Raport SAR: Turbulenţele politice se află pe primul loc în top 10 al lucrurilor de evitat în anul 2014

Turbulenţele politice se află pe primul loc în top 10 al lucrurilor de evitat în anul 2014, se arată în Raportul anual de analiză şi prognoză - România 2014 lansat, vineri, de Societatea Academică din România (SAR).
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 07:12
Raport SAR: Turbulenţele politice se află pe primul loc în top 10 al lucrurilor de evitat în anul 2014

Potrivit raportului, o parte a analiştilor consultaţi consideră că turbulenţa politică actuală poate afecta indicatorii macroeconomici, iar alţii consideră că aceşti indicatori pot fi menţinuţi în parametri acceptabili dacă acordul cu Fondul Monetar Internaţional este parafat.

‘Există mai multe riscuri legate de aceste turbulenţe politice: în primul rând, înrăutăţirea percepţiei investitorilor din cauza unui val de mişcări sociale care sunt aproape de graniţele României şi perceperea României ca făcând parte din aceeaşi categorie ca şi ţările de risc (Ucraina, Turcia, Bosnia, Bulgaria). În al doilea rând, orice înrăutăţire a percepţiei ar schimba condiţiile în care ne împrumutăm pe pieţele internaţionale la unele dintre cele mai mici costuri din ultimii 20 de ani. De aceea, acordul politic şi stabilitatea instituţională stau la baza susţinerii performanţelor la nivel macroeconomic’, se arată în raport.

Celelalte nouă lucruri de evitat sunt:

  • cheltuieli de tip electoral;
  • creşteri electorale de salarii şi pensii;
  • creşterea directă sau indirectă a poverii fiscale nete;
  • politici energetice nesustenabile;
  • întreruperea calendarului de listări la bursă pentru companiile de stat;
  • scăderea CAS fără o prognoză serioasă a impactului;
  • haosul legislativ şi foarte multe schimbări operate ‘la pachet’;
  • un cod fiscal ciuruit şi continuarea confuziei în domeniul politicii transporturilor.

 

Cursul în 2014: 4,58 lei/euro; PIB va creşte cu 2,09%, inflaţie de 2,73%

Grupul de analişti economici consultaţi de Societatea Academică din România/ SAR/ consideră că anul 2014 va fi unul de creştere economică modestă – media este de 2,09%, inferioară anului 2013, potrivit Raportului anual de analiză şi prognoză al SAR, prezentat vineri în cadrul unei mese rotunde. Inflaţia va fi ţinută sub control – 2,73%, iar cursul monedei naţionale se va deprecia foarte puţin, estimarea fiind de 4,58 lei/euro.

Cei 16 experţi consultaţi de SAR estimează că deficitul bugetar înscris în programul cu FMI va fi respectat, creşterea bursei este prognozată la 9,11%, iar piaţa imobiliară va stagna şi în acest an.

Singurul indicator asupra căruia există divergenţe este şomajul, dar în general nu există aşteptări mari despre relansarea pieţei muncii. Acelaşi scepticism priveşte şi relansarea creditării.

Potrivit proiecţiei principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada 2014 – 2017, publicată de Comisia Naţională de Prognoză la începutul lunii martie a acestui an, ritmul de creştere a economiei româneşti va încetini la 2,3% în acest an, după avansul de 3,5% consemnat în 2013.

În 2015, Produsul Intern Brut urmează să crească cu 2,5%, în 2016 cu 3% iar în 2017 cu 3,3%.

Produsul Intern brut este estimat la 664,4 miliarde de lei preţuri curente în 2014, 698,8 miliarde de lei în 2015, 737,2 miliarde de lei în 2016 şi 778,5 miliarde de lei în 2017.

Fondul Monetar Internaţional a estimat, recent, că România va înregistra, în 2013, o creştere economică de 2,8%, urmată de un avans de 2,2% în 2014.

SAR recomandă privatizarea marilor termocentrale chiar şi ‘pe un euro’

Experţii Societăţii Academice Române (SAR) recomandă privatizarea marilor termocentrale la pachet cu bazinele carbonifere care le aprovizionează, chiar şi ‘pe un euro’, dar în condiţii care să asigure sustenabilitatea producţiei, se arată în Raportul anual de analiză şi prognoză – România 2014 lansat, vineri, de SAR.

Potrivit documentului, România are avantajul unei ponderi ridicate a producţiei hidro în sistem – peste 30% – iar în ultimii 5 ani s-a dezvoltat spectaculos producţia în centrale eoliene (peste 10%).

‘Însă, aşa cum arată lucrurile acum, sistemul este dezechilibrat teribil: în perioadele de secetă şi când nu bate vântul, termocentralele pe cărbune trebuie puse în funcţiune pentru a acoperi golurile de producţie, risipindu-se astfel orice câştig financiar sau de mediu obţinut’, arată documentul SAR.

Te-ar mai putea interesa și
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
CNPP: 419.957 beneficiari de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, în septembrie 2024
Un număr de 419.957 de persoane beneficiau, în luna septembrie 2024, de pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale, cu 1.391 mai puţine faţă de luna anterioară, conform datelor......
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, vechi de un an și jumătate, rămâne la nivel de hârtii
Gigantul Masdar construiește și cumpără regenerabile în zona Balcanilor, dar la noi parteneriatul cu Hidroelectrica, ...
Gigantul emiratez Masdar rămâne la nivel de hârtii în partemeriatul pe care în are cu Hidroelectrica pentru proiecctele ...
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis sateliţi în Rusia pentru a fi lansaţi în spaţiu, potrivit Tasnim
Iranul a trimis doi sateliţi de proprie fabricaţie în Rusia pentru a fi plasaţi pe orbită de o rachetă rusească, în ...
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Internet gratis în România și toată Europa. Ce trebuie să faci pentru a te conecta
Localitățile din Uniunea Europeană, inclusiv cele din Româna, au creat încă din 2018 rețele de internet wireless cu ...