De ce a renunţat ArcelorMittal la contractul cu Nuclearelectrica

Preţul la care ArcelorMittal cumpăra energie de la Nuclearelectrica este mai mare decât cel practicat în prezent pe piaţă, acesta fiind motivul pentru care combinatul siderurgic a denunţat acest contract, informează Nuclearelectrica, la solicitarea AGERPRES.
Economica.net - vin, 04 apr. 2014, 08:57
De ce a renunţat ArcelorMittal la contractul cu Nuclearelectrica

Contractul, încheiat în februarie 2013 pe bursa de energie OPCOM, ar fi urmat să expire la 30 septembrie 2014. Însă, pe 22 februarie 2014, ArcelorMittal a notificat producătorul de energie că va denunţa unilateral acest contract începând cu 1 aprilie 2014.

Întrebaţi care au fost motivele invocate de ArcelorMittal, oficialii Nuclearelectrica au răspuns: ‘Imposibilitatea de a continua achiziţia de energie la preţul stabilit prin contract; piaţa de energie electrică oferă în prezent preţuri mai mici decât cel prevăzut în contract; preţul energiei livrate la consumator a suferit creşteri puternice, ca urmare a creşterii taxelor, tarifelor şi costurilor cu certificatele verzi’.

Oficialii Nuclearelectrica au adăugat că analizează temeinicia motivelor invocate de ArcelorMittal, apoi vor decide ce acţiuni vor întreprinde pentru protejarea intereselor companiei, inclusiv a implicaţiilor financiare.

‘ArcelorMittal a invocat prevederile generale din Codul civil (art. 1768) – ‘(1) Preţul datorat de beneficiar este cel prevăzut în contract sau în lege. (2) Dacă în cursul executării contractului se modifică reglementarea legală a preţului sau mecanismului de determinare a acestuia, între părţi va continua să se aplice preţul sau mecanismul de determinare a acestuia stabilit iniţial în contract, dacă legea nu prevede expres contrariul. (3) Dacă legea prevede expres că preţul sau modalitatea de determinare pe care le stabileşte se vor aplica şi contractelor în curs, fiecare dintre părţi poate denunţa contractul în 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Pe durata celor 30 de zile părţile vor aplica preţul stabilit prin contract’ – şi prevederile contractuale’, se mai arată în răspunsul producătorului de energie.

Potrivit Nuclearelectrica, energia disponibilizată prin denunţarea contractului de către ArcelorMittal va fi vândută pe piaţa concurenţială.

‘Estimarea pierderilor depinde de rezultatul analizei menţionate mai sus’, au subliniat cei de la Nuclearelectrica.

Nuclearelectrica şi ArcelorMittal au încheiat acest contract de furnizare de energie pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale din cadrul OPCOM în luna februarie 2013.

Nuclearelectrica mai avea de livrat către combinatul siderurgic, în baza acestui contract, o cantitate de energie de 592.920 de MWh în perioada 1 aprilie – 30 septembrie, cu o valoare totală de 107,5 milioane de lei.

Preţul pe care ArcelorMittal îl plătea pentru energia cumpărată de la Nuclearelectrica era 181 de lei pe MWh. În acelaşi timp, preţurile pe piaţa spot de energie au fost foarte scăzute în ultima perioadă. Reprezentanţii bursei de energie OPCOM au declarat, pentru AGERPRES, că preţul mediu ponderat pentru luna martie 2014 a fost 133,19 lei pe MWh.

În februarie 2013, când a fost încheiat contractul, ArcelorMittal a depus pe bursă o ofertă de cumpărare a unei cantităţi de energie de 1,8 TWh, la preţul de 181 de lei pe MWh, pentru perioada 5 martie 2013 – 30 septembrie 2014.

Singura companie care s-a înscris la această licitaţie a fost Nuclearelectrica. Producătorul de stat a acceptat preţul propus de ArcelorMittal, respectiv 181 de lei pe MWh.

La acea dată, preţurile pe platforma bursieră erau mult mai mari şi ajungeau chiar la 230 – 250 de lei pe MWh.

Te-ar mai putea interesa și
Peste 51.000 de  gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Peste 51.000 de gospodării fără gaze natule și 1.500 de apartamente fără încălzire în Transnistria
Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova, au anunţat luni regimul de la Tiraspol,......
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, a fost anulată
Reuniunea dintre Slovacia și Ucraina pe tema trazitului de gaze rusești, care ar fi trebuit să se desfășoare marți, ...
Comisia Europeană a anulat o întâlnire a delegaţiilor slovacă şi ucraineană cu reprezentanţi ai Comisiei ce urma ...
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Indonezia a devenit oficial membru al BRICS cu drepturi depline
Brazilia a anunţat luni că Indonezia se alătură oficial BRICS ca membru deplin, extinzând astfel grupul economiilor ...
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel Gyenes s-a clasat pe locul 34
Australianul Daniel Sanders a obținut o nouă victorie în etapa a doua a Raliului Dakar la clasa moto. Românul Emanuel ...
Australianul Daniel Sanders (Red Bull KTM) continuă să domine Raliul Dakar 2025 la clasa moto, cu o nouă victorie obţinută ...