Rusia discută despre livrări de petrol din Iran, pe fondul sancţiunilor occidentale

Guvernul rus discută despre un nou sistem de posibile livrări de petrol din Iran, iar de respectiva afacere se va ocupa un trader înregistrat în Rusia, relatează vineri agenţia de presă Ria Novosti, citând cotidianul economic Kommersant.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 08:49
Rusia discută despre livrări de petrol din Iran, pe fondul sancţiunilor occidentale

Surse apropiate executivului de la Moscova au declarat, sub rezerva anonimatului, ziarului rus că discuţiile dintre Rusia şi Iran cu privire la furnizarea de materie primă continuă, iar o decizie concretă este încă departe, deşi există planuri pentru achiziţionarea a circa 500.000 de barili de petrol iranian pe zi de către partea rusă.

Potrivit uneia dintre variantele discutate, compania Rosneft (apropiată Kremlinului) ar putea fi implicată în această afacere. Cu toate acestea, Ministerul rus al Energiei doreşte ca el să aleagă societatea comercială autorizată să achiziţioneze petrol din Iran, care să fie înregistrată în Rusia şi care să nu fie prezentă pe piaţa mondială de profil, spre deosebire de Rosneft, ceea ce nu îi va permite să exercite presiune.

Nu s-a convenit încă nici asupra societăţii şi nici asupra rutei de livrare.’Fizic să colectezi cei 500.000 de barili de petrol pe zi va fi foarte dificil’, recunoaşte o sursă a cotidianului Kommersant. Interlocutorii publicaţiei menţionează că principalele zăcăminte de petrol ale Iranului sunt departe de Marea Caspică, dar chiar şi pentru livrările din bazinul Mării Caspice este nevoie de o infrastructură adecvată.

Pentru Rusia este important, în acest moment, ca Iranul să accepte să-i livreze o parte din petrolul său, potrivit acestora.

Conform Reuters, pe fondul noilor sancţiunii occidentale împotriva Moscovei ca urmare a alipirii Crimeii, Rusia şi Iranul au înregistrat progrese în negocierile pentru încheierea afacerii ‘petrol contra bunuri de consum’, care s-ar putea cifra, potrivit unor estimări, la peste 20 milioane de dolari.

Acest tip de tranzacţie-barter i-ar permite Teheranului să-şi crească în mod semnificativ exporturile de resurse energetice, ocolind sancţiunile occidentale, au declarat pentru Reuters surse diplomatice, familiare cu dosarul.

Încă din luna ianuarie se ştia că Moscova şi Teheranul discută o afacere de tip barter, care să-i permită Rusiei să cumpere până la o jumătate de milion de barili de petrol iranian pe zi, în schimbul unor echipamente şi produse ruseşti.

SUA au declarat atunci că un astfel de acord provoacă ‘îngrijorare serioasă’ şi este incompatibil cu negocierile în curs cu privire la dosarul nuclear iranian.

Acum când relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat semnificativ, Rusia a pregătit ‘toate documentele necesare de partea sa’, indicând că pentru încheierea afacerii cu Iranul mai este nevoie de convenit preţul la achiziţiile de petrol, după cum a declarat miercuri o sursă rusă pentru Reuters.

Potrivit acesteia, părţile doresc să ajungă la un acord în conformitate cu care petrolul iranian să fie vândut la schimb cu produse industriale, inclusiv metale şi alimente, dar nu este vorba deocamdată de echipamente militare.

Oficiali de la Moscova şi Teheran au refuzat să comenteze pe acest subiect. Departamentul de Stat nu a putut confirma progresele înregistrare în negocierile dintre Rusia şi Iran în respectiva afacere, subliniind doar preocuparea Washingtonului în legătură cu o astfel de posibilitate.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, notează EFE, AFP şi Reuters....
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator ...
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...