Calea ferată Predeal – Brașov: Construcția mega – tunelului de aproape 10 kilometri va fi gata în 2033 – Grindeanu

Durata execuției lucrărilor de modernizare a secțiunii Predeal - Brașov va fi de aproximativ șapte ani, respectiv până în anul 2033, la care se vor adăuga cinci ani, perioada de garanție, potrivit ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu. În cadrul acestui proiect urmează să fie construit un tunel de 9,8 kilometri între granița Azuga/Predeal și Timișul de Sus.
Anemona Andone - mie, 04 sept. 2024, 22:13
Calea ferată Predeal - Brașov: Construcția mega - tunelului de aproape 10 kilometri va fi gata în 2033 - Grindeanu

Noul tunel dintre Predeal și Brașov va permite viteze de peste 90 km/oră

Cea mai realistă și echilibrată opțiune identificată prin studiul de fezabilitate prevede o viteză efectivă de 91,34 km/h pentru trenurile de marfă și 93,35 km/h pentru trenurile de călători, în condițiile unei declivtăți maxime de 18,50%, se arată într-un răspuns al cabinetului ministrului Transporturilor la interpelarea deputatului USR de Vâlcea Ion Marian Lazăr.

cf predeal brasov

Procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții „Modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov”, ce va include un tunel de aproape 10 kilometri, se estimează a fi lansată în a doua parte a anului 2025, au spus în iunie reprezentanții CFR Infrastructură pentru ECONOMICA.NET.

Studiul de fezabilitate pentru modernizarea liniei CF Predeal – Brașov este în curs de elaborare, finalizarea acestuia fiind estimată pentru prima parte a anului 2025, au mai transmis reprezentanții CFR Infrastructură pentru ECONOMICA.NET.

Primul tunel feroviar de mare viteză

„În conformitate cu solicitările JASPERS/BEI, și ținând cont de decizia Comisiei Europene, s-a decis proiectarea tunelului nou de cale ferată la standardele necesare, pentru a putea fi ulterior înglobat într-o linie de mare viteză, în eventualitatea în care aceasta s-ar construi în zonă”, au explicat reprezentanții CFR S.A. necesitatea proiectării unui tunel de mare viteză, de peste 200 km/oră.

„Traficul feroviar se va desfășura în două galerii separate (fiecare cu cale simplă), astfel încât, din motive de siguranță, în caz de incendiu, să poată fi asigurată evacuarea folosind galeria paralelă. Secțiunea tunelului este circulară și se va realiza cu utilaje tip Tunnel Boring Machine (TBM)”, ne-au mai explicat cei de la CFR Infrastructură.

Potrivit lor, obstacolele în cazul acestui proiect sunt date de faptul că include cel mai lung tunel feroviar, iar relieful din zona traseului este unul dificil, astfel încât realizarea acestei structuri va fi o provocare cu o dificultate tehnică deosebită.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport (PT) 2021 – 2027, de la Bugetul de Stat și din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A, precum și din alte surse legal constituite.

Călătoria cu trenul de la București la Brașov se va scurta cu aproximativ 18 minute după modernizarea secțiunii Predeal – Brașov, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții CFR SA. În prezent, cel mai rapid tren parcurge distanța dintre cele două orașe în circa două ore.

Costul minim estimat al investiției este de 963 de milioane de euro, se arăta inițial pe site-ul CFR SA.

Contractul de „Studiu de Fezabilitate pentru modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov” a fost semnat pe 21 august 2020 cu asocierea Egis România – Egis Rail SA – Italrom Inginerie Internațională SRL.

Te-ar mai putea interesa și
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările, transmite Reuters,......
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii inovative în companii și administrație
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii ...
Guvernul României a aprobat în ședinta de miercuri, 18 septembrie 2024, Strategia națională pentru dezvoltarea și susținerea ...
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a efectuat prima plată la doar 48 de ore de la notificarea daunei, ...
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea ...