în funcţiune a CET Progresu. Echipele ELCEN şi Termoenergetica au colaborat permanent având ca obiectiv comun furnizarea în condiţii optime a apei calde către consumator”, se menţionează într-un comunicat postat pe pagina de Facebook a ELCEN.
CET Progresu a fost oprită marţi, la ora 14:20, din cauza unei avarii survenite în jurul orei 13:00 în reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica Bucureşti. Avaria produsă în reţeaua de termoficare a avut repercusiuni şi asupra instalaţiilor din CET Progresu.
„Deşi echipele ELCEN au făcut toate eforturile de a menţine centrala în funcţiune, Termoenergetica nu a reuşit să asigure sarcina termică minimă, ceea ce a condus la oprirea forţată a CET Progresu. CET Progresu nu poate opera din punct de vedere tehnic sub parametrii minimi de funcţionare, întrucât această situaţie presupune un regim de funcţionare anormal, extrem de periculos, ce poate conduce la avarierea gravă a echipamentelor energetice din cadrul centralei, cu risc major de indisponibilizare a acestor agregate şi impact critic asupra activităţii ELCEN.
CET Progresu va rămâne închisă până când Termoenergetica va lua toate măsurile tehnice şi organizatorice care se impun pentru a asigura sarcina termică minimă corespunzătoare unui regim de funcţionare acceptabil”, anunţa, marţi, ELCEN, printr-un comunicat.
Decizia Elcen vine după ce Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti a anunţat miercuri că echipele operative au restabilit parametrii minim tehnici necesari pentru repornirea CET Progresu, astfel că, pe măsură ce va creşte temperatura agentului termic din centrală, alimentarea punctelor termice va reveni la normal în maximum 24 de ore.
”În data de 27 august, în urma unor dezechilibre în reţeaua primară, cauzate de manevrele pentru izolarea tronsonului Nicolae Grigorescu, unde trebuiau începute lucrări de reparaţie, parametrii tehnici au scăzut sub valorile minimale tehnice, declanşând agregatele din CET Progresu, iar centrala s-a oprit forţat. Echipele companiei au fost mobilizate în mod operativ, pentru identificarea şi rezolvarea cauzei care a provocat dezechilibrul. La efectuarea manevrelor pentru golirea tronsonului sus-menţionat, s-a constatat că una dintre vanele ce asigurau perimetrul tronsonului, cu diametrul DN 1000 mm, din intersecţia Bulevardelor Nicolae Grigorescu cu Basarabia, nu etanşa. Această problemă a dus la scăderea parametrilor în reţea. Ca măsură imediată, vana a fost dublată cu încă 4 perechi de vane. Ulterior, încă din cursul nopţii echipele au lucrat pentru restabilirea parametrilor minimi, astfel încât să fie îndeplinite condiţiile necesare pentru repornirea centralei CET Progresu”, precizează Termoenergetica pe Facebook.
Potrivit sursei citate, în cursul zilei de miercuri, prin manevre specifice, echipele operative au restabilit parametrii minim tehnici necesari pentru repornirea centralei, astfel că, pe măsură ce va creşte temperatura agentului termic din centrală, alimentarea punctelor termice va reveni la normal în maxim 24 de ore.
Tot miercuri, a fost finalizată şi lucrarea de înlocuire a unui tronson de conductă Dn 700 mm – în zona străzilor Sergent Nuţu Ion, Sebastian şi Buzoieni, fiind deja începute operaţiunile de punere în funcţiune a punctelor termice din Sectorul 5, mai anunţă sursa citată.
Sursa foto: Facebook.com/CMTEB