În vârstă de 73 de ani, Michel Barnier, ar urma să devină cel mai în vârstă prim-ministru al ţării, care îi va urma în funcţie lui Gabriel Attal, în vârstă de 35 de ani, care a fost cel mai tânăr politician ce a deţinut această funcţie.
Barnier, membru al partidului de centru-dreapta Republicanii, se va confrunta cu provocarea de a trece reforme prin parlament şi a obţine aprobarea bugetului pe 2025, într-un moment în care Franţa este sub presiune din partea Comisiei Europene şi a pieţelor de acţiuni să-şi reducă deficitul.
O persoană cu o solidă experienţă politică atât în Franţa, cât şi la Bruxelles, Michel Barnier are reputaţia unui bun mediator: el a fost negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit atunci când Regatul Unit a părăsit blocul continental. Înainte de acest lucru a fost ministru în mai multe rânduri din 1993, în timpul preşedinţilor Francois Mitterand, Jacques Chirac şi Nicolas Sarkozy.
El va trebui acum să-şi folosească toate calităţile diplomatice pentru a forma un guvern care să obţină votul parlamentului şi să pună capăt celei mai grave crize politice din ultimii 50 de ani, potrivit AFP.
O sarcină care o misiune imposibilă, atâta timp cât până acum nu s-a conturat o coaliţie viabilă. Adunarea naţională rezultată în urma alegerilor din iulie este fragmentată în trei blocuri – stânga, centru-dreapta şi extrema dreaptă.
Între timp, miniştrii demisionari vor rămâne în funcţie pentru a continua să gestioneze afacerile curente pe durata negocierilor cu partidelor, despre care mulţi susţin că vor fi lungi şi dificile.
Macron a riscat convocând alegeri parlamentare anticipate în iunie, coaliţia sa de centru pierzând zeci de locuri într-un scrutin în care niciun partid nu a obţinut majoritatea absolută în parlament.
Alianţa Noul Front Popular de stânga a ieşit pe primul loc, dar Macron nu a dorit să îi încredinţeze formarea unui guvern după ce alte partide au anunţat că vor vota împotriva acestuia.