Așa cum arătam în materialul inițial, înainte de toate Interamerican a demarat discuții cu ASF, iar din acest punct de vedere lucrurile se vor clarifica până la finalul acestui an. La întâlnirea cu CEO-ul celui mai mare broker local și cu fondatorul Autonom Protect, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniul regularizării daunelor, cei de la Interamerican au spus că decizia e aproape luată, dar că se va parafa formal cel târziu în octombrie. Interamerican, care e cel mai mare asigurător din Grecia, vrea să intre pe piețele din România, Polonia, Spania și Italia.
Cu excepția României, care pare că tinde și ea către acest statut (dacă ne uităm la ultimele date privind vânzarea de RCA a sucursalelor directe), celelalte trei țări menționate sunt gazde frecvente ale firmelor care lucrează în sistemul pașaport european, adică societăți reglementate într-o anumită țară UE care vând direct în altă țară UE, ca și Grecia. Numărul jucătorilor din aceste țări este cu mult mai mare decât în România.
Pe termen mediu și lung, ne-au spus surse participante la discuții, Interamerican vrea să practice majoritatea liniilor de asigurări, însă debutul și-l va face, așa cu am mai scris, pe zona asigurătilor auto, adică RCA și CASCO. O a treia linie care va fi dezvoltată în timp este cea a asigurărilor de sănătate (segment care a crescut cu două cifre de al an la an în ultimii cel puțin cinci ani). De altfel, expertiza Interamerican în Grecia este mai ales pe zona de asigurări auto și pe asigurări de sănătate. O componentă importantă a portofoliului este formată și din asigurări de incendiu și calamitate (property).
Cu sau fără sucursală locală? Aceasta este întrebarea
Un alt aspect luat în discuție a fost forma în care Interamerican va reveni pe piața de la noi . În primul rând, se confirmă informația furnizată deja de Economica, anume că intrarea se va face printr-un fintech care vinde și prin canale tradiționale, adică Anytime, parte din grupul Interamerican. În al doilea rând se confirmă și că intrarea nu va fi printr-o subsidiară locală ci prin sistemul pașaport european. Pe de altă parte, în ceea ce privește forma concretă apar deja unele semne de întrebare.
Dacă ASF a transmis clar că nu agreează, pentru vânzarea de RCA, decât intrarea printr-o sucursală înregistrată în România (Freedom of Establishment), în cadrul discuțiilor cu viitorii potențiali parteneri s-a ajuns la concluzia că cea mai bună formulă ar fi intrarea directă, pe sistemul Freedom of Service. Despre cele două forme juridice am mai scris și cu alte ocazi, găsiți detalii AICI.
Într-un interviu pentru Economica, Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF, spunea că, fiind parte din UE, România trebuie și are nevoie să accepte toate formele de organizare din asigurări, adică și societăți înregistrate în România și firme care vând prin sucursală directă (FOE) și firme care vând direct din afara țării (FOS). Totuși, Mititelu făcea o diferențiere clară între tipurile de activitate la care se pretează fiecare dintre aceste formule. Detalii AICI.
Cu referire la FOS, vicepreședintele ASF a arătat, trimițând inclusiv la interpretările organismului european în domeniul asigurărilor, EIOPA, că este o formă de organizare care se pretează pentru vânzări sporadice, nepermanente, care să acopere o nevoie mai degrabă de nișă din piața gazdă. Un exemplu în acest sens ar putea fi asigurările de telefoane, pe care nu le practică nicio firmă de la noi. La limită și asigurările agricole sunt un alt exemplu. În lumina acestei definiții, polițele CASCO sau cele de sănătate s-ar putea preta, dar cele RCA , acolo unde legea impune anumite obligativități, cu greu.
AICI, în partea finală, găsiți ce înseamnă FOS și FOE și care sunt diferențele dintre cele două
Totuși, în cadrul discuțiilor dintre Interamerican, pe de o parte, și Safety și Autonom Protect pe de alta s-a avansat varianta intrării pe FOS, dintr-un motiv care ține de business, conform informațiilor noastre. Înființarea unei sucursale locale nu doar că presupune costuri directe, dar înseamnă și ca asigurătorul respectiv să cotizeze la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). În prezent, cotizația este echivalentă cu 2% din PBS pentru asigurările generale, însă acestei valori i se adaugă încă 5% din PBS, sub formă de împrumut până când FGA se stablizează după șocul falimentelor City și Euroins. Altfel spus, în acest punct, diferența dintre intrarea prin sucursală (FOE) și intrarea directă(FOS) este de 7% din vânzări, un procent considerabil, având în vedere că un profit de 3-4% pe RCA este considerat foarte mare.
Rămâne de văzut ce decizie va lua ASF, în momentul de față discuțiile cu Interamerican se poartă exlusiv pentru FOE, dar o posibilitate ar putea fi, spun sursele citate, un mix între FOS și FOE, adică firma să intre inițial pe FOS și, după o perioadă stabilită, în condițiile în care își va spori și prezența locală, să își deschidă o sucursală.
Colaborare cu același „binom” de la Hellas Direct. Viorel Vasile, Safety Broker, la vânzări, Narcis Păvălașcu, Autonom Protect, la daune și platformă informatică
Dacă nu a fost doar una dintre întâlnirile de prospectare a pieței, Interamerican va lucra în România cu aceeași echipă prin care activează Hellas Direct, societate din Cipru care a luat avânt în ultima vreme și a depășit deja 1 milion de polițe RCA vândute într-un an și jumătate. Este vorba despre Safety Broker, cel mai mare intermediar din asigurări, al cărui CEO este Viorel Vasile și Autonom Protect, fondat și condus de Narcis Păvălașcu, un specialist cunoscut în zona de regularizare a daunelor. Cel mai probabil se va agrea înființarea unei firme care să aibă ca acționari cele trei entități și care să gestioneze activitatea Interamerican (Anytime) din România. Și aici depinde de forma prin care se va intra, întrucât, dacă se va înființa o sucursală, relația celor doi va fi cu entitatea din România. Autonom Protect a fost înființat relativ recent, în contextul în care grupul Autonom, deținut de frații Ștefan din Piatra Neamț, s-a dezvoltat foarte mult în zona de asigurări și servicii, profitând de experiența majoră în zona de închirieri de automobile și mobilitate, în general. Narcis Păvălașcu este managing partner al Autonom Protect. Compania oferă servicii integrate pentru piaţa de asigurări precum: administrare portofolii asigurări, gestionare daune pentru orice linie de business din asigurari, servicii de asistenţă rutieră şi maşină de înlocuire sau sisteme IT din domeniul asigurarilor.