‘Pentru 2014, merg pe ideea că cursul de schimb va rămâne în limite stabile, dar nu cred într-o creştere semnificativă a economiei, cel puţin nu mai cred într-un ritm de 3,5%. Nici guvernul nu mai crede, pentru că, după ce am avut o creştere pe agricultură anul trecut, este puţin probabil ca producţia agricolă de anul acesta să fie mai mare decât producţia agricolă a unui an foarte bun pe care l-am avut în 2013. În plus, şi statistic vorbind, dacă ne uităm pe anii agricoli ai României în statistici, sunt foarte rare situaţiile în care au fost doi ani consecutivi buni’, a spus Păun.
El a explicat că, din punctul său de vedere, valoarea unei monede este dată de valoarea unei economii şi de performanţa ei în schimburile internaţionale, stabilitatea ei depinde fundamental de lucrul acesta.
‘În România, cursul de schimb este administrat prin pârghii monetare de către Banca Centrală destul de serios. Având în spate o rezervă internaţională foarte puternică, Banca Centrală este cel mai important operator valutar pe piaţă, cu o rezervă valutară undeva la 30 de miliarde de euro, ceea ce îi dă posibilitatea să administreze cursul foarte bine, şi a făcut-o destul de bine în ultima perioadă. Cursul are o anumită stabilitate, dar această stabilitate are un anumit preţ în spate. Noi ne-am împrumutat pentru o parte din banii din acea rezervă, plătim dobândă pentru acei bani, deci există un cost ascuns al acestei stabilităţi a cursului de schimb pe piaţa valutară care evident, până la urmă se va vedea în nivelul nostru de bunăstare al fiecăruia dintre noi, de fapt acea datorie care este publică, este a fiecăruia dintre noi’, a arătat Cristian Păun, care a participat, vineri, la o dezbatere cu tema ‘Bugetul UE – Instrument de creştere economică şi dezvoltare în Statele Membre’, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.