‘Din păcare, FMI, din punctul meu de vedere, are multe probleme. Capacitatea sa de a ţine în laţ guvernantul de la a lua tot felul de măsuri populiste, cum a fost cea cu electorata, este limitată. Tocmai pentru că are control limitat şi nu are niciun interes să ia partea celor mulţi, are interes să ia partea tot a politicianului cu care discută la masă şi tratează tot felul de probleme. Îl iartă de tot felul de lucruri, mai închide ochii, mai pune o pătură pe ţambal. E în clasa tradiţională a politicienilor. FMI e populat cu politicieni, la fel cum este populat şi Guvernul cu care negociază’, a spus Păun.
Economistul consideră că FMI este o instituţie confortabilă pentru politicieni, care pot justifica măsurile nepopulare, invocând deciziile luate de Fond.
‘Până la urmă, acesta nu este parte a statului român. FMI este foarte confortabil, inclusiv pentru politicianul român, care atunci când trebuie să ia nişte măsuri nepopulare, aruncă vina pe el. Ce vreau să spun este că nu mă aştept de la FMI, şi dovadă este ce s-a întâmplat în ultimii patru-cinci ani de prezenţă a FMI în România, nu mă aştept la performanţe semnificative înregistrate în actul de guvernare datorită FMI’, a subliniat Cristian Păun.
Directorul executiv al SRE a participat, vineri, la o dezbatere cu tema ‘Bugetul UE – Instrument de creştere economică şi dezvoltare în Statele Membre’, organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
Pe de altă parte, Victor Boştinaru, deputat, membru al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE, a afirmat, în aceeaşi conferinţă că Troica (Banca Centrala Europeană, Comisia Europeană şi FMI) este un organism depăşit.
‘Împărtăşesc ideea că Troica nu a avut niciun mandat de acţiune să ia decizii. Ea a însemnat o decizie dictatorială împotriva statelor membre. După deciziile acesteia, în Grecia a crescut rata de sinucideri cauzate de efectele devastatoare ale crizei. În mod cert Troica nu va mai exista în viitor. Aş zice că Troica este o pagină neagră în Uniunea Europeană. A fost o decizie nedemocratică a spune să dai bani băncilor sau să tai bani de la sănătate în ţările membre. Parlamentul European este bazat pe lege, pe dezbatere pe democraţie. Troica n-a avut niciodată aceste componente. Parlamentul European nu va mai accepta niciodată aşa ceva’